用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 迦南(窩打老道) 2012/13 PN集合區
go

迦南(窩打老道) 2012/13 PN集合區 [複製鏈接]

囡囡係10年6月BB, 會入讀迦南(窩打老道) 2012/13 PN全日班

呢間係細校得好少人(一級好似得幾十人), 但似乎有唔少有offer 的家長上EK, 想試試集合同學仔一齊傾o下交流o下, 全日班/上午班都一齊傾o下啦!

2    0    0    0

回覆:迦南(窩打老道) 2012/13 PN集合區

My boy register full day class too. Also June 10 baby. See u soon

My boy register am class, March 10 baby.

重有冇其他家長? say 個hi 啦!

2010 Feb girl, am class, will hv 2nd register tomorrw : )

明天9:00-12:00 註冊,大家打算幾點去?
我打算約11:00,之後去上playgroup.

引用:My+boy+register+full+day+class+too.+Also

原帖由 ackky 於 12-04-20 發表
My boy register full day class too. Also June 10 baby. See u soon
我同老公最後決定會放棄金馬倫pm offer,會同你地既小朋友做同學仔。
我又響FB開左迦南(窩打老道)。全日/am班既同學仔,快d pm我email address,等我invite你地入group, 一齊傾 下la。

我星期三已交哂註冊文件啦!全曰班!
當曰我見到有工人油油,而且已經有圍欄,好似翻新畫區嗰邊。

Sarubuta:你好似有另一offer ,維記?決定放棄咗?

cclemon2009 發表於 12-4-21 12:50
Sarubuta:你好似有另一offer ,維記?決定放棄咗?
係呀! 已決定放棄Victoria讀迦南全日班, 但其實都好唔捨得Victoria (好近, 加上囡囡返開有感情).  

想囡囡讀PN/N1全日班, 同埋紀律嚴D, 將來上龍校會較易適應
但身邊的同事朋友都覺得Victoria 名氣/英文等好D, 所以都一度動搖, 最終我們都係揀認為較適合我們一家的選擇

Sarubuta 係啊,全日班學到自律,其實我囝囝15個月開始讀全曰嬰幼班,他返咗吾夠兩個月,已經自己食飯,吾洗餵,自己訓覺,識用耳仔杯飲水等等...獨立咗好多,所以我在18個月和23個月帶他去五天旅行,都可玩得既開心又舒服,吾洗我兩公婆太多照顧。
我也是k1目標龍校,我自己也是應為龍校多注重紀律,獨立,和多母語教學,英語其次,尤其培正,我個人認為返全日班可能謀情度上會有幫助。
你呢?

cclemon2009 發表於 12-4-22 00:17
Sarubuta 係啊,全日班學到自律,其實我囝囝15個月開始讀全曰嬰幼班,他返咗吾夠兩個月,已經自己食飯,吾 ...

龍校多注重紀律,獨立,和多母語教學,英語其次...我個人認為返全日班可能謀情度上會有幫助。

完全同我想法一樣, 好開心識到"志同道合"的人.  不過, 我對培正冇興趣, 我的目標係女龍校

英語其次 -> agree, 起碼K1 interview 多以廣東話為主, 所以我想囡囡先學好講廣東話, 佢而家講o野唔係叻, 但英文好過廣東話.   我要加強佢廣東話.  講真, 學英文出面大把班可以上, 學廣東話只靠返學及爸媽自己教

仲有冇其他同學係度呀?仲未找到全日班的女同學?

全日班:
ackky              Boy     Jun2010
cclemon2009  Boy     Apr2010
sarubuta         Girl      Jun2010
yenyenBB       Boy     Mar2010

上午班:
ME1227          Girl    Feb2010
tigerchaichai   Boy    Mar2010

回覆:cclemon2009 的帖子

你地會唔會俾小朋友搭校車?
如果係,我呢區上車8:15(好遲),4:30(太早)。我地2個要番工,應該點安排接送呢?

另外,你地番唔番8月既新生適應班?
佢張紙寫9/4開學,共11期學費。
係咪應該唔包8月?!
如果9月先番,又冇得陪囝囝上堂。

引用:Sarubuta+係啊,全日班學到自律,其實我囝

原帖由 cclemon2009 於 12-04-22 發表
Sarubuta 係啊,全日班學到自律,其實我囝囝15個月開始讀全曰嬰幼班,他返咗吾夠兩個月,已經自己食飯,吾 ...
可唔可以分享下龍校既好處?
男龍校係咪民生,培正,仲有邊間?

我覚得全日班最正學自律,最like囝囝可以自己瞓覚。而且感覺同小朋友可以close d,friend d。

其次係全日班包升上K1。另外果d offer全部唔包,我怕我囝囝太好動老師唔中意佢就唔俾佢上K1。始終今年in N班競爭好大。

我只會搭校車返學,老公放工後接走,應該都要5:30後,學校6:00會關,必6:00前走。
我現在讀緊的幼稚園有延長服務,加錢可至7:00,較方便。
龍校主要是民生,培正,我希望小朋友有學校歸屬感,另外培正和SPK都要自己入課室面試,冇家長陪,讀全曰班可能有助,He He!不過我仔仔返咗全曰班咁耐,返新的playgroup,自己入課室玩嗰類,他頭3-5mins 都是喊喊,所以希望他有改善。

引用:我只會搭校車返學,老公放工後接走,應該都

原帖由 cclemon2009 於 12-04-22 發表
我只會搭校車返學,老公放工後接走,應該都要5:30後,學校6:00會關,必6:00前走。
我現在讀緊的幼稚園有 ...
我囡囡仲未試過上自己上堂的playgroup, 一直都上有人陪果種,真係有d擔心到時佢會找人/喊。我試過問佢大過少少,升班後要自己坐車返學上堂好唔好?佢話好,但唔到時會點

仲有冇家長係度?say hi pls

Hi

全曰班 Girl May 2010

引用:Hi全曰班+Girl+May+2010

原帖由 vivivivi888 於 12-04-26 發表
Hi

全曰班 Girl May 2010
Yeah! 歡迎,找到全日班女同學了!
仲有冇其他人報到呀?

‹ 上一主題|下一主題