用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陸慶濤小學 普通話及英文閱讀能力評估
go

普通話及英文閱讀能力評估 [複製鏈接]

1月便有普通話及英文閱讀能力評估,請問考些什麼?可以在那方面或報什麼課程提升其能力?希望大家能分享一下!
   0    0    0    0

我知小—開始會好忙,所以自k2已報了很多課外活動給他,各方面都有,語文方面除了基本的phonics同cambridge,還有日文及西班牙語,因為怕小學太忙無時間學,怕到時可能部份要停一停。

但現在知道1月有評估,都不知可以操d乜,現打算借d小一英文教材教他。如其他 mami 有唔要的小一課本請pm我。借我scan都可以!

到郊野公園,燒下野食.....我想暫時都無乜可能,因星期一至日都排滿晒,可能要等學完珠心算再斬幾科,空出整個星期日休息才可以

原帖由 patkwokhk 於 11-10-29 14:49 發表
唔好咁緊張,輕鬆下啦!可以帶佢多D落公園玩,去下旅行,假日行下山,去下郊野公園,燒下野食。趁小朋友有學校收,又未上小一玩多D啦!

唔洗咁膽心呀. 其實學校真係好細心呀. 評估後會有報告給各位家長, 到時你就可以知道小朋友的水平去到邊到. 報告會給家長意見, 又會給密碼各家長, 家長可到網址教導小朋友英文及普通話. 其實學校評估的目的, 不是用來分班, 因為沒有精英班的, 是用來給家長了解小朋友的程度, 給大家早些預備入讀小學. 到時各小朋友就容易適應小學啦.

謝謝分享呀!原來要網上學習呢!齊齊加油!
‹ 上一主題|下一主題