用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 3歲半囝囝, 超深遠視 加 超深散光
go

3歲半囝囝, 超深遠視 加 超深散光 [複製鏈接]

囝囝剛經眼科醫生驗到...
一隻眼600度遠視 + 300度散光
一隻眼775度遠視 + 200度散光

依家配緊眼鏡, 希望盡快開始帶...

但我仲有咩可以幫到佢呢?  好心痛...
   1    0    0    0

向前看, 當日我得知兩個仔同樣有超深散光時, 仿如晴天霹靂.

多做眼部運動, 防止 lazy eye.

遠視大大下會減輕既. 散光就無咩辦法喇. 最緊要係俾佢戴眼鏡, 等小朋友睇野清楚D, 唔好妨礙眼睛發展. 仲有, 記住定期覆檢, 最少半年check 下, 睇下視力有冇進步.
大D咪戴CON羅. 無問題既.

回復 geraint 的帖子

其實就係一直覺佢眼晴有問題, 所以醫生問我會唔會好SURPRISE時, 我都冇咩反應,  只是萬萬估不到如此深...
依家明白晒, 點解同佢去OP, 在海洋劇場不停叫悶叫走...去DISNEYLAND對GOLDEN MICKEY又冇興趣...
很難想像佢的世界如此不清不楚呀!  真的好心痛!

囝囝開始帶眼鏡喇, OK肯帶, 但當然唔習慣, 有D唔方便, 但...
我覺得佢係開心的...可能發現世界如此美

回復 高齡產婦 的帖子

咁就好喇!!

高齡產婦 發表於 12-7-4 16:04
囝囝剛經眼科醫生驗到...
一隻眼600度遠視 + 300度散光
一隻眼775度遠視 + 200度散光
我個囝而家2 1/2YR, 佢都有成500度以上遠視, 但遠視大大吓就冇嫁啦. 散光就麻煩D. 不個我個囝都有, 成百几度. 所以E生都要我個囝新年前再返去CHECK. 到時佢話一定要帶眼鏡.
另外, 我細個時遠視都好深, 冇記錯3年班時, 左眼近視200+, 右眼遠視200+. 但大吓大吓, 遠視冇咗, 但近視就由左眼200+ 到最後500+, 右眼由遠視變咗近視250度. 散光150+ 左右眼.

最後前年做咗嬌視. 而家唔洗帶眼鏡.

回復 S.TANG 的帖子

我上星期終於排到期去PWH見醫生喇, 醫生話佢兩隻眼都咁差, 所以見議每日同佢遮一隻眼仔兩小時, 左右眼輪流遮, 等佢練好D視力, 希望佢可以睇多兩行字喎...

其實以我囝囝咁深遠視, 想佢大大下冇晒係冇咩可能的, 其實醫生都講明...大個等做激光囉...

你好, 我細女一出世幾個月後就CHECK到有800 幾度遠視, 250 散光, 眼震. 到現在兩歲, 都仲無淺到. 我都有睇私家同政府的眼科, 都戴了年幾眼鏡了, 最近眼科先CHECK 到佢中低視力, 就算戴眼鏡都唔會睇得清楚, 驚唔知視網膜有咩問題. 佢而家要好埋先睇到清楚, 我都好擔心佢將來學習有困難. 已排左心光做評估同訓練, 希望快些詳細知係咩情況同幫到佢. ......醫生同我講遠視做唔到激光架.

你們小朋友有影響整體發展進度嗎? 我細女的大小肌發展係慢左些, 不過佢勝在有鬥心, 次次做評估時, 姑娘都話佢有進步, 暫時只是差正常一兩個月. 但佢既視力真令我擔心, 唔知點幫佢.

唔好唔開心啦,我女8 歲先知佢左眼有600度

弱視仲話冇得醫,是先天和後天形成的,她一直都沒說睇野唔清,直到掉位坐最后2行先同我講!因佢一路以來是用右眼睇野,所以正常是不會察覺的。。我好自責自己連佢眼有問題都唔知,好傷心好傷心。。。。現在接受了只好keep住看醫生檢查。。[size=1.2em]。

你地既小朋友會唔會因為咁對光線特別敏感? 阿女每在太陽光下都好似睇唔到野咁, 就算現在戴有色鏡片都一樣, 都唔知點解會咁, 連醫生都話無咩可幫到佢, 又搵唔到咩原因, 原本小朋友應比些光去刺激視力, 我地就無咁做, 驚佢眼睛受損. 不過一到夜晚, 或暗些既地方, 佢對眼就不知幾大, 仲望野清楚好多.

回覆 高齡產婦 的帖子

非常理解你的心情,想當初,我小朋友都是這樣過來的。

其實小朋友太深遠視可以帶con,不過貴,要1X00一隻,捽眼又易唔見...
‹ 上一主題|下一主題