用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 書展兒童館有套牛津出的 Oxford Path
go

書展兒童館有套牛津出的 Oxford Path [複製鏈接]

套書話適合 0-6 歲, 聽d sales 介紹左成半粒鐘都好似幾 ok, 但成四萬蚊有d貴, 有冇人買左分享一下?

3    0    0    0

就算買咗都無咁快有,要9月先送貨wor!

I want to know more about oxford path too. I am still thinking whether i should buy DEW or Oxford Path.

我都有D興趣. 那天在書展也聽了一會介紹, 覺得oxford path 比起 DWE 多一點閱讀, 小一點DVD, 而且有點讀筆,比較interactive 些. 而且我比較喜歡英式英語.

但價錢也真的太貴. (其實我覺得這些教材雖然好, 但開價實在不合理. 一萬元以下還可以考慮.)

其他家長怎麼想?

I got the trial packl from them. Look nice wor!!! Thinking tim!!!

回復 5# bubumom 的帖子

How to get the trial pack?

我都覺得太貴啦! 但如果有得試吓都可以試吓既, 因為如果真係物有所值的話,都會考慮買,
係邊度可申請試用呀?

不過我唔太鍾意全都是卡通, 好少真人真動物.  
坊間有沒有系統化的英文/普通話敎材,是用實物圖片, 加smart pen 似的發聲筆?

我昨天都聽了, 感覺好好, 但真的太貴.
諗下諗下. 教到6歲, 但個仔真的咁聽話能跟到6歲?
可能有一半都用不到.
又怕自己無怛心教佢.
跟住都放棄.
老公話我到時都會出面買好多其他故事書教材, 到時呢套又變"貪新忘舊", 每個月買幾百蚊教材仲好.

原帖由 maoyingbb 於 11-8-6 03:47 發表
我昨天都聽了, 感覺好好, 但真的太貴.
諗下諗下. 教到6歲, 但個仔真的咁聽話能跟到6歲?
可能有一半都用不到.
又怕自己無怛心教佢.
跟住都放棄.
老公話我到時都會出面買好多其他故事書教材, 到時呢套又變"貪新忘舊", ...

閱讀係一個興趣
興趣係需要培養的

與其去諗小朋友係咪真係咁聽話可以睇一套教材到6歲
不如問下自己係咪真係相信自己可以幫小朋友培養到閱讀既興趣

教材有分自學式及導讀式
但兩者講到尾都需要家長幫手

呢D教材唔同故事書
你可以買好多既故事書比佢睇
但係果D就更加需要家長去導讀
同埋亦好講求家長自己既英語能力同教學質素
但係Oxford Path呢類型既教材係一個系統
正正係彌補家長能力欠缺同時可以全面D覆蓋語言既學習過程

原帖由 ala28 於 11-8-6 03:20 發表
不過我唔太鍾意全都是卡通, 好少真人真動物.  
坊間有沒有系統化的英文/普通話敎材,是用實物圖片, 加smart pen 似的發聲筆?

如果係比小朋友睇既教材
真係極少係完全用真人實物圖片去講故仔
就算係學校用既教材故事都唔會有
始終小朋友呢個階段需要卡通人物去誘發學習動機
況且OXFORD PATH更加係家庭學習系統
小朋友保持學習興趣係更加重要

不過Oxford Path裡面既學習卡全部都係用實物

下~~我覺得呢套野始終係太新~
都冇人用過...大拿拿4萬蚊我唔敢亂試喇~

不過佢地d公仔真係好唔得.....

如果肯俾心機教, 勤力去圖書館借書, 也許不需要這些幾萬元的教材.

原帖由 tseyinglam 於 11-8-13 15:44 發表
幾萬蚊覺得好貴囉!同埋個小朋友係咪真係會keep住用又係一個問題囉!

曾經有個女人講過
世上冇醜既女人
只有懶既女人

同樣地
我覺得世上冇小朋友會抗拒睇故事書
只係睇家長點樣培育

或者,我都分享一下個人經驗。

小兒剛出生時,我都想過是否需要一套這樣的教材,再三思量後,決定不買,把資源投放在其他方面﹕(1)購買當當網的教材(2)2歲多時上n班,國際班(3)參加英語PLAYGROUP

現在三歲半,可以看簡單的英文書,跟我用簡單英語對答。例如在玩滑梯時,他會說,the slide is so slippery! 又或者開心時,說It's really fun and I'm so happy today.

讀方面,簡單句子如 Who can help the cat? What's the time? It is a rainbow等等,看到也會讀。

於我來說,對一個K1的小朋友,可以了。

我之前都有諗過dwe,但佢地比隻trial 碟真係品質麻麻,trial 係搵生意都咁,所以我冇買,太貴,最後用左your baby can read,好好呀又平好多,我個女睇左一年都已經識左大部分,其餘嘅係我冇同佢讀,因為太深。

回復 bb_so 的帖子

I agree with you! :) 成4萬幾..... XD

‹ 上一主題|下一主題