用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局林文燦英文小學 校車司機真係好鬼衰!!
go

校車司機真係好鬼衰!! [複製鏈接]

不吐不快,尋日阿女放學話我知個司機一路楂車一路塞住隻耳大講粗口,內容係話有個X姐好鬼麻煩,乜都唔識,正一乜乜乜乜街咁喎!!

大佬呀,你後面成車細路,好心唔好教壞佢哋啦,平時搭小巴撞着啲咁既司機我都'暗'住阿女對耳,而家佢反而搭校車要焗聽呢啲粗口,真係好火.....!!!!!!
   0    0    0    0

你係咪惡司機果條線呀 ?????  

我真係覺得,  有兩樣一定要同學校講返 :

1.  落車後, 小朋友自己行返學校
2.  工作時間內講粗口
何文田街坊福利會永久人字拖榮譽會員

我唔係惡司機果條線,我地係將軍澳至藍田線!!

1.落校車自己行返學校冇人理呢個問題,我尋日特登早過阿女架校車到校,企正喺門口錄影落車過程,我想清楚上次只係冇心之失還是日日如是,結果今次校車不但比上次泊前好多,校車姨姨更加跟埋落車帶小朋友到校門,我個女見到我當然又係走嚟我度唔入學校住,校工姨姨即刻走出嚟想帶阿女入去,校車姨姨就同佢講呢個係佢媽咪嚟架!!
我專登同校工姨姨講我同果女傾多兩句就帶佢入嚟啦,姨姨話好但係就企喺我身邊唔敢行開 ,我見佢咁盡責就叫阿女跟姨姨入學校先!!
講真,前後兩次真係差好遠,我自己諗唔通學校都會上BK睇而自行做咗嘢

2.呢樣係咪都可以講??呢個只係佢同同事傾既電話對話喎??

諗諗吓最終都係打左電話返學校俾Mr. Li,佢既回應係莫講話講粗口唔應該,行車時係咁講電話都唔啱,佢話會同校車公司傾傾,另外仲唔該咗我好幾次添

阿仔今日同婆婆投訴, 話今個星期有兩日要佢3個人坐兩個人位, 佢覺得好迫, 仲差d成個人向前仆。雖然話唔夠140cm係可以3人坐2人位, 但再加埋個大書包, 其實真係好迫 , 學校可唔可以改善吓呢個情況?

係呀,

我都見到我個女落車後,自己行反去學校.

要小朋友自己行返學校, 好危險者. 真的要同學校反映一下吧.

不明學校還堅持用這校車公司. 我巳經聽到好多人對
這校車公司不滿和投訴他們.

謝謝

原帖由 bchi 於 11-9-22 15:05 發表

你係咪惡司機果條線呀 ?????  

我真係覺得,  有兩樣一定要同學校講返 :

1.  落車後, 小朋友自己行返學校
2.  工作時間內講粗口

manman,

上年我地已經成日講笑話文校長都上黎睇架. kekeke

希望你的問題改進左,以後都唔會發生啦.

kimb,

三人坐兩座位, 哎...其實我每朝返工, 在何文田區都見到好多校車都係咁情況, 除非係成架旅遊巴咁大果d. 有d 仲慘, 係好似貨van 咁再改裝.

knt2020202020202002020202,

你一定冇留意我地之前講過, 校車公司係公開投標架, 投左係, 就一年都係架喇, 幾唔好都要死頂一年.
所以你都應該打比mr. li 反影一下, 你女女的情況.

各位,仲記得我都同學校投訴左三個人坐兩個位嗎?結果係頭兩曰佢叫左第二個小朋友三個人坐兩個位,讓左個位俾我女坐,咁都得!兩曰後佢好好聲氣同我講,太太,你個女女係一年班,不如俾佢坐番前面啦,雖然係三個人坐兩個位,但都唔會太迫架!坐前面仲好呀我容易照顧佢地嗎!你係尾二個站,幾個字就到學校,唔駛擔心啦!同埋車尾係高年班坐,落車會容易安排d,個阿姨一輪咀其間,已安置好阿女坐中間,仲幫阿女將書包放好,我只係哦左一聲,之後,我問阿女坐得迫唔迫,佢話唔迫仲識左新朋友,所以就由得佢!
我都問過其他小學,佢地都係咁,三個人坐兩個位,又遲大到,又惡死!但講粗口就真係要同學校講,因為佢地學野真係好快,尤其係衰野!@@
其實我呢兩個星期朝早都有番學校,好明顯小朋友落校車時安排真係改善左好多,見到學校每曰都有派姐姐企嚮門口幫手接校車小朋友番入學校,校車阿姨亦有扶小朋友落車,仲幫佢地背好書包!總之,有問題就要出聲同學校反映,幫唔幫到手係其次,起碼俾佢知道有件咁嘅事同埋知道我地嘅想法!

我當然知啦, 間間學校都係甘 "校車公司係公開投標架, 投左係, 就一年都係架喇, 幾唔好都要死頂一年"

我個女今年先P.1.

Thanks.

原帖由 bchi 於 11-9-22 20:40 發表
manman,

上年我地已經成日講笑話文校長都上黎睇架. kekeke

希望你的問題改進左,以後都唔會發生啦.

kimb,

三人坐兩座位, 哎...其實我每朝返工, 在何文田區都見到好多校車都係咁情況, 除非係成架旅遊巴 ...

原帖由 Manman1010 於 11-9-22 14:51 發表
不吐不快,尋日阿女放學話我知個司機一路楂車一路塞住隻耳大講粗口,內容係話有個X姐好鬼麻煩,乜都唔識,正一乜乜乜乜街咁喎!!

大佬呀,你後面成車細路,好心唔好教壞佢哋啦,平時搭小巴撞着啲咁既司機我都'暗' ...

講開校巴,唔知有冇家長知道馬鞍山線回程時經過沙田時,仲會順便去多間幼稚園(嘉德利)到接埋啲小朋友返馬記屋企,唉,又唔知用多幾多時間,我頭暈啦••

哈講開接幾間,  今朝涼爽, 我同阿仔行返學, 途中見到有一間校車, 有幾間唔同校服的學生, 仲要係, 大中細都齊, 有埋中學d 哥哥架 !=@@

bchi, weekend我開facebook俾阿仔睇, 佢見到bosco張相, 然後佢同我講, 佢識得呢個哥哥, 我問點解? 佢話一齊坐校車, bosco有幾次都坐係阿仔隔離, 仲同阿仔傾計, 果然有其母必有其子, 兩母子都咁like結交朋友

原帖由 bchi 於 11-9-26 11:29 發表
哈講開接幾間,  今朝涼爽, 我同阿仔行返學, 途中見到有一間校車, 有幾間唔同校服的學生, 仲要係, 大中細都齊, 有埋中學d 哥哥架 !=@@

原帖由 KimB 於 11-9-26 11:56 AM 發表
bchi, weekend我開facebook俾阿仔睇, 佢見到bosco張相, 然後佢同我講, 佢識得呢個哥哥, 我問點解? 佢話一齊坐校車, bosco有幾次都坐係阿仔隔離, 仲同阿仔傾計, 果然有其母必有其子, 兩母子都咁like結交朋友 ...

原來大家都c 線架 ??? hohhoohoh

我同阿仔都係口水佬同口水婆黎架 kekekeke

係呢, 你去唔去bbq 架 ? :;pppp:

我都好想去, 但10月5日已一早有約啦! 唯有寄望下次啦!

原帖由 bchi 於 11-9-26 12:09 發表

原來大家都c 線架 ??? hohhoohoh

我同阿仔都係口水佬同口水婆黎架 kekekeke

係呢, 你去唔去bbq 架 ? :;pppp:

原帖由 KimB 於 11-9-26 12:35 PM 發表
我都好想去, 但10月5日已一早有約啦! 唯有寄望下次啦!

下次唔預你 :;pppp: :;pppp: :;pppp:
‹ 上一主題|下一主題