用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

情緒教育 [複製鏈接]

星期四晚家長講座老師剛講關於情緒教育,今天早上我便嘗試做女兒的情緒輔導員!

今早女兒和爺爺出外玩耍回來,竟然大發脾氣,又哭又鬧,嫲嫲不以為然,仲嘻皮笑臉的叫她玩其他玩意。我就帶女兒入房了解她唔開心的原因,還給她幾個解決問題的方法。她之後好快開心返,嫲嫲因此也學習了這個方法,真開心!

1    0    0    0
YY Mom :-D

我都好想聽

回覆:情緒教育

我覺得呢個講座真是很有用,因為5-6歲的小孩子開始有自己的思想、情緒、脾氣。如果沒有把握機會教導他們管理情緒,將來可能會影響他們的學習,人際交往和健康!優才遲些會把講座的內容放上網,到時我準備印一份給爺爺嫲嫲,希望他們幫忙管理女兒的情緒。

回想當初優才給offer小朋友時,首要條件是要家長上學校舉辦的講座,當時都有幾大回嚮因有某些家長覺得學校是浪費他們的時間,說他們很忙忙忙...其實我覺得優才是一間很有心的學校所以才舉辦這一連串的講座給未來學生家長,講真你估學校的老師,校長,工作人員唔忙咩!我本人就好appreciate佢地喇.

引用:回想當初優才給offer小朋友時,首要條件是要

原帖由 Queenielam88 於 12-03-11 發表
回想當初優才給offer小朋友時,首要條件是要家長上學校舉辦的講座,當時都有幾大回嚮因有某些家長覺得學校是 ...
唔同人有唔同睇法,學校好想一早讓家長清楚學校的方針,家教合作是重要的,如果有家長認為這是浪費時間,怕且未必適合給小朋友就讀。學校會安排家長在G1和G4觀課,可以看到初小和高小的上課情況,讓家長更加了解小朋友上學的環境。

引用:回想當初優才給offer小朋友時,首要條件是要

原帖由 Queenielam88 於 12-03-11 發表
回想當初優才給offer小朋友時,首要條件是要家長上學校舉辦的講座,當時都有幾大回嚮因有某些家長覺得學校是 ...
係呀,雖然放工去到已經好攰,但係了解學校多咗,越來越覺得冇揀錯。

yy0601,
相信你無揀錯!  亞囝今年要畢業了, 我亦去咗五年幾早會, 睇住成班"鴨仔"愉快地長大, 睇到老師們用心地教導小朋友, 實在感激!

引用:yy0601,相信你無揀錯!++亞囝今年要畢業了,+

原帖由 rogerlam123 於 12-03-14 發表
yy0601,
相信你無揀錯!  亞囝今年要畢業了, 我亦去咗五年幾早會, 睇住成班"鴨仔"愉快地長大, 睇到老師們用 ...
小朋友會上優中嗎?

回復 AFSL2007 的帖子

九成會上, 但最後都係要睇吓我大少嘅想法.......

回覆:rogerlam123 的帖子

多謝你的回應,我好相信小女會在優才愉快學習的!期待9月開學。可惜我要返工,未必常常可參加早會

引用:回復+AFSL2007+的帖子 九成會上,+但最後都

原帖由 rogerlam123 於 12-03-17 發表
回復 AFSL2007 的帖子

九成會上, 但最後都係要睇吓我大少嘅想法.......
大少會想唔上優中?我常同阿仔講:「唔溫習讀書,係唔係想轉校?」,跟著佢就死死地會溫書

引用:多謝你的回應,我好相信小女會在優才愉快學

原帖由 yy0601 於 12-03-17 發表
多謝你的回應,我好相信小女會在優才愉快學習的!期待9月開學。可惜我要返工,未必常常可參加早會 ...
唔緊要啦,我依家都懶咗,一個學期返早會的次數十隻手指數得出

話時話, 今年早會唔咁精彩, 尢其少咗David主持早會........

回復 yy0601 的帖子

優才學生大部份都好鍾意返學, 放長假時會成日望幾時返學! (完全違背我小時候嘅邏輯)所以"小小yy0601"一定會好愉快!
BONUS : 俾條LINK妳, 分享下GT高小嘅English Drama (請查看PM)
‹ 上一主題|下一主題