用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 小朋友應該幾時學英文最好?
go

小朋友應該幾時學英文最好? [複製鏈接]

我女女而家好細個,得半歲,我和老公對她說話時只用母語~廣東話。我想知道幾時才應該開始加入英語呢?我和老公英文也是一般,如到時要教阿b英文有咩教材或方法可用呢?謝謝!

0    0    0    0

我仔而家15個月, 我會同佢講下red, blue,  nose, ear...唔洗英文叻架噃, 況且, 佢咁細個, 成效只係一般, 咪上到k1先算囉, 我大仔都係咁, 佢一年班啦, 一切ok!   

越早越好. 可先加入單字.

愈早愈好, 早起步點都對小朋友好, 可以買d兒歌cd同小朋友聽下
如果自己教既, 可以同佢學abc先, 由淺入深...
不過個人建議, 比小朋友上1d playgoup, 同其他小朋友同西人接觸
而且有d playgroup會教埋小朋友規則,
對小朋友成長有幫助... 我個女而家都比佢番1d playgroup
見佢好開心同有時我無教佢既英文字, 佢自己都識...

jsonmom 的帖子

唔該晒。。。其實我都打算到佢九個月開始報playgroup,約一歲開始上

慢慢來,還是母語最重要。
你可以現在開始每晚讀一本英文的 picture book,不要單字,要有簡單句子的,不用理佢明唔明(反正咁細個就算你講中文佢都未必明),只想佢聽慣句型和建立專注力聽你讀英文故事。
可以同一本書 repeat 又 repeat.
另,要買一些簡單的字書,每頁一圖一字的,得閒同佢指下讀下。
只要持之以恆一定有效果。
不過,記著平時講說話不要中文夾英文的。
playgroup, 18月大後上也一點也不遲,之前是浪費金錢,兩歲前 BB 都是自我中心的,在 playgroup 即使有一群小朋友也是 parallel play (即你有你玩我有我玩,大家未懂得一齊玩!)

回復 crify 的帖子

跟孩子多说故事, 多玩, 多做运动, 快乐童年, 一生受用!

galiegalie  agree!!  發表於 12-6-14 20:01

‹ 上一主題|下一主題