用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 想請教: 點解咁多人讀緊n班都要再搵其他學校K1? ...
go

想請教: 點解咁多人讀緊n班都要再搵其他學校K1? [複製鏈接]

如題...

究竟係因為
1. 而家讀緊既N班唔係自己心儀
2. 想再搵一間更心儀
3. 小朋友o係原來學校讀得唔開心
4. 讀讀吓先知學校唔夠好
5. 心儀學校無N班, 所以K1要再報

因為我對教育制度唔熟悉, 想知道我係咪都要幫阿仔咁做, 謝謝
   0    0    0    0

- 一開始冇諗住報N班, 後來想報就只係想搵近屋企既, touchwood 有咩事我可以第一時間衝左落去先...

2. 想再搵一間更心儀
- 心儀既學校都唔係同區... 所以k要再搵

3. 小朋友o係原來學校讀得唔開心
- 開心, 好少小朋友番N班會唔開心... 因為都係食同玩... (佢地應該都係遊戲中學習)

4. 讀讀吓先知學校唔夠好
- negative

5. 心儀學校無N班, 所以K1要再報
- 哈哈, 心儀學校有N班的, 但當初唔知原來咁早就要"部署", miss 晒所有報名時間~

個人少少經歷,唔知幫唔幫到你

我的答案係..

我個仔係細仔,好多好的N班都唔收﹗因為按教署的條例,N班的學生係要足兩歲先可以返學﹗好的學校不愁無學生,唔會等細仔足歲入學﹗

全部都唔係。
囡囡而家讀的N班學費加雜費很貴,K1轉去可用學劵的學校。留番的錢學其他野

my ans

我諗唔少新手家長初頭都會諗住個小朋友咁細個, 做咩要佢咁辛苦去咁遠返學, 梗係搵間附近而又都心儀架啦. 但當接觸得香港的變態教育制度越多, 又見自己讀緊果間的小一派位每況愈下(派或考唔到大家所謂"認識"的出名學校), 你的信心就會開始動搖. 我相信任何學校都會有好學生, 但我只希望增加自己個小朋友能升讀一些較好的小學做準備, 真係唔想將呢個我覺得重要的事情, 交俾大抽獎呢個方式去決定.

我既原因係我果間由N -> K 唔係必收, 都要interview, 所以要搵定d backup 打底, 好彩最尾都考得番入, 所以都會繼續響到讀!

我就因為屋企附近村校唔收 (因為細仔), 結果要搭校車返pn ... k1 就考返屋企附近的k (冇n班, 有學劵), 因為都唔想小朋友搭車咁辛苦

我想揾間一條龍或半條龍,大部份龍校無N班

原帖由 小克 於 11-12-7 08:39 發表
The reason is simple:

虛榮

正! my reasons are 1, 2 &5.

醒目開學勳章 王國長老

我相信好多家長都係唸住"近近地搵間N, K1再算", 因為好多好既KINDER係無N班
就算有, 都唔一定直升K1 WOR, 所以都要考定其他先

原帖由 ronniedad 於 11-12-7 03:56 AM 發表
我諗唔少新手家長初頭都會諗住個小朋友咁細個, 做咩要佢咁辛苦去咁遠返學, 梗係搵間附近而又都心儀架啦. 但當接觸得香港的變態教育制度越多, 又見自己讀緊果間的小一派位每況愈下(派或考唔到大家所謂"認識"的出名學 ...

對我來講, 俾小朋友讀N係想佢地學好自理同 紀律, 而唔係學習書本上嘅知識, 所以我會選擇一間照顧型嘅全日制學校.

但係到咗K, 我希望佢地開始得到書本上同其他方面嘅知識, 所以我會選擇一間比較學術型嘅學校

我都係覺得讀PN近屋企不是太差,就OK.
等小朋友早些適應校園生話,K1就要諗佢上小學嘅問題,所以會再揾出名學校,如果續緊個間係好就唔駛轉啦.

原帖由 ronniedad 於 2011-12-7 03:56 發表
我諗唔少新手家長初頭都會諗住個小朋友咁細個, 做咩要佢咁辛苦去咁遠返學, 梗係搵間附近而又都心儀架啦. 但當接觸得香港的變態教育制度越多, 又見自己讀緊果間的小一派位每況愈下(派或考唔到大家所謂"認識"的出名學 ...

我只希望增加自己個小朋友能升讀一些較好的小學做準備, 真係唔想將呢個我覺得重要的事情, 交俾大抽獎呢個方式去決定...

真係非常讚同啊!

原因好簡單, 因為好多好既幼稚園係無開N班, 只有K1-K3.

1.2.5

我大女時就一心諗住由 n1 讀至 k3, 所以就選一間各方面我都可以接受的學校, 咁又收咗, 所以升 k1 時我完全冇搵過任何學校.

My ans is 5

N班通常搵間近屋企
K可以再試下啲遠少少但又出名少少的,或者係學劵或教會或有機會龍校的或較有規模的

不過我個仔讀n1都好開心,又適應晒,所以如無必要,都會留喺原校

太多心有時未必好
‹ 上一主題|下一主題