用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大家印幾多份叩門文件呀。
go

大家印幾多份叩門文件呀。 [複製鏈接]

大家印幾多份叩門文件呀。

我本來想預備四份,但現在發現好多間都係交文件,等消息,

我諗如果叩,至少要成十五份。 

先有面試機會,現在十五,十六,都唔知印幾多份好。

0    0    0    0

當你越交得多,筆試面試撞期的機會越大,因大部份學校都會在這兩三天內完成叩門程序。倒不如集中火力,睇清楚學校的要求先。而家都未放榜,唔好咁快自亂陣腳。
:verycold: :verycold: :verycold:

引用:當你越交得多,筆試面試撞期的機會越大,因

原帖由 ohnono 於 12-07-06 發表
當你越交得多,筆試面試撞期的機會越大,因大部份學校都會在這兩三天內完成叩門程序。倒不如集中火力,睇清 ...
同意。要有策略性咁去叩,如果唔係,只會越搞越亂。

咁樣唔得喎,人地問阿仔你點解鐘意呢間學校,個細亂晒大龍啦,2-3間都仲記得間學校既野,有咩特別。

咁多間真係唔得,除非只考筆試走人。

Bonnie 發表於 12-7-6 18:31
同意。要有策略性咁去叩,如果唔係,只會越搞越亂。

如果你交10間,10間都係11號筆試面試的話,到最後,你可能attend到兩個interview,咁即係你可能做左好多白費的功夫,同時,12號面試的學校你有機會忽略左。

所以睇清楚學校的資料,再跟據自己的意願來制定策略。我覺得叩門有時除了講運氣之外,懂得保險都好緊要。當然若只求搵一間更好的,得與唔得都無所謂的就不需多講,但真係錯配的話,派到第廿幾三十志願,甚至冇揀的話,到時那種徬惶,真係希望求其有一間唔係好少少,係唔好咁差都算。所以唔係淨係找好的學校,睇定番一間半間唔好咁差穩陣d(唔係叫你一定要報,只係有需要時才報,等放榜之後才急就太遲),個影響係跟住的六年甚至係下半生(都後悔)!
:verycold: :verycold: :verycold:

回復 eric5354 的帖子

我會採取漁翁撒網,
好多學校只是先收表格,再call面試和筆試.

我相信機會是留給有準備的有心人,

回覆:大家印幾多份叩門文件呀。

如果你有本事走完咁多間學校,多些都ok,唔一定間間叫你考叫你面試 ,最重要心中排好次序,咪當日先左想右揀。

面試可否改時間及日期

kswiss 發表於 12-7-6 20:50
係唔係每間叩門中學睇完成績表合資格後都係睇筆試成績? 會否單睇成績表就成定局? ...

一般就算不用筆試都會有面試。

有些學校會只接受自行時有報或者曾經面試的同學申請,學校接到申請後會從之前的紀錄決定取錄與否。

有學校甚至不接受扣門,由學校主動從自行的申請中找出有興趣的同學。

kellyjelly 發表於 12-7-6 20:19
面試可否改時間及日期

你係咪講笑咋 ! 依家係幾十人..甚至幾百人去爭一個叩門位喎 ...  仲多數都係嗰兩/三日就有定案嘅事 ...

你改期/ 改時間 !!  人哋話之你啦 ... 有幾百人等緊個位呀 ..

你不如問定 D 時間 ..夾好晒...唔好阻住自己 ..又阻住其他人 ..要知道個個家長嗰日都都好傍徨... 時間係關鍵 ..

回復 eric5354 的帖子

我上年預備左8份,不過好彩用不着。好好準備,好過第曰後悔。
我覺得最少要4、5份。

回覆:大家印幾多份叩門文件呀。

我可能印兩份算,其實派得唔差就算,反正現在新學制,間間學校都差不多!祇要校風好,近屋企已接受!

annafong  我都係咁諗, 我預左2份.  發表於 12-7-8 16:40
很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

eric5354 的帖子

我念住叩兩間咋,必要時先叩五間

回復 ohnono 的帖子

面試會唔會問家長問題?  我見有一間講明要家長陪同出席.

BAND 3 . 如派得唔好. 我仲可以叩咩

杰杰媽媽  正覺.............佢D學生都算乖  發表於 12-7-8 20:03

杰杰媽媽 正覺.............佢D學生都算乖

唔係寶覺好D咩 ?

杰杰媽媽  寶覺我排第7  發表於 12-7-8 21:37
杰杰媽媽  係,但係band2怕太多人考  發表於 12-7-8 21:35

係我既話,呢個時候我會揀間校風好/ 機會率大既學校.

冇錯正覺係BAND3,但點都好過個D馬登基金掛.........另外正覺機會率應該大D,呢間係正屋村同山腳包到實,真係唔太多人識.

(我住樓上先會知係邊)

‹ 上一主題|下一主題