用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 煩惱人:啊B 2010年1月頭出世
go

煩惱人:啊B 2010年1月頭出世 [複製鏈接]

有冇KG會在2012 9月收佢讀K1呢? 要嘅話是否一定要插班定係政府定咗cut-off是31Dec2009?如可以入K1, 唔讀Pre-Nursery又有乜利害呢?
我當然想入好學校啦, 一條龍由PN去K3最好。
   0    0    0    0

你bb應該2013年讀k1, 2012只可以讀pn(2歲班). 你bb一月頭出世(即大b)去考pn好有優勢. 唔駛煩惱呀.

想考好學校就唔駛諗一定係出年讀PN, 後年先讀K1啦~ 要報出年K1而家差唔多要IN, 仲未夠2歲, 好難同人地個D兩歲幾三歲爭入好學校~ 除非你只想SKIP一年學費而唔係真係想入好學校啦..............

點解要咁早比佢去讀呢? 1月B係大B, 照正常應該出年讀PN。你咁早比佢讀, 佢入到都唔夠其他人FIGHT, 第二時留班, 結果仲衰。不如比佢從正常年齡咁上啦!

政府有cut off time架. 有限定幾時出世前的bb先可以讀.

簽名被屏蔽

醒目開學勳章 貢獻勳章

1月大b,某本上有哂天時,面試表現一般比其他月份bb要好,一般... 都有好學校爭住收

你想要又好又有N=>K1
可以考慮SC/樂基
恐龍家

依家d kg都對一般嘅超細b (11-12月出世)都未必考慮,更何況係1月既超超細b。

其實想知樓主點解咁想個小朋友做超超細b?

回復 7# 小曳人 的帖子

KM都有PN

我係新手Daddy 所以緊張D 正常啫我仲攪緊d 班嘅叫法

1) PN -> N -> k2 -> k3
2) PN -> k1 -> k2 -> k3

係咪得呢兩種叫法?

SC 是否St. Catherines? 好多家長話要入,佢好係邊方面?

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 otin 於 11-9-23 14:20 發表
KM都有PN

樓主話要直升嘛!km唔係直升架!
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 ccuuhhkk 於 11-9-25 03:25 發表
我係新手Daddy 所以緊張D 正常啫我仲攪緊d 班嘅叫法

1) PN -> N -> k2 -> k3
2) PN -> k1 -> k2 -> k3

係咪得呢兩種叫法?

SC 是否St. Catherines? 好多家長話要入,佢好係邊方面? ...

N=兩歲班=PN=N1
N2=K1=幼兒班
N3=K2=低班
N4=K3=高班
基本上間間學校叫法都可能有出入

SC N班今年新開,响紅磡, 好處係直升K1,但K1/K2要轉返九龍塘
恐龍家

回覆 1# 小曳人 的文章

thx! 咁SC的N一定多人爭咯... 100%可以上K1?
當間學校收咁多人 質素保持到ma?
‹ 上一主題|下一主題