用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 發洩一下...
go

發洩一下... [複製鏈接]

唉..大抽獎落選...心想自己算係中產本來都想有返政府d免費教育福利...最終失望(我知我都可以照讀照享受)...不過始終自己都有d要求嘛....而家
1)冇公屋
2)買唔到樓(因想大抽獎搬又真係買唔返)
3)幼稚園冇學券
4)而家小學自費

發洩下啫...
   0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

算啦, 阿Q D唸, 起碼仲交得起學費, 仲有選擇, 間學校係自己實力考返黎, 証明係叻仔丫
加油!
原帖由 isis_dad 於 11-6-7 11:26 AM 發表
唉..大抽獎落選...心想自己算係中產本來都想有返政府d免費教育福利...最終失望(我知我都可以照讀照享受)...不過始終自己都有d要求嘛....而家
1)冇公屋
2)買唔到樓(因想大抽獎搬又真係買唔返)
3)幼稚園冇學券
4)而家 ...

我同樓主好多野掉轉
無公屋就一樣

不過有樓,
幼稚園有學卷,
小學免費
又無乜要求
又考吾到直資

米又一樣甘過生活,努力一點。life never so sweet ^_^ enjoy life

為小朋友洗錢最緊要值價,俾得起更應心存感恩。
去少次全家歐洲遊算啦。

回覆 1# isis_dad 的文章

世界很大 、香港很小。

最好的choice可能係讀唔使錢的小學。儲錢,中學和大學送到外國升學,半工讀仲好。有小學中文程度已夠了、chinese free reader 了。

HK教育和考試制度唔得,看看世界上有成就的香港人是以下傳统path嗎:
名校>會考多A>港大 >>>not really

反而多數是:
一般中小學>會考一般>poly
一般中小學>會考一般>外國升學
崔琦、Vivienne Tam、許成毅、高昆etc.

你看看歐美名大學多唔多揾科學家做校長? 你就知HK的教育有セ問題!

我自己都希呢啲心理問題,好似覺得成日享受唔到政府嘅福利,有私校收,大抽獎抽唔到自己想嘅,而家不停諗唔通揀私校定派嗰間.但都知道自己係好冇謂,心入面介意要比學費,但好似老公安慰我,能夠付出已經好幸福,何解要不停比自己煩惱.開心啲啦.

回覆 5# lawsonmoon 的文章

哈.可能我自己關係啦...我中小學都好一般..就算後來好努力都發覺追唔返小學d根基..所以我而家就特別注重小學階段..

你講得好好...香港真係小..不過又就真係人太多....要成功靠人的關係需要亦多...

對.小朋友將來無限大.希望大家小朋友都係崔琦、Vivienne Tam、許成毅、高昆啦..

回覆 6# 媽媽仔仔 的文章

我原來數漏一樣..我小朋友出世都係"私家醫院"...對..可以付出已經好好...仲想點

仲有生仔要住C+..公立E院都比內地人攻陷, 個條數, 唉!

樓主....我屋企連中產都冇資格...我都有2個仔讀緊直資
1)冇公屋
2)買唔到樓
3)幼稚園學券...呢個有
4)而家小學自費
9/9 10 lb 2 oz 9/10 11 lb 8 oz 20/11 12 lb 12 oz 9/12 14 lb

其實,响香港有飯食、有屋住、有衫著、有書讀,係咪應該感恩至係呢?呢個世界唔係人人都可以咁幸福架。

共勉之﹗

回復 11# isis_dad 的帖子

你真係因為大抽獎而賣左層自住樓呀?

講真, 我覺得咁做一點都唔值得
每區都有好學校
小朋友成長, 一個安定舒服的居住環境都好重要的. 這是安居, 而後樂(學)業.

我最唔鍾意成日搬, 飄泊無定的日子, 對小朋友好大影響的.

原帖由 oknsca 於 11-6-7 17:58 發表
樓主....我屋企連中產都冇資格...我都有2個仔讀緊直資
1)冇公屋
2)買唔到樓
3)幼稚園學券...呢個有
4)而家小學自費

我有層居屋~~好在, 雖然只係天水圍, 但我覺得好安定
諗住讀直資
另一個仔讀私立幼稚園, 無學卷
但我已好感謝, 因為, 我得到的已很多
有兩個可愛的仔, 有份穩定的工作
又唔係無得食, 只係無五星級會所, 住在一個人地話係悲情的地方(但我好enjoy住的地方)
小朋友, 供到佢都供
讀一間無學卷的幼稚園, 都係因為我覺得間學校好而讀.
我願意俾呢d錢.

我自己:
傳統津小->UK 中學->大學在香港
覺得幾好
小學學好中文, 中學學好英文

希望個仔行同一條路
e+ 成功左1/3
=]

樓主,希望你加油,凡事看兩面, 思想積極 d, 做人都開心 d.

可以的話,我都鼓勵到外國升學。但一般出名的大學實在太貴。我從前在英國讀大學只是GBP4000 一年,現在?

另外崔在培正中學畢業,他曾考入港大。但他選擇去美國。
1949年來港就讀於聖約瑟書院,中學未畢業,已給父親送往英國留學。
他們都不是你所說的路線。

原帖由 lawsonmoon 於 11-6-7 16:58 發表

世界很大 、香港很小。

最好的choice可能係讀唔使錢的小學。儲錢,中學和大學送到外國升學,半工讀仲好。有小學中文程度已夠了、chinese free reader 了。

HK教育和考試制度唔得,看看世界上有成就的香港人是以下傳统path嗎:
名校>會考多A>港大 >>>not really

反而多數是:
一般中小學>會考一般>poly
一般中小學>會考一般>外國升學
崔琦、Vivienne Tam、許成毅、高昆etc.

你看看歐美名大學多唔多揾科學家做校長? 你就知HK的教育有セ問題!

有時如果一家人能開開心心, 其實都幾好了。

原帖由 莎莎莉莉 於 11-6-8 16:29 發表

我有層居屋~~好在, 雖然只係天水圍, 但我覺得好安定
諗住讀直資
另一個仔讀私立幼稚園, 無學卷
但我已好感謝, 因為, 我得到的已很多
有兩個可愛的仔, 有份穩定的工作
又唔係無得食, 只係無五星級會所, 住在一個人 ...

deleted....
‹ 上一主題|下一主題