用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) IK的普通話同英語程度
go

IK的普通話同英語程度 [複製鏈接]

我想請教過來人...在TT讀IK的孩子
是否不必在外在"補"英普

讀完三年後, 是否普通話同英語ORAL程度, 就算不至NATIVE, 都能聽能講, 可以輕易和"英文人"和"國語人"溝通
很想知道

1    0    0    0

其實真係要睇自己要求, 有家長唔會再出去補, 但有些精益求精, 就會再補. 而且亦要睇家裡是否同樣有語境, 自己小朋友學習能力, 學野快唔快等等. 我估純粹能聽能講應該沒問題, 但講得好唔好, 文法啱唔啱, 串字叻唔叻, 又是另外一個要求.  

回復 小山竹 的帖子

IK 班英語同普通話程度係好好, 小囡現在讀K2全日班, 同外國人and強國人溝通完全無問題,可以好怏轉channel.  最重要佢唔會怕同英文人講野, 因為平時上堂習慣, 佢從小接觸英文, 依架自己選擇英文卡通睇, 佢用好多生字同形容詞去講野, 而且我地平時無特別用英文同佢講野,只係姐姐同佢講, 所以我好多謝學校老師教得好好

引用:回復+小山竹+的帖子 IK+班英語同普通話程

原帖由 CERISE 於 12-03-22 發表
回復 小山竹 的帖子

IK 班英語同普通話程度係好好, 小囡現在讀K2全日班, 同外國人and強國人溝通完全無問題 ...
請問幾時可以apply全日班?係咪K1一開學要自己寫信申請?先到先得or有其他因素?

‹ 上一主題|下一主題