用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 心情複雜!
go

心情複雜! [複製鏈接]

家長們既不想小孩子入太"谷"小學但同時又想有好成績?

"港同"頭兩年不用考試,是否能滿足此想法?
   0    0    0    0

Where do you live?
In Kowloon, how about PLK CKY?
But $$$$

老實話,真係好難有又唔谷但又有好成績…讀某些直資不等如唔谷,只是自己有外面谷…如陳守仁,(聽聞)每年都有人轉校,轉的都去了名小學(即係又要谷番)…
我覺得,其實最重要係是否適合自己小朋友,同家長是否能接受小朋友唔係係最名嘅名校讀…
有d小朋友能接受谷的方式,佢地唔覺得好辛苦…
又如果小朋友在直資讀得開心又名列前矛,爸媽又唔使佢地轉去LS/DGS/DBS等…

醒目開學勳章 王國長老

無考試唔等於無評估, 只係唔會預先通知姐, 而且係持續性評估, 除左工作紙之外, 上堂表現, 小組討論, 學習態度, 咩都COUNT, 所以就算小一, 如果你真係想問的話, 老師都可以講到中英數每科排名
而每個學期都有學科獎, 學期尾又有D學業卓越獎, 品學秉優獎, 你要估邊個小朋友考頭幾名, 好易架咋!
所以就算活動教學, 就算無考無測, 一樣有好叻既學生, 港同每年都有畢業生決定去返傳統名校(係BAND ONE頭既名校), 亦有D拎獎學金決定升返書院, 人各有志啦! 都係果句老土說法: 睇返小朋友本質+父母期望LOR
你問係咪真係完全唔駛出面學, 我老實答: 學問邊有學得晒架, 無論O係邊類學校讀都好, 一定有家長會覺得"需要學多D", 就拎英文黎講, 教得好ORAL你又想操GRAMMAR, GRAMMAR都唔錯你又想操COMPREHENSION, 仲有CREATIVE WRITING, 仲有PHONICS, 仲有TSA操卷, 家長想讀的話, 多多款都有, 尢其係打算中學"更上一層樓"既家長, 會更心急; 但我會覺得出去學, 唔一定係學校教得唔好, 係家長想更好姐

我聽過一個唔谷又谷的真人故事!
話說有父母希望兒子愉快學習,所以選了一所唔谷的小學。頭三年的確愉快,因為無嘜默書、測驗、功課也不多。但到小四開始情況轉變了,因為學校要準備小朋友升中,所以由原來的輕鬆學習,轉變為小小谷的學習,但就因為咁,佢小朋友便不喜歡上學。到小五每次測驗、默書都要很費勁叫兒子讀書,關係攪得很差!
他們還有一個女兒,到了升小一時他們也不選兒子那所不谷的學校,反而選了一間出名谷的小學!他們說反正遲早都要谷,早d谷,好過到四年班後,小朋友已經有主見,到時佢都未必肯俾你谷!
這只是其中一個真實故事!當然也有不用谷也讀得很好的小朋友!所以真係要睇小朋友的性格來選校!

谷同唔谷的定義係點?
或者考慮下"中間"嘅小學... 唔一定只係谷同唔谷兩種...

It depends on the choice of parents, but this decision might affect the future of children, it is very important.

That's right.

原帖由 Charlotte_mom 於 11-9-8 17:49 發表
無考試唔等於無評估, 只係唔會預先通知姐, 而且係持續性評估, 除左工作紙之外, 上堂表現, 小組討論, 學習態度, 咩都COUNT, 所以就算小一, 如果你真係想問的話, 老師都可以講到中英數每科排名
而每個學期都有學科獎,  ...

原帖由 Tyro 於 11-9-14 23:25 發表
That's right.

Agree~~
‹ 上一主題|下一主題