用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 信自己還是信老師
go

信自己還是信老師 [複製鏈接]

小兒在家活躍愛說話,以為他該讀新派學校,但老師說他在學的表現同,可以坐定定,對沒有與趣的題目便不會多研究一下,草草了事,所以該讀傳統學校。到底該信自己還是信老師?請大家幫忙解答!另外有否港島區好的見試班介紹?Many thanks!
   0    0    0    0

原帖由 catwmy 於 11-8-25 11:34 發表
小兒在家活躍愛說話,以為他該讀新派學校,但老師說他在學的表現同,可以坐定定,對沒有與趣的題目便不會多研究一下,草草了事,所以該讀傳統學校。到底該信自己還是信老師?請大家幫忙解答!另外有否港島區好的見試班介紹?Many th ...

我個仔都係咁,比較active但係學校可以坐定定, 先生話佢無興趣個d就係周圍望有興趣個d好主動, 個人受壓力程度比較低..叫我比佢讀活動教學個d..但我覺得可以坐得定即係唔係過份活躍啦加上係屋企己無discpline再比佢讀新派佢咪由早到晚都無discipline?所以我會傾向傳統多d..

醒目開學勳章 貢獻勳章

信老師,但當然,要同小朋友傾傾先!
恐龍家

小兒在家活躍愛說話,以為他該讀新派學校,但老師說他在學的表現同,可以坐定定,對沒有與趣的題目便不會多研究一下,草草了事,所以該讀傳統學校。到底該信自己還是信老師?請大家幫忙解答!另外有否港島區好的見試班介紹?Many th ...

囝囝平時返興趣班可不可以坐定定?

尚可坐定。

原帖由 catwmy 於 11-8-25 12:17 發表
尚可坐定。

跟我兩個仔仔差不多!(我信老師!)讀佐傳統學校。
(讀新派學校!)

細佬仔梗係活潑好動, 呆呆地你先驚呀.  如果你想讀傳統咁就去傳統學校, 沒有問題, 唔通啲傳統學校啲學生都一定坐定定好安靜? 一班裏都是什麼性格都有, 大大大多數孩子都是這樣走過來的.

同老師再溝通一下, 我個仔都係學校一個樣, 屋企一個樣, 要了解多D.

我覺得除了坐唔坐得定, 還要考慮小朋友做功課的情況, 因為傳統學校比較多功課默書測試, 如果小朋友唔多願做功課, 又唔多受谷, 咁家長同小朋友都會好辛苦!

原帖由 panbaby 於 11-8-25 12:46 發表
細佬仔梗係活潑好動, 呆呆地你先驚呀.  如果你想讀傳統咁就去傳統學校, 沒有問題, 唔通啲傳統學校啲學生都一定坐定定好安靜? 一班裏都是什麼性格都有, 大大大多數孩子都是這樣走過來的.
...

‹ 上一主題|下一主題