用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 頭痛媽咪
go

頭痛媽咪 [複製鏈接]

本人是很緊張女兒明年入讀幼兒班, 因之前太驚沒有學校收她, 所以報了十多間.....但現在以下煩惱, 希望你們能夠比些建議。

我家是住在大圍的, 而女兒性格較愛音樂、聽故事及好動, 我希望女兒可以入讀學校後自理、群體生活好些, 還有的是她能多用腦筋及創作.....其後是語言, 學校如下:

半日
(1)  嘉德麗 (沙田)
(2)  約克 (九龍塘)

全日
(1)  康傑 (馬鞍山)
(2)  迦南 (九龍塘)
(3)  真理榮光 (沙田)

P.S.  其實, 迦南出來的學生, 會多入讀那些小學?

THANKS
   0    0    0    0

呢些學校都有offer?

九龍塘兩間都應該唔係重啟發、creativity, 沙田區的就唔認識

Victoria 之類的教學理念則是重探索,啟發小孩自己思考的

是否全已有offer?太多choose,不如你先想半日定全曰先?!

thanks

以上學校已有offer... 其實自己想女兒讀嘉德麗, 一來近家, 二來嘉德麗的教學理念很buy...

可惜的事, 因我同先生要出外工作, 每天我母親也是從沙田來我家照顧女兒, 不過現在我媽媽入了醫院, 唔知幾時可以出來, 而且出來後都不可以像以往一樣照顧我的女兒, 所以我都報了一些全日班.....算是打定底

反而是想知迦南教學方法好不好...出來的小朋友多入讀那些學校, 因為今個星期要比留位費

P.S. 現在女兒只由姨姨暫照顧, 之前試過入育嬰院讀, 不過返了9天病左3個星期都未好曬, 之後自己找了姨媽代照顧, 可惜去了第四天塊臉紅腫了一半, 真的很心痛..    現在正與先生相討請姐姐....唉! 很慘呀!

請問你囡囡係幾多月份出世?
最近你屋企係邊間學校?
因為如果係住馬鞍山的話, 番學要去到九龍塘, 仲要番全日, 對一個2歲小朋友好似有點累

不如你先打電話去了解迦南先,可問主要升讀那些學校,問升私校情況,再一齊唸唸

如果你能請姐姐的話, 返半日會好啲。
1) 可以省點錢
2) 照顧家務 (放工後仲要湊女都好吃力呀)
3) 會唔會可以照顧埋你媽咪?
4) 小朋友返學唔駛咁辛苦

當然, 大前提係你要請到工人幫手, 反正仲有一年時間, 而家開始找人, 訓練得黎都仲有時間剩。唔好猶豫咁多啦~

女兒是在2010年3月出世的, 而我們是住在大圍的, 其實學校最近家是嘉德麗及榮光

不過論出名是(全日)是康傑及迦南, 迦南是較康傑近, 但迦南的教學理念是比較模糊, 因為自己有出值過康傑簡介會

原帖由 happy妹 於 11-11-28 11:20 發表
請問你囡囡係幾多月份出世?
最近你屋企係邊間學校?
因為如果係住馬鞍山的話, 番學要去到九龍塘, 仲要番全日, 對一個2歲小朋友好似有點累

我同區都有康傑同迦南(葵青),我自己鍾意康傑多D,比較活動同多探索機會。其實你講嘅理想理念好似同啟思最近。

請問錢是否你的考慮因素先?

你有沒有參考過這些學校的質素評核報告?

http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=6568&langno=2#KLN

我覺得康傑和迦南中,選一留位先,之後可慢慢決定全曰或半曰(加姐姐)
如考慮全曰,應問清楚室外活動時間,英文和普通話每天時間,每天活動時間安排,以及了解兩校老師和姨姨是否有愛心和經驗,再問每班人數大少,因為全曰班太多人迫一房,易病。
如果以上各項兩校差不多,我估康傑會好啲,因為冇學卷,可能英文深啲呱。我對沙田校冇乜了解
‹ 上一主題|下一主題