用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 宣道幼稚園宣佈退出學券計劃﹗
go

宣道幼稚園宣佈退出學券計劃﹗ [複製鏈接]

活動日期: 2012-09-01

各位家長:

本校將於2012年9月1日起,正式退出學券計劃。
有關過渡措施如下:

1)凡現於本校就讀K1、K2或K3而持有學券之學生,學券資助仍然生效,直至學生離校或
畢業為止。
2)如貴 家長有子女在2012年9月入讀K1、K2或 K3班級,均須繳交全費。
3)若家長有任何經濟資助需要時,可隨時向政府學生資助辦事處申請學費減免。
4)如現時沒有參加學券計劃之K1、K2或 K3之學生,不受任何影響。

學校仍會以非牟利模式營運,有關2012-2013年度之最新學費,如常於2012年7月初經教育局核准有關收費後,方可向家長公佈。

多謝垂注!

宣道幼稚園謹啟

http://www.ktak.edu.hk/home.php?id=8
   0    0    0    0

有無攪錯, 又係咁!

而家九龍區一條龍有學卷for男仔係咪只剩培正,禮賢同崇真?

Oh no...民生冇...啓思冇....現在連宣道都冇.....

下?? 仲唸住聽日去交form....omg

但學費減免,好似要就讀有學券學校先可申請咩???

原帖由 MiniCooperS 於 11-11-14 21:56 發表
活動日期: 2012-09-01

各位家長:

本校將於2012年9月1日起,正式退出學券計劃。
有關過渡措施如下:

1)凡現於本校就讀K1、K2或K3而持有學券之學生,學券資助仍然生效,直至學生離校或
畢業 ...

又一間退出,點攪

阿q d咁睇, 冇左學卷可能有部份人因咁而唔去申請讀呢間學校, 咁相對競爭可能冇咁大都唔定0掛.

我諗大家要有心理準備, 將來只會淨番村校先有學券, 以往好hit既學校出年都退出.  

原帖由 2Fats 於 11-11-14 23:25 發表
而家九龍區一條龍有學卷for男仔係咪只剩培正,禮賢同崇真?

爭崩頭!!!

原帖由 klm402 於 11-11-15 09:12 發表
阿q d咁睇, 冇左學卷可能有部份人因咁而唔去申請讀呢間學校, 咁相對競爭可能冇咁大都唔定0掛.

其中冇咩可能.因為唔係只有香港家長在爭,沒了學卷過境家長以為係好野, 加入戰團.所以唔會少左競爭.

我又唔係咁想....講真有冇學卷佢地黎爭都已經唔係依家既事黎啦...你睇下上年今年幾多國內人同仔女黎INTERVIEW就知, 之前係個個都爭, 依家就AFFORD唔到0個批自己退出, 咁到底競爭相對都會少左呀.
問題最慘又係我地呢D...窮又未係最窮, 富又未到自己最富....但開支係炮彈式上漲. 其實學卷點解要咁樣行我唔清楚, 反正唔洗入息審查, 點解唔可比我地呢D家長自行同資助處去SETTLE, 而要出呢個學卷呢.
即係只要出示到有在學証明同學費單, 資助處就可定額向我地補貼定額學費去取代呢個學卷制既形式. 咁樣學校教學唔需比教署制爪之餘又用返原有既慨念去資助幼園家長. 總好過依家呢咁丫.

原帖由 梅媽媽 於 11-11-15 09:21 發表

其中冇咩可能.因為唔係只有香港家長在爭,沒了學卷過境家長以為係好野, 加入戰團.所以唔會少左競爭.

啱啱打去問,學費未定,要七月先知﹗課程冇變﹗﹗唉……

課程冇變但唔行學卷就有點兒那個.

原帖由 juliodon 於 11-11-15 10:24 發表
啱啱打去問,學費未定,要七月先知﹗課程冇變﹗﹗唉……

原帖由 klm402 於 11-11-15 09:12 發表

應該唔會. MS都唔見少左人報.

原帖由 klm402 於 11-11-15 10:01 發表
我又唔係咁想....講真有冇學卷佢地黎爭都已經唔係依家既事黎啦...你睇下上年今年幾多國內人同仔女黎INTERVIEW就知, 之前係個個都爭, 依家就AFFORD唔到0個批自己退出, 咁到底競爭相對都會少左呀.
問題最慘又係我地呢D ...

正苦無能

醒目開學勳章

回復 16# klm402 的帖子

'課程冇變但唔行學卷就有點兒那個.' Agree!

下 , 課程冇變!!!!
咁我做咩要比咁多錢但係連自己小學都唔想收gei K 呀!!!!!
‹ 上一主題|下一主題