用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 色情網站
go

色情網站 [複製鏈接]

小兒開始上色情網站,家長可以如何幫助他?

2    0    0    0

其實只是好奇心作用

唔好咁直接當面講  搵個機會間接咁講

依家資訊科技發達  呢D野好難避免到

小朋友幾大?

去書局買本妊孕大全俾d正確資訊佢.  好奇唔係問題, 但同佢講唔想佢信錯d錯誤資訊.  好多男生以前都會分享「龍X豹」, 而家d男生就上網.  你提供d正確網站俾佢好過佢自己亂搵.

回覆:Yanamami 的帖子

正確網站佢哋可能嫌悶

vincher  Yanamami說得好,我都想知假如發現仔仔看色情網頁,你如何教?  發表於 12-4-29 23:56
Yanamami  呢d資訊有囝囝daddy可能多d料.  我就幫唔到忙.....交個波俾你.  發表於 12-4-26 22:22
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

唉..人生必經階段………

1122334455  同意  發表於 12-5-23 14:50
bb86    發表於 12-5-22 11:54
smallfoothk  agree,  發表於 12-5-21 17:01

真抵死!!!!

我覺得現今社會好難避免唔知唔睇,我會賞試讓他明白後果及責任而已.........
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回復 ANChan59 的帖子

見到你打中文感覺好怪現今社會引誘太多,小朋友一定要從小就分清是非對錯
更離譜係有位父母都是老師的名男校prefect去camp竟然叫個女仔去男宿舍「陪訓」!
世風日下,道德淪亡!

回復 chuntam 的帖子

部份家長及版主建議我用多d中文。要與時並進,慢慢試,唔好見笑。

bb86    發表於 12-5-22 11:54
vincher  好呀!太深,我唔明!  發表於 12-4-29 22:03
ZZdaphne  鼓勵鼓勵...  發表於 12-4-28 23:06

ANChan59 發表於 12-4-26 22:30
真抵死!!!!

我覺得現今社會好難避免唔知唔睇,我會賞試讓他明白後果及責任而已......... ...

睇怕你都唔想禁快抱孫.....講笑咋, 唔好嬲.  性知識越細教就越無禁尷尬.  所以一本妊孕大全真係唔慳得.  圖文並茂禁有正確資訊, 當字典禁存一本係屋企無坏.  至於青少年進入青春期對性產生好奇, 或需要視覺上刺激, 除令佢地知後果&責任外, 倒應同佢溝通下, 話佢知唔會讚成亦反對唔到佢睇, 不過要小心唔好沈迷, 任何野喪志都麻煩.  叫佢睇還睇, 如有問題隨時歡迎發問或番查家中本妊孕大全.  仲有一點, 請學識尊重女性.

Jackieson  support  發表於 12-4-27 09:53

回覆:Yanamami 的帖子

睇怕我都就來需要買本了。請問書名就是:妊孕大全?謝謝!

Yanamami  大肚婆書.  各大書局有售.  發表於 12-4-27 00:01
快樂的家庭,孕育快樂的孩子;快樂的童年,成就幸福的人生。

引用:小朋友幾大?

原帖由 Jackieson 於 12-04-26 發表
小朋友幾大?
中三

ccpsg 發表於 12-4-26 23:59
中三
其實真係好正常, 想當年我地自己又咪甘好奇異性! 最緊要千奇吾係同性就得啦.
我朋友發現佢的小朋友小四已有睇色情網, 爸爸就好似朋友甘有意無意同佢傾, 又買本有關兩性的書放在家, 最先小朋友話吾買, 買左返去擺在書架, 發現小朋友自己有睇...
總之, 順其自然, 父母從旁協助啦, 我覺得千其吾好禁止,愈禁止佢就愈去做.

vincher  就是如此!男士理性些,越避越糟,教兒子正確面對!  發表於 12-4-30 00:06

其實想當年,我地米一樣係好奇

是時候上姓教育課

我識得個朋友.個爸爸會陪個仔睇色情網

你陪佢搵日一齊不眠不休狂睇,睇到反胃希望令佢再冇興趣睇。 講笑姐,你可以係電腦個歷程紀錄觀察吓佢睇有關網頁嘅次數多少再作對策。

Old_pama 發表於 12-6-15 21:25
你陪佢搵日一齊不眠不休狂睇,睇到反胃希望令佢再冇興趣睇。 講笑姐,你可以係電腦個歷程紀錄觀察吓佢睇有 ...
如果無得呀仔同意搞佢電腦check record好似有d唔尊重喎

宜家有樣野叫In private/ Anonymous mode,係check唔到history的
呢d野,我諗用新聞教育下佢會比較適合

甚至同佢睇下宜家無線d劇,有時都會接觸到個類既後果

再唔係既靠宗教教育下,所有正教都唔會教你做d不合乎道德既事

想當年某女性宗教老師誠懇地跟全班同學說︰"個d咸片,你越睇越變態,到最尾你就睇到無晒感覺,好無癮"
‹ 上一主題|下一主題