用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 選校煩惱
go

選校煩惱 [複製鏈接]

請kfmama指教及各位幫忙!

k3網官小b1女生(級10以內)
如自行先選B1A 類校,
抽獎甲部跨區B1A 校,
抽獎乙部本區B1校,
因有聯繫官中準備在乙部才選有聯繫的官中, 這樣是否穩妥? 還是浪費了聯繫機會?

聯繫位是只在大抽獎時有效, 還是自行已要收聯繫校的學生呢? (應只是前者, 對嗎?)

如K3轉K5, 會跌BAND嗎? 因是官小生, 不知外面天高地厚, 多謝各位先!
   0    0    0    0

回復 1# 咖啡奶茶 的帖子

自行會否收聯繫小學學生, 間間做法唔同. 有o的學校講明唔收, 費事阻住佢收出面既精英, 有o的小學band1生多過聯繫位, 就會自行收番o的top既聯繫小學生, 其餘既band1生再抽. 有o的小學band1生少過聯繫位, 自行會收番band2頭既邊緣人, 剩低既位俾band2抽. 九龍城轉去官塘, 跌band既機會唔大. 但係九龍城抽獎好過官塘, 點解要轉?

謝khmama. k5近屋企, 想省回車程時間. (考慮中)

原來聯繫都不一定分自行/抽獎架? k3聯伊中, 這樣排位有冇機? 如乙1不放伊中, 應是沒有機會入到了. :cry:

自行是否太進取呢? 最保守的保險線應放哪一位? 乙2 ??

回復 3# 咖啡奶茶 的帖子

聯繫位只係用o黎抽獎, 我既意思係自行時應否選番聯繫中學, 就視乎中學既做法. 抽獎時, 你必須將聯繫中學放乙一先有得抽. 如果你既聯繫係qe, 而你小朋友成績普通, 就唔好搏. 自行係任你選既, 邊區都得, 如果你想近屋企, 自行選兩間官塘band1中學亦可.

khmama, 謝謝.  我原以為聯繫位只會在自行才發生作用, 那即是, 乙部抽獎時又會先將有聯繫的學校學生抽一次, 再將本區學生抽一次? 如我有聯繫位, 即是在乙1有機被抽兩次? (好似好著數?)  是否這樣理解?

回復 5# 咖啡奶茶 的帖子

理解正確.

謝謝!

kfmama及各位:

今次大件事, 如只計兩次呈分, 成績大跌,
約在級20-30內.

B1A 組是否很渺茫?

QE 上智 有機面試嗎 ?
K3 ST CAT / ST PAUL 有冇機?

:( :( :(

中有第三次程分試.努力呀!

原帖由 咖啡奶茶 於 11-11-23 15:07 發表
kfmama及各位:

約在級20-30內.

B1A 組是否很渺茫?

HTC會in哂所有applicants.

kfmama及各位:

約在級20-30內.

B1A 組是否很渺茫?

回復 8# 咖啡奶茶 的帖子

你間學校頭幾多係band1?你睇返學校上年頭20-30派去咩學校再決定啦.

原帖由 khmama 於 11-11-23 22:44 發表
你間學校頭幾多係band1?你睇返學校上年頭20-30派去咩學校再決定啦.

看過往4年的派位資料, 頭40名主要派入的學校是華英/伊/迦密(約各7-8位). 次為旅港/黃芴南/丘佐榮(約各8-9位)

kfmama及各位:

約在級20-30內.

B1A 組是否很渺茫?

咁自行 唯有一試 藍田 ST PAUL
‹ 上一主題|下一主題