用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 A仔戎奶咀
go

A仔戎奶咀 [複製鏈接]

我仔仔剛23個月, 身邊的朋友都話有隻戎奶咀苦水, 好好用...BB試一次真係唔會再食...
但想問大家有無試過呢???
   0    0    0    0

我以前比亞仔試過, 但佢係唔怕苦, 重好鐘意.
我提議你將所有奶咀掉晒, 一隻不留, 你地痛苦3-5日就攪掂.

我都係掉左舊奶嘴, 亞仔見到新奶嘴, 即使形狀一樣但顏色唔同, 都唔肯食, A仔好固執, 所以就戒左啦 !

回覆 3# samantha_yuen 的文章

在我個仔未confirm佢有問題前,我覺得佢很容易湊,因為佢兩歲未夠自己唔要奶咀,兩歲半自己戎片片,都唔洗點擔心,又肯食嘢......
如果佢講嘢可以叻d就好啦!!

醒目開學勳章

戒奶咀唔洗比 "苦水" 呀!! 只需要掉晒 D 奶咀, 忍佢幾日就得

我當年 (仔仔2歲幾) 冬天爆拆, 佢咀仔痛, 我就同佢講, 奶咀太細, 夾到你咀損左痛; 同佢講以後唔食得啦!! 一食就夾到痛痛, 唔洗3天就搞掂, 期間無咩點摟

原帖由 samantha_yuen 於 11-5-30 15:45 發表
我仔仔剛23個月, 身邊的朋友都話有隻戎奶咀苦水, 好好用...BB試一次真係唔會再食...
但想問大家有無試過呢???

Hi,

記得當年阿囝(二歲),我有一天整爛他的奶(一個孔),跟給他看,告訴他"爛咗!!",於是和他一同掉了爛奶咀到垃圾筒.接着2天,他想要奶咀--我提醒他:爛咗,掉咗!!
沒有扭計,就戒了.

但戒奶樽飲奶,改用杯就很難.他寧願不飲奶.作戰了差不多1 month.
戒夜片--現在almost七歲,還作戰中.

所以漫長日子,大家努力!!!
‹ 上一主題|下一主題