用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 祟真 VS 民生
go

祟真 VS 民生 [複製鏈接]

Both morning session  E/C
both somehow have primary support
which one will you pick?
   1    0    0    0

any advice?

基於語言環境的大因素及強大的課外活動作後盾,我會選擇崇真。

醒目開學勳章

崇真有學券, 民生冇
兩間都唔保證上小學
語言環境, 課外活動 崇真勝
名氣 民生勝

我阿仔舊年都有呢兩個offer,最後揀左民生,一來係名氣問題,二來係學校環境因素,三來係條龍既問題。兩個都係好學校,都好唔捨得放棄崇真國際班。入讀民生後,都無後悔,感覺老師、學校都盡心盡力。但民生中文較深,而崇真相信係英文會話會較強。

letea 發表於 12-2-15 14:53
我阿仔舊年都有呢兩個offer,最後揀左民生,一來係名氣問題,二來係學校環境因素,三來係條龍既問題。兩個 ...

太好喇, 有真正用家意見, 我地崇真唔係國際班,如果唔係會崇真高一線
同意名氣問題, 崇真以前比較低調 and 我係香港人,
真係今年先認識崇真
唉, 民生今年課程又唔知會點

我先生早幾日打去學校問過,佢地話k1退出學卷後,會請多啲外籍老師,好似係每班一個(我先生係噤話,唔知佢有冇聽錯),一星期有四堂普通話班,每堂半個鐘至九個字。所以我諗佢地都想搞好啲啲英文。

yellowcar 發表於 12-2-15 16:57
我先生早幾日打去學校問過,佢地話k1退出學卷後,會請多啲外籍老師,好似係每班一個(我先生係噤話,唔知佢 ...

呢個安排係for 英普班only?? 因為佢地今年先開英普, 咁當然要請多D外藉老師啦, 唔係點 justify 呀

英粵班都係。

這麼好? 我仔都是來年會入讀民生的英粵班!
請問你知每星期有多少堂英文堂和普通話堂? 是否都有NATIVE教?

佢話普通話一星期有三至四日,每堂三十至四十五分鐘。每班會有一個外籍老師全程跟住,一班三十人,有三個老師跟,其中一個係外籍老師,另外兩個係本地。我問佢係咪即係一個外籍班主任加一個本地班主任,但佢話未定班主任的人手安排。另外佢話有併音學(以前都有)。

多謝你的資料yellowcar!
請問你知有多少英文堂嗎?

我冇問呀,其實你可以打電話去民生問,佢地都幾樂意答,不過每班有一個net teacher長註,小朋友對英文的時間都唔會少。 不過啲老師係新請,搞唔搞得掂啲小朋友,嗰課程改革後係咪work,又另計。

MS is better and more famous
MS secondary school is band 1

大家知唔知民生中學係英中定係中中?

民生中學係英中

民生的中學應好些. 所以考慮到這点, 我就選民生了, 雖然崇真幼稚園是有學卷.

我而家都傾向選民生。

回覆:牛王頭太太 的帖子

If only consider kinder and primary ? Cos 10 years from now no one know how MS secondary school will be and likely we will get our son study abroad by then.

或者我再補充少少民生而家K1情況。PTH一星期三日,而英文就四日,大概45分鐘左右。個人認為都可以。至於民生的課外活動,平日係無特別課外活動的,只係星期六有。我就比阿仔參加星期六課外活動,一返就要三小時,學三樣野,由英文、PTH、音樂、美術、跳舞、胎拳等等。個人認為唔錯。平日我無比阿仔返其他補習班,因為做到民生要求既野,相信都足夠。
‹ 上一主題|下一主題