用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 升小三預備班
go

升小三預備班 [複製鏈接]

大女今年升小三,想請問大家有沒有好的預備班介紹,謝謝
   0    0    0    0

+3金熱血 貢獻勳章

引用:大女今年升小三,想請問大家有沒有好的預備

原帖由 Koala_Chu 於 12-07-11 發表
大女今年升小三,想請問大家有沒有好的預備班介紹,謝謝
唔駛呀畀佢放下假、休息下啦

我都是給亞仔一個愉快, 沒有上課的暑假, 只安排他參加一些康體的活動.
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

我都唔會比小朋友上預備班, 返足10個幾月學, 暑假都仲返預備班?不過當然我唔會比佢地hea放暑假啦, 會比練習同要求佢地看書. 有玩有學習的時間. 最緊要係保持學習心態. 如果唔係返學就好大件事.

唔駛啦,如果小朋友咁快學晒,會冇心機上堂架,再加上暑假大把野做同玩啦!放松下!大人細路都要!

貢獻勳章

回覆:Koala_Chu 的帖子

你使唔使返工先?如果唔使就多些戶外活動,如果要,比佢一晝上課都好,我舊年比佢玩足一個暑假,最後成個九月都收拾唔到心情

花仔媽咪 發表於 12-7-12 19:22
你使唔使返工先?如果唔使就多些戶外活動,如果要,比佢一晝上課都好,我舊年比佢玩足一個暑假,最後成個九 ...

我是ftm,已經幫小朋友報了課外活動,游泳,畫畫,亦會安排其它節目如去沙灘,廸士尼

因為上年沒有好好利用暑假,全個假期只是玩,開學時...,所以今年想安排預備班,希望她玩之餘都給她知道三年班大約是學些甚麼

我只想找些一星期上一至兩堂的預備班,其餘時間都是玩和看課外書

貢獻勳章

Koala_Chu 發表於 12-7-12 23:35
我是ftm,已經幫小朋友報了課外活動,游泳,畫畫,亦會安排其它節目如去沙灘,廸士尼

因為上年沒有好好利用暑 ...
我其實都想比個仔玩一半上一本預備班,因亞仔升小五,不過我要返工,唉,亞仔又要返學校玩樂器, 我仲諗住去下旅行,仲有有好幾個overnight camp, 所以依家上午我想比亞仔參加運動班,(不過仲未搵到,有無人有好介紹), 下午去上預備班, 在另一個post有人介紹有間中心可以每日計同或者每星期計學費,我明晚去look look間中心
‹ 上一主題|下一主題