用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 喊喊 - 已經兩個月 !
go

喊喊 - 已經兩個月 ! [複製鏈接]

我個女兩歲半, 2月開始返N班 (at Woodland, 以前 at Woodland playgroup).  已經兩個月, 仍然斷斷續續地喊, 經常要老師抱, 記起媽媽右喊.

在家同樣, 經常要媽媽 hug.  我每次上學前已經話, 如果老師話bb沒有喊, 媽媽比 chocolate biscuit 你食.  她話知道lar.. 我no cry cry...but still cry at the end..

She likes this school as she was v happy at playgroup.  She cries just because there is now no mama with her….

What can I do ?  
   0    0    0    0

回覆:喊喊 - 已經兩個月 !

那就更加要繼續返學,
離開時,
別難離難捨。

leungsiupig    發表於 12-3-29 18:11

同佢玩多d卜哩哩啦, 等佢知道mama唔見咗都會再出現的, 我唸佢缺乏安全感, 驚mama無咗

慢慢會慣。我見個K1到宜家日日上校車仲喊緊。放學嗰陣咪又笑騎騎。

回覆:喊喊 - 已經兩個月 !

我阿女,係極品,喊咗成年,但係每日放學個樣又好OK, 唯有忍心

如果樓主肯定問題唔係來自學校或者老師,樓主你係咪full time mum?小朋友係咪習慣佐成日同你一齊?
如果係,試下同佢做D短暫分開的練習,例如話佢知你約佐牙醫、醫生,唔可以帶埋佢一齊去,但你會係20分鐘或者30分鐘之內返屋企,指住個鐘你返屋企的時間,你一定要係個個時時前返屋企,佢開頭可能會勁喊,比佢喊,小朋友要學識短暫分離。
同學校老師,喊都唔好抱佢,你又同佢講,老師唔可以只係照顧佢一個,佢喊喊下見老師唔理佢唔抱佢,就會唔喊。

個個小朋友的適應期都唔同, 我囡囡都要個幾月先唔喊, 慢慢嚟啦.  
要相信學校的老師, 其次是家長都要學識放手.

Agree, 加油~~

我一直都擔心呢個問題, 冇咩心得, 只能替你和女兒加油了.
‹ 上一主題|下一主題