用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 面試一問
go

面試一問 [複製鏈接]

想問問小一如何面試,父母面見會問乜嘢問題?望有經驗的媽媽可分享!謝謝!
   2    0    0    0

去年的面試是分開小朋友和家長的,小朋友四人一組,分兩部份,一部份是玩遊戲,一部份是回答問題,我兒子說只用英文問了些簡單的問題,看一些字卡要他讀單詞。
  家長就問了些不難回答的問題:1.你爲什麽選播道?  2.如果同時有幾間學校,其中包括名校,收你的小朋友,你會否選播道?  3.如果小朋友回家告訴家長,他被其他同學欺負,你會怎樣處理?  
大概這幾條吧,你喜歡這學校一定會回答,我們都很喜歡這學校,很幸運收了我兒子,希望他讀得開心,明天就開學了,我很緊張,也很期待,祝你面試順利!!:loveliness:
:-D :-D :-D

Hi sanvy-du:謝謝您的分享!祝福你的兒子能在播道愉快地學習!我亦很希望女兒能入讀播道,謝謝您的分享.

Hi sanvy-du,
請問字卡是否有文字及圖畫一起, 然後要小朋友讀出來.
多謝回覆!!

原帖由 sanvy-du 於 11-8-31 23:15 發表
去年的面試是分開小朋友和家長的,小朋友四人一組,分兩部份,一部份是玩遊戲,一部份是回答問題,我兒子說只用英文問了些簡單的問題,看一些字卡要他讀單詞。
  家長就問了些不難回答的問題:1.你爲什麽選播道?  2.如果同時有幾間 ...

the kids also need to play lego and explain what have they made.

請問係大LEGO定細LEGO??THANKS

家長義工係自願性質,無人強迫你去做。

話明係家長義工, 你明唔明咩係義工?

點解覺得人地搵你笨?  又搵左你咩笨呢?

乜做家長義工 = 有得校內親子?
邊個同你講?

I'm one of the 被搵笨的家長....但我甘心情願的

回復 1# 失望家長II 的帖子

你應該反省自己參加家長義工的心態!如果只是一心想照顧自己小朋友而非以服務他人的心,那麼你報錯名了!

By the way, why are we "怪獸家長" ?????

真係唔明白,學校又冇迫你做家長義工,報名與否係你自己的決定,你想親子,大可不報名做義工,咁咪可以整天陪住你小朋友玩,我仔係EC讀四年,我都冇做過家長義工,都冇人同我講過有咩問題喎。你自己要做義工幫手,做完又怪學校唔俾你親子,咩邏輯,咩道理呀?

EC真係完全唔適合你同你小朋友,難為你啞忍左咁多年,你應該一早同你小朋友轉過間適合的學校,轉一間做家長義工只係陪自己小朋友玩同周圍參觀的學校。

原帖由 失望家長II 於 11-10-27 02:15 發表
我唔明你地係咩野家長(怪獸家長)??冷血?無情?
個仔個女學校嘉年華會.....開開心心父母親子,了解校內生活情況及其他同學相處.....等等!
父母請假陪同,只係幫手看守攤位!要幫手畫面,做餅,吹氣球......!謂咩??
老師點解唔幫手??養一大班 ...

拜託你先返去查下 '義工' 一詞點解?
唔明就問下人, 唔好用自己想解釋的方法去解釋.

就你對做義工覺得比人搵笨的控訴,
我覺得你對EC的指控完全不合邏輯.

原帖由 失望家長II 於 11-10-27 02:15 發表
我唔明你地係咩野家長(怪獸家長)??冷血?無情?
個仔個女學校嘉年華會.....開開心心父母親子,了解校內生活情況及其他同學相處.....等等!
父母請假陪同,只係幫手看守攤位!要幫手畫面,做餅,吹氣球......!謂咩??
老師點解唔幫手??養一大班 ...

原帖由 bignose 於 11-10-27 11:18 發表
拜託你先返去查下 '義工' 一詞點解?
唔明就問下人, 唔好用自己想解釋的方法去解釋.

就你對做義工覺得比人搵笨的控訴,
我覺得你對EC的指控完全不合邏輯.

...

‹ 上一主題|下一主題