用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 宣道幼稚園宣佈退出學券計劃﹗
樓主: MiniCooperS
go

宣道幼稚園宣佈退出學券計劃﹗ [複製鏈接]

會唔會少啲人apply?
你地想
冇學券但易入啲 vs
有學券但難入啲?

我覺得如收得家長咁多錢(傳聞HKD3,800.00),課程又不變,咁不如讀St. Cat / KV好過. 除非以後可以直上宣小就差不多. 到時實好多人報唧.

原帖由 yktso 於 11-11-15 14:56 發表
我覺得如收得家長咁多錢(傳聞HKD3,800.00),課程又不變,咁不如讀St. Cat / KV好過. 除非以後可以直上宣小就差不多. 到時實好多人報唧.

應該不會這麼貴吧!每年給宣幼六十個位都用不盡,是有些宣幼不願上宣小才真。

你都講得好有道理呀.....只係幼稚園既既洗費已講緊5-6千蚊...我地唔係咩打工皇帝, 真係好難AFFORD得起.
讀書條路仲有排行.....全部都係錢作怪.

原帖由 LUCUSMaMa 於 11-11-15 15:20 發表

我本來係好鐘意佢既小學, 所以上年都有幫小朋友報, 不過唔收, 因為係細仔, 所以今年再接再勵, 其實都有爭扎架, 因為小朋友而家讀緊一間我覺得好適合同我好滿意既幼稚園k1.  不過諗返如果當讀宣幼有一半機會升宣小 ...

Hahhaaa???

But the application form stated that the school fee is just 380 wor...

原帖由 MiniCooperS 於 11-11-14 13:56 發表
活動日期: 2012-09-01

各位家長:

本校將於2012年9月1日起,正式退出學券計劃。
有關過渡措施如下:

1)凡現於本校就讀K1、K2或K3而持有學券之學生,學券資助仍然生效,直至學生離校或
畢業 ...

呢個已係唔UPDATE既事了, 總之你今年去IN 2012/13既K1....出年既學費就係冇學卷囉.

原帖由 Jess_chung88 於 11-11-15 15:39 發表
Hahhaaa???

But the application form stated that the school fee is just 380 wor...

我囝囝今年讀宣幼K1, 雖然學校已出了通告說現在就讀的學生不會受影響, 仍可用學券到畢業, 但現時有學券的只須交每月HKD360.00學費, 出年沒有學券不知須交多少? 一樣是HKD360.00或是用出年的學費減政府資助的來計算, 我唸起碼都要2千元左右. 由HKD360.00--->HKD2,000.00加幅實在驚人.

回復 13# klm402 的帖子

其實我都係小朋友要讀幼稚園先關心學券呢樣嘢,我都唔知點解有呢樣嘢。
我親戚個女五年前讀啟思係無學券的,當時半日要二、三千蚊,都係用校監出的書本,咁即係唔係太深,當時家長無投訴學費貴但課程淺。
有學券,家長接受課程唔深。
無學券,家長要求課程深一點,要有net有普通話有蒙特梭利,呢個係正常的,付出佐總要有點收穫。
我總疑惑,這些學習是否已超出幼稚園的學習需要?
現時受教局規管的幼稚園唔可以以考試決定學生是否升班,當幼稚園唔受教育條例管制,要求三、四歲小朋友要考試合格先可以升班,唔合格唔該留班讀多一年(學校收多一年學費),咁對家長對小朋友係咪好?
其實私立幼稚園的利潤有幾多呢?
香港的教育制度真係令家長好疲倦,今日又話來緊三年無TSA同PRE S ONE...又要家長了解一番。

原帖由 klm402 於 11-11-15 09:12 發表
阿q d咁睇, 冇左學卷可能有部份人因咁而唔去申請讀呢間學校, 咁相對競爭可能冇咁大都唔定0掛.

真係亞Q, 不過唔用學卷程度可能再深D

但有媽媽已問學校, 學校亦講左課程不變, 只係放棄唔用學卷WOR.

原帖由 史科菲 於 11-11-15 20:30 發表

真係亞Q, 不過唔用學卷程度可能再深D

我估已加之學費用黎填補瘋狂上漲之租金同老師校長之薪水後已所餘無幾, 仲邊有咁多資源再去調教課程呢? 又或者本身佢地課程已經好有競爭力, 所以唔洗改變.

原帖由 klm402 於 11-11-16 09:40 發表
但有媽媽已問學校, 學校亦講左課程不變, 只係放棄唔用學卷WOR.

原帖由 yktso 於 11-11-15 14:56 發表

100% agree with you
if pay 3800 per month
i will choose st. cat or KV or KM

又咁樣講..依家好既幼稚園位置咁緊張, 只有家長怕仔女冇好既學校收, 學校今本唔洗膽心客源問題, 到底都唔會黑店到夾硬要求你既仔女留班吧.
有人支持幼園課程應要按照佢地既年齡去做配合, 但又有家長認為幼園開始就要佢地適應小一既填鴨式教育, 是好是壞, 各有支持.
其實終歸香港教育制度既失敗, 那有唔希望小朋友讀書讀得開心既家長, 甚麼讀書不是求分數的道理我相信是真的, 可是香港呢個地方套用不了.

原帖由 CatEgg 於 11-11-15 18:03 發表
其實我都係小朋友要讀幼稚園先關心學券呢樣嘢,我都唔知點解有呢樣嘢。
我親戚個女五年前讀啟思係無學券的,當時半日要二、三千蚊,都係用校監出的書本,咁即係唔係太深,當時家長無投訴學費貴但課程淺。
有學券,家長接受 ...

回復 50# CatEgg 的帖子

我姪女都係啟思出品, 嫂嫂都有講過課程太淺, 曾經有講過選擇錯左, 因上小學條路好難connect.
但姪女以自己能力考到入德望, 仲要係無宗教背景, 我好pround of 佢呀.
雖然嫂嫂有講過課程係淺, 但不得不能承認啟思出品既學生質素確係好好, 個個都好有禮貌. 所以每間kinder都總有家長認為好與唔好既地方. 睇下自己or小朋友想要咩囉.

原帖由 LUCUSMaMa 於 11-11-16 09:59 發表
CATEGG你講得好啱呀, 真係要比10讚你呀, 我細佬妹十幾廿年前都係啟思畢業, 果時啟思真係好多人想入, 係口碑唔錯既學校, 佢地既畢業生會考到唔錯既小學, 唔係派位, 係考, 我諗學校都估唔到有學卷之後, 外界會批評佢太 ...

路過+搭咀, 睇番網站: http://www.chsc.hk/kindergarten/

全年學費係 $19,000/年 ( 10 個月)
兌現學券後的全年學費 $3,600/年 ( 10 個月)

如果按傳聞: $3,800/月, 即學費增加 100%, 大家認為可信性有幾大?? 為及子女, 大家適宜對心儀學校多親自搜集資料和證據.

囡囡今年是宣小P.6學生, 她不是來自宣幼的, 過去數年, 我見到從宣幼升上小學的學生, 大部份都名列前矛的.

我從囡囡 P.1 下學期已開始放手,培養她自律、自動自覺。初小任她選擇喜愛的課外活動,條件只需要每天盡快地完成功課才可以參加,當時高峰期每星期達八項活動。直到現在,她已習慣在學校完成功課(電腦或專題報告除外)。

P.5因為數學追唔上,中文閱讀理解不太理解而成績下滑,需要重讀一年,所以去年停止所有課外活動,請了補習老師補習,成績亦由C級(Band 2)追回至A級(Band 1)。

經過數年的小學生涯,我體會到父母的引導好重要,如果課餘仍然給小朋友不停做練習,極度滲入/參予小朋友的學校生活,或極度緊張學業成績,忽略心靈上的需要,會出現反效果。

當決定讓小朋友進入一所名校,作為家長需要先了解小朋友有機會出現大塘小魚效應,否則往後的讀書生活只能用“苦"來形容,家長給予的壓力大得可怕.

http://www.hkedcity.net/cms/article/2007/teacher_thinking/20070201-b88baa4849b853f5a601/145/content

http://www.hkedcity.net/cms/article/2007/teacher_thinking/20070201-8376a932dde2e6e8566d/141/content/

互勉!

原帖由 LUCUSMaMa 於 11-11-17 12:35 發表

離左少少題, 不過想問下你覺得小朋友讀宣小係唔係好大壓力呢, 會唔會好多好多功課, 或者考試默書測驗, 因我肯定亦清楚宣小程度真係好高, 不過唔知佢用咩方法谷d學生, 會唔會太過大壓力.  宣小係我既dream school呀 ...

‹ 上一主題|下一主題