用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 中計: 宇晴軒智X王國安排極差
go

中計: 宇晴軒智X王國安排極差 [複製鏈接]

BK媽媽介紹我去荔枝角宇晴軒智X王國學普通話YPC證書班, 說姓黃的女老師教得好, 我報名時指定要找黃老師教, 職員也說能保證安排到, 我報名的班有2名小朋友, 連同我的小朋友共三人, 我覺得比例很好, 所以報讀了.

第一堂上課, 發現已有四名小朋友在課室, 連同我的小朋友共五人, 職員解釋資料未更新, 以為只有三人, 原來不止, 我都算了.  誰知原來每位小朋友的進度不同, 老師要逐一教授, 其他小朋友就油顏色, 畫圖畫, 老師輪流教, 雖然黃老師也很用心教, 但每堂每位小朋友真正授課的時間只有很少!

今日第三堂, 發現原來上課的課室用作上國畫班, 普通話班遷到大課室上, 與兩枱補習班同一課室上, 環境很嘈雜! 最可惡是竟然換了另一位好年輕的老師!  職員解釋說黃老師有事未能上課, 但換了老師又沒有通知我! 騙了錢不緊要, 浪費了小朋友的寶貴時間, 實在令我很氣憤!
   0    0    0    0

都幾同情你

我相信退錢係無可能的了, 當買過教訓, 以後報名真係要揾啲有信譽的中心先好報, 順帶一提呢間位於荔枝角宇晴軒商場的智X王國, 報稱係無線放學IXU啲人開的, 初期只係開下啲興趣班如小記者, 小司儀, 書法, 畫畫班, 頭一年都好冷清, 後來好像開左好多補習班就多左好多生意.  

原帖由 cangelmama 於 11-11-11 22:53 發表
咁過份?! 如果唔係理想中咁好, 不如退錢好過啦

我要強調黃老師本身是無問題的, 只是那中心的問題.

另外我小朋友上第一堂時, 發現其他幾位小朋友已開始了一段時間, 原來每個小朋友的進度都不同, 黃老師輪流教每個小朋友, 教A時BCDE就畫公仔, 油顏色, 教完A學生就教B... 輪住教, 所以一堂一小時, 每個小朋友分的時間其實好少.

原帖由 kayingbb 於 11-11-12 20:53 發表
我都聽過黃老師教得都幾好, 不過聽完你個case, 我要重新考慮幫唔幫我個小朋友報名

無錯, 其實即係一對一私人教授, 不過係多人同時進行, 多個小朋友攤分一小時, 能學到多少? 每堂仲要$170.  做法根本只係對佢地有利, 可隨時加入新學生, 對學生完全不公平.

頭二堂我都忍佢, 到第三堂竟然將普通話班移位到補習班的大房, 我仲以為自己入錯地方, 我問:"我個小朋友上普通話喎?" 裡面有個男人指住一張枱仔說:"呢張枱咪係囉!" 然後請我出去, 我好嬲同出面RECEPTION理論, 佢淨係話:"我地改左呀!" 再問佢點解轉左老師無通知家長, 佢話"我地一向都唔會通知!" 咁做生意都得, 四小龍的家長千萬要三思, 小心黑店!

原帖由 ilovethiscow 於 11-11-13 01:03 發表
不同進度的人不應在一齊

咁就即係叫 小一 小二 小三至 小六生一起上課

thx so much!
‹ 上一主題|下一主題