用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 高主教 vs 聖保羅堂
go

高主教 vs 聖保羅堂 [複製鏈接]

高主教(am) & St. Paul Church (am), 請問大家會點選擇?

高主教 - 今年第一年重辦 , 學校說會是大型裝修及老師尚欠2-3位便齊, 學歷及師資皆附合天主教要求 (不太清楚天主教要求係口麥, 有冇人可指點吓:loveliness:謝? ) ; 吸引之處在於入高小機會多小小 ; 顧慮之處在於老師大部份新入職, 自已都未知適應未?小朋剛入K1新環境要時間適應, 唔知是否可以handle到?

St. Paul Church - 似乎很多人評語都話師資及德育都很好, 顧慮的地方在於聽說課程較淺及英普堂非天天有, 而且沒有聯繫小學, 到時又要爭過 , 校舍將搬到和富, 不知環境如何?

請大家俾吓意見, 唔該晒
   0    0    0    0

bbtcy, 同你一樣,我都還在煩惱應選高幼(pm)或spc(am). 我對高幼的顧慮和你一樣,也不知道校長能否爭取到75個高小位。spc 方面,我反而不大介意課程淺,我認同spc的教學理念和德育,想囝囝在開心愉快的環境中學習。不過沒有小學back up, 又的確好擔心!

回覆:高主教 vs 聖保羅堂

Babyanimal, 確實,我地到依家仍是難以決擇。我嘅分析:1)高幼為名氣不會差得去邊;2)估計高主教有心搞番高幼因想將來排位會高番些;3)更重要是三年後的競爭那麼大,而因要預留位俾高幼,高小放出的位肯定少過依家
如此一來似乎該為囝囝揀高幼,但又好喜歡St Paul Church的德育... 
Babyanimal, 有決定時一齊上黎分享下

新校好難期望好好,天主教學校係有教無類,唔係要競爭、爭排位或名氣。

我估高幼可能用原有st Jude 課程加上英普和多請一批新老師,另外有個thread都有家長們討論高幼,可以參考下。不過始終新辦的學校難免有些適應期,辦得好不好真要多點時間才知道。

我都想快點有最後決定,有乜新想法齊齊分享下吖 :)

我亦面對同一情況, 是高主教am vs SPC pm, 仲有間蘇浙. 理論上好似選高主教比較保險因為有小學, 但係咁多unknown又唔多安心, 加上佢收3800一個月絕對唔平.

我亦同意bbtcy的分析, 相信高主教唔會衰得去邊, 但又好喜歡SPC的老師和德育, 去SPC面試時覺得老師超好. 而小朋友現在於蘇浙讀N班, 如果繼續上就唔駛重新適應, 而蘇浙語言環境應是三間中最好的, 不過間學校好傳統囉.

其實, 如高小是TARGET就應選高幼, 你地知唔知高小是否好谷? 我見佢好似一年三測三考呀!

真係好難決定!
‹ 上一主題|下一主題