用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 08年10月出生...爭扎緊做唔做大B...讀多年考龍校 ...
go

08年10月出生...爭扎緊做唔做大B...讀多年考龍校 [複製鏈接]

現在屋企附近讀緊K1...
我自己都唔知自己想點...有無人都煩緊呢個問題...
   0    0    0    0

我見我仔仔的學校都有不少07年10-12月的學生,換句話說,現在做所謂的"超級大B"係大勢所趨,我仔仔返PHONICS班中已經有個07年12月的同學仔今年再讀K1龍校囉!

我今年會考培正同SPK, 如果考到就比佢repeat, 如果考唔到, 可能k2先repeat

我都煩緊呀我個女重要係9月的,都想考培正但又驚太大。

我個大囡係0811, 而家都係讀緊k1 (屋企樓下), 舊年因為坐月, 矛同個大囡搵學校, 加上又係細b, 索性今年再嚟過...加油 !!!!

小山竹: 我都諗緊... 我個女都係同你個女同月呀...

原帖由 小山竹 於 11-9-7 20:24 發表
現在屋企附近讀緊K1...
我自己都唔知自己想點...有無人都煩緊呢個問題...

有呀,我都係0810b呀,我會比呀女試考龍校(培正/spk),真係咁好彩收左咪讀多年,冇咩所謂,反正返學都係玩,但唔洗再擔心升小嘛,repeat都抵架
唔得咪繼續而家間學校,其實都係好學校!

我個女係0711BB都係比佢做大B,今年repeat K1,舊年做細B 好多學校都冇offer,所以再repeat考到龍校。其實都睇小朋性格,我個女唔係好主動,冇自信心,佢同比佢大同叻的小朋友一齊學野唔係咁開心,反而宜家佢係大女比其他人叻D,見佢又讀得幾開心,主動左。宜家係學校讀番K1課程,好多佢都識,課外我就同佢報K2既英文,等佢打好基礎,出年升K2就無咁辛苦,因K2下學期開始既評估對升小有影響。

thinking the same for my 0811 boy

咁你地覺得...除了陪正同SPK...
女仔的話, 仲有邊間值得REPEAT K1 (如果收的話)???

民生同崇真果D係唔係唔值...原因不是100%接龍

原帖由 小山竹 於 11-9-8 11:52 發表
咁你地覺得...除了陪正同SPK...
女仔的話, 仲有邊間值得REPEAT K1 (如果收的話)???

民生同崇真果D係唔係唔值...原因不是100%接龍

SPK都好似唔知係咪100%收晒
堅道同大坑真光就保證升真小,另外聖心都好好,不過呢d學校對我嚟講太遠,唔會報,spk真係最盡!
九龍區仲有德望

原帖由 夢B 於 11-9-8 12:33 發表

SPK都好似唔知係咪100%收晒
堅道同大坑真光就保證升真小,另外聖心都好好,不過呢d學校對我嚟講太遠,唔會報,spk真係最盡!
九龍區仲有德望 ...

SPK同德望都只係半龍

回復 1# 小山竹 的帖子

小山竹,
好耐無見! 加油!

其實我住果區大抽獎本物是OK的...
35校網

我女現在讀緊的幼稚園...前年有15%抽到天神嘉諾撒學校
之後大部份都是黃埔宣道小學(我估學校鼓勵家長選)

不過舊年真係差了好多...5%天神嘉諾撒學校
~1半黃埔宣道小學
有D唔知去左邊(我唔識D學校)

我真係好怕個出生率越來越高大抽獎變得好無保障

我女都係08 10月呀. 都係打算考龍校.
港島區有咩choice 呀?

如果考吾到就repeat k2 做大 女啦.

原帖由 BeBeMa1012 於 11-9-8 17:55 發表
我個仔都係08年10月的...
但見佢都好似幾好... 都唔知點...

我都覺我10月出生的小朋友在程度正常的幼稚園係完全跟到架...所以我都好困惑...不過試過舊年考幼稚園的情況...知到要考小學一定更加難...

10月出生AVERAGE小朋友的能力...一定差過四月出生AVERAGE小朋友的能力
就算10月出生的小朋友能力跟同月齡的小朋友比很突出...有四月出生AVERAGE小朋友的能力...都好難叻過四月OUTSTANDINGH的小朋友

我想一係REPEAT...如果唔REPEAT...我估無咩可能考到小學...就大抽獎...我只是擔心大抽獎唔知抽了去邊

我個女都係08年10月尾細B, 都諗緊做唔做超大B,但係打去ST CAT,學之園呢D幼稚園佢地都係修由2009年1月1日開始出世的BB,請問點可以做到超大B呢?
‹ 上一主題|下一主題