用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 搏咀
go

搏咀 [複製鏈接]

阿仔升左中一後搏咀搏到飛起.....
大家點搞搏咀小朋友?
   0    0    0    0

原帖由 eclooper 於 11-5-30 23:49 發表
大家點搞搏咀小朋友?

個人經驗 : 首先拿出 EQ ( 不要動氣 )  , 同時間要提升 IQ ( 想想搏咀的話題 ) .
因他們博得咀的一定有他們立場及原因 .
所以我們硬碰是沒有用 , 只會傷感情 .

通常他們搏的都是一些要求 , 但又被家長反對 , 所以便博咀 . 所以我會記住他們常搏咀的話題 . 盡量只嘈一次 . 待大家心情好及適合環竟下再講回這些話題 . 列明一些底線 . 等他下次再要求同樣事時 . 提提他早前已講了您接受的底線 . 當然不要太硬 . 看看他的態度 . 我會彈性處理及接受 .

EG : 我會事先講明在考試期間會減小收看電視 / 上網時間 , 雖然看小了未必成績一定好 , 但好過他們無節制地看 ) . 待考晒試后 . 我會倒轉頭任他們一兩天任打任睇電視劇 / DVD / 上網 ...等 .

原帖由 Carmen2004121 於 11-5-31 11:55 發表

個人經驗 : 首先拿出 EQ ( 不要動氣 )  , 同時間要提升 IQ ( 想想搏咀的話題 ) .
因他們博得咀的一定有他們立場及原因 .
所以我們硬碰是沒有用 , 只會傷感情 .

通常他們搏的都是一些要求 , 但又被家長反對 , 所 ...

搏咀真係要非常高嘅EQ,如果唔係真係唔夠佢地黎。况且仲要玩咁多年添。有d 小朋友嘅反叛期有成幾年咁多架。

原帖由 eclooper 於 11-5-30 23:49 發表
大家點搞搏咀小朋友?

兒子升中發育慢慢長大成人,思想再不是小孩子的思想,父母的想法是否一定比兒子正確,你不要先入為主自以為是."駁咀"是雙方面做成的行為,在兒子的角度,父母何嘗不是"駁咀",父母應該首先檢討兒子成長以來,家庭教育發生什麼問題,有無教道兒子尊敬長輩,孝順父母,就算兒子是小孩,有無尊重過兒子的意見.為今之計,放低父母話晒事的包袱,第一,耐性,第二,又是耐性,第三,都是耐性,溝通時要長話短說,十個子女有九個最怕父母黑白天鵝,問嘢不要審犯咁,不要係又鬧唔係又鬧,最後,放多d時間關心佢.

我本身個EQ可能都唔高啦,
所以佢一搏咀我就同佢"開火".
一出街就掛住玩電話/上網,
一係就掛住聽歌.

我個仔小五未升中. 已成日搏咀 ,  成日掛住玩電話 , ON LINE GAME, 上網,

昨晚才開火..... 點解我有個咁曳既仔
我問佢, 為左打GAME 影響同爸媽感情值得咩?
成日掛住打GAME. 屋企家庭唔好唔夠溫暖令佢打機逃避咩
我可以點教仔

原帖由 phoebepanpan 於 11-6-3 13:18 發表
我個仔小五未升中. 已成日搏咀 ,  成日掛住玩電話 , ON LINE GAME, 上網,

昨晚才開火..... 點解我有個咁曳既仔
我問佢, 為左打GAME 影響同爸媽感情值得咩?
成日掛住打GAME. 屋企家庭唔好唔夠溫暖令佢 ...

中! 佢連入廁所開大都掛住上網, FACEBOOK, 講電話.
中一小朋友有無咁多野講呀?

是否細細個時你們已經給他好大自由度玩遊戲機和提供電玩資源給他,所以自少以應為這是理所當然有的。

原帖由 eclooper 於 11-6-5 01:06 發表

中! 佢連入廁所開大都掛住上網, FACEBOOK, 講電話.
中一小朋友有無咁多野講呀?

原帖由 redkoni 於 11-5-31 23:47 發表

兒子升中發育慢慢長大成人,思想再不是小孩子的思想,父母的想法是否一定比兒子正確,你不要先入為主自以為是."駁咀"是雙方面做成的行為,在兒子的角度,父母何嘗不是"駁咀",父母應該首先檢討兒子成長以來,家庭教育發生 ...

十個小朋友十個都駁咀,問題係多與小,咁咪全世界嘅父母都要檢討囉。我同意係双方面嘅,但過左反叛期又會回复正常,咁吾通只係反叛期父母以前嘅教育先出問題咩?反叛期駁咀係父母要經過嘅,有些長有些短,有些傷感情有些無傷大雅,自己小時候都有駁咀但今天的我唔會覺得媽媽曰鵝夜鵝,成長相處有什麽問題,反而感謝媽媽的包容及忍耐。成長期容易受朋友影响,我們做父母必须要把我們知道覺得是對嘅話比小朋友聽,沒有話我们一定對嘅,這才是付責任。父母們加油。

容易

雖然搏咀係唔啱, 係頂住啖氣, 但搏咀背後是否係小朋友心底說話呢?? 不妨聽聽佢地有咩唔滿意!!!

點只博咀, 最衰係黑面, 每日都係咁先死! 佢又唔係好曳, 但日日受佢氣就激死我啦! 簡直是港童性格, 每次要講幾次才去做, 做就做一半, 馬虎了事, 錯咪錯囉! 我都唔想日鵝夜鵝, 所以你有心教, 佢無心學都死!
‹ 上一主題|下一主題