用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 分享叩門成功經驗
樓主: vincher
go

分享叩門成功經驗   [複製鏈接]

今天比較有空,就說說究竟為子女叩門口哪一類直資好吧!
去年,我為兒子所選的直資:
~當然首選校風好!(用家口碑、老師意見、補習社老師接觸較多學生,也可一問附近的學校校風、網友意見:當然網上的言論未必能盡信!我花了一個暑假看BK帖子,也看到一些網友意見中肯可信 )(有空的,最好看放學情況/吃飯,到學校附近餐廳八一八!)
~決定選讀一所程度與子女相若的直資,還是高些?我得看子女的潛力!
(我叩門的第1間直資band 2 mainly ,我相信仔仔如果選它,成績應該在中上,會激發其自信!叩門的第2間直資band 1/2 , 自信仔仔選它,成績必定中下,但因兒子只是學習欠動機,其實有潛力!故最後也選了後者)
~選直資目的既然是想學好英語,當然選一間英文教學比較好的!
(一些直資有收英小學生直升的,普遍學生英文比較好,我相信學校的英文教學亦不會差)
~中、英文有否分小組、按能力分組上課?

多謝你+分有用的分享

Thank you!

回覆:分享叩門成功經驗

謝謝分享叩門經驗,好有用. 我都好同意不但要成績好之餘,操行都好緊要. 另外,大家會否覺得自行時選擇直資,機會大過抽獎後? 我覺得平常心面對好重要,吾好比太大壓力自己和小朋友. 我有時間亦都分享一下亞女直資同津校的面試過程,問既問題比大家參考下!

置頂la.

vincher  謝謝你的欣賞!  發表於 12-4-14 12:08

回復 Kittymummy 的帖子

我兒做事漫不經心,讀書也是!一份試卷俾人扣咗很多錯字和標點!深的題目反而會答!淺的因大意失分!況且佢學校試卷出得深,試過一次精英班也有人不合格,他反而ok!但也只得C!那次呈分試成績整體大跌!以此情況,報唔到直資自行!本來我打算放棄自行津中,但老公叫我點都試,而且我報的都全部面試,咪當操下面試技巧!到畢業試,我叫兒子努力溫習,果然成績又大進,當然非全A,,可叩門了! 
因此如果子女一直成績好,我也相信自行比叩門易;如我的case,反而叩門能成功!

回覆:vincher 的帖子

非常好的分享。謝謝所付出的一切。

我兒子九月就升中學了。所選讀的中學也是直資。你如有時間的話,可否分享一吓第一年讀直資中學的心得和應留意的事。先謝謝了。

快樂的家庭,孕育快樂的孩子;快樂的童年,成就幸福的人生。

我個女小六,其實小五暑假時已經想轉一條龍直資,可惜時間關係,要apply S1.
我12月尾只申請一間直資,津校自行見左兩間英中,成績叫band1尾.

直資interview:
(普通話問):我地學校中一是用普通話教學,如果你覺得自己普通話有不足之處,你會點做?
(英文問):另外一個鬼佬單對單問,我剛剛黎香港,好想去海洋公園,但又吾知有咩好玩,可否介紹一下海洋公園有咩好玩呀?
(粵語):例牌問點解想讀我地學校?
(Maths): 全卷都係英文文字體.

起初收表時,校務處睇小五小六成績表好似驗屍咁驗,每一科睇晒成績先決定收吾收表.  經過以上面試,3月頭有電話到有第二次interview. 學校主要係見我.
1)點解會選擇我地學校. (主要想睇家長是否理念跟學校一樣)
2)講下你小朋友的優點同缺點
3)點解小朋友小五時Maths 較差.
4)小朋友平時有冇補習
2nd interview 完,老師就講返如果收左就要放棄大抽獎,問我有冇問題。而留位費比左出去,讀吾讀都冇得退,不過最重要果句,佢話好希望9月開學見到我。之後3日後已經有信有offer 了!到早兩日去留位,校務處仍未開門,我留守在操場,有位校工叔叔同我傾計,佢叫我放心比亞女讀,因為呢間野程度好深,佢眼見10個人申請,有8個都吾收表。小學部直升既學生個個都一口流利英語,同埋有中學生返去打籃球,亞Sir PE都係用英文教!我有d擔心亞女跟吾上,因為讀開中文小學。

至於津校,幸好兩間英中都有份interview,每間只見二百人。

第一間男女校:
(英文):兩個學生為一組,學校比一個topic 叫festival. 叫果兩個學生自由發揮.
(粵語):5個學生一組,topic 叫有志者事竟成.

第二間女校:
(英文):問既問題好行,只問點解鍾意呢間學校,單對單.

亞女第一間都有信心自行有機會,因為其他學生小組討論比較靜,冇咩point, 好多只話同意,同意。冇咩舉例子出黎講。竟然有學生完全吾講野,唉!
另外一個女校,我都有d失望,估吾到問咁簡單,好行,咁既題目好難睇到學生實力而去收生。我個人覺得只睇全港排名去決定。

經過兩星期考慮,我最後都決定報讀直資。因為覺得部份資源係津校比吾到學生,同時feel 到直資在篩選,面試方面比較認真。既然直資係我杯茶,又可以少一個學生爭英中位,希望其他小朋友7月亦派到心目中既中學!

kin818kin    發表於 15-6-9 11:01

很好的分享!祝你囡囡在新校讀得開心!稍後我分享如何準備升上中學

引用:回復+Kittymummy+的帖子 很好的分享!祝你

原帖由 vincher 於 12-04-14 發表

很好的分享!祝你囡囡在新校讀得開心!稍後我分享如何準備升上中學 ...
謝謝,好期待呀,哈哈

回復 Snakemama 的帖子

第一年讀直資中學的心得:

為了打底,我在暑假沒放過兒子

~叫私補老師 加強文言文的理解,從短篇故事入手(因常聽親友子女這科退步很多,說此方面最弱),結果升上中一,他考得不錯!

~因小兒讀中文小學,暑假叫他默Maths 詞彙,買了一本小學6年級英文題目的補充練習,叫他做!

~教兒子一些IS 生字(每次12),我以和他進行釣魚遊戲 (把詞語寫在白紙上,並貼在樸克上)我拿中文解釋的牌,他拿英文詞語的牌,釣對了,要讀出來

~盡快買課本備課!(IS,我到買舊書的書店買一本中文版的!)

應留意的事:

~中學生,一般不希望媽媽接送了!但書包沈甸甸的,怎麼辦?

自小學已訓練兒子背書包 + 手挽一袋 (訓練他把不重要的餐具、水壺、各科筆記簿放在裏面,有時太重,也放中文、中史書)

他習慣了,自然不會丟失!(平日出街,訓練他每離開一個地方,回頭檢查有否漏東西)

~中學比小學嚴很多!我兒學校常扣操行分(校方要假期前清LOCKER ,他還有一對球鞋未拿走!他丟失鑰匙2次,因沒有好好保管財物,又扣1分……)和學習態度分(沒帶功課、做漏功課……)!因此,訓練子女自已收拾書包,把不是翌日交的功課,在繳交日期前一天再寫一次/ 貼MEMO紙在書桌上做作提示!

~若子女學校是訂餐(午餐不可出外),盡量訂!我兒吃了一個月便投訴難吃,要我給他金錢自己在小食部買!我堅持讓他自由買一個月,下個月訂餐(循環運作)

因不知他買什麼吃,會否省吃來買心頭好玩!

nono76    發表於 12-5-3 12:20
csy_ma  謝謝釣魚遊戲很有創意呵  發表於 12-4-18 12:55
Snakemama  Tks very much! Question: what is IS?  發表於 12-4-15 01:27

回復 vincher 的帖子

IS : Integrated Science 綜合科學,簡言之  科學

Snakemama  Tks.  發表於 12-4-15 12:02

回覆:分享叩門成功經驗

謝謝分享,真係好有用. 我都吾知S1 開始學文言文,是否每一間學校都要學?

thank you for the sharing

很多學校都有!我兒上次考試100分滿分計,文言文理解佔20%,況且讀書看長線,文憑試縂有一題!一般小學生升中,大家的白話文理解操了六年,理解能力相若,要分高下,還得看文言文理解了!

csy_ma  高見文言文且大多言簡意賅,學了有助語體文的理解和作文  發表於 12-4-18 12:57

Hi vincher, 你知唔知s1 的文言文到哪一個程度?如果從坊間買書自行預備的話,有甚麼推薦?謝謝。

文言文閱讀理解
(我倒未有買補充,尋找了一些網頁,你看有用否?)
http://sunfc.school.hk/system/to ... d=210&tool_id=17326

http://www.hkwmacsl.edu.hk/syste ... d=3761&parent_id=69

http://hk.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=7009061001704

(我未有時間仔細看!你選一些有趣的、適合初中程度的!你有時間開啟,反過來向我介紹較好的!)

我兒學校除了教科書的文言篇章,選了這幾篇,蠻有趣的!你可上網找:
1.        哀溺文序  柳宗元
2.        日喻   蘇軾
3.        死後不佘(貝旁   我打不到此字)   馮夢龍
4.        一鳴驚人   司馬遷
5.        垣 (木旁)公入蜀  劉義慶
6.        兩小兒辯日  列子

以前,我在深圳書城看過一本文言文短篇故事書,忘了書名!

suemei  謝謝你的分享。  發表於 13-2-5 11:21
suemei  謝謝你的分享。  發表於 13-2-5 11:20
csy_ma  正  發表於 12-4-18 12:59
Yanamami  You're the best!   發表於 12-4-17 11:29
素兒  謝謝,十分有用! ^^  發表於 12-4-17 10:58

Vincher, 非常謝謝你詳細又用心的解答,的確幫了我很大的忙。會嘗試讓我仔做,希望能引起他的興趣。(不過他的中文程度不太好)

回復 vincher 的帖子

多謝晒!!

vincher  甭客氣!~~  發表於 12-4-17 17:45
捨得 捨得 先捨而後得 不是不捨得, 而是捨不得

回復 Snakemama 的帖子

為免嚇怕他!還是讓他看短篇文言文的故事,先別做題目!
‹ 上一主題|下一主題