用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問康怡太古呢頭邊間幼稚園多新移民讀? I am local par ...
go

請問康怡太古呢頭邊間幼稚園多新移民讀? I am local parent [複製鏈接]

康怡太古呢頭邊間幼稚園多新移民讀? I am local parent.

1) 躍思 (Creativity) 多嗎?
2) 基督教康山中英文幼稚園多嗎?
3) St. Anna in Taikooshing多嗎?

If any one know, pls advise..
Million thanks..
   0    0    0    0

今日啱啱in 完躍思,舊年in 完聖安娜。吾太發現多新移民。。返而筲箕灣明我就有囉。

4間都有去過面試, 冇讀過~

躍思/基督教康山: 唔覺有

聖安娜: 面試時有2-3個, 但都好斯文

筲箕灣明我: 屋企附近, 因為去接女放學, 都會撞正佢地放學; 感覺上幾多新移民... 有人在街上打小孩, D口音完全聽唔明...

只是我所見的, 唔一定係正確!

Thank you very much for all mama comments.. They are very helpful :)

據我所知...康山幼稚園係有好多福建家庭入讀...無他...鰂魚涌及北角本身都多福建人...筲箕灣都開始多...可能係北角村搬過去...其實好難分佢地係新移民定係永久居民, 因為福建人圍內都係講福建話...我們不能因為他們不是講廣東話就肯定佢地係新移民....何況...新移民都無處不在...hehe....

原帖由 magina 於 11-4-9 09:39 發表
康怡太古呢頭邊間幼稚園多新移民讀? I am local parent.

1) 躍思 (Creativity) 多嗎?
2) 基督教康山中英文幼稚園多嗎?
3) St. Anna in Taikooshing多嗎?

If any one know, pls advise..
Million thanks.. ...

有新移民讀,你就不讀嗎?

Cant say that but really depend on the portion. It is a fact that there are culture gap/different lifestyle indeed..

原帖由 dinah 於 11-4-11 03:02 發表
有新移民讀,你就不讀嗎?

I saw many Mandarin-speaking parents when I went for interviews at the North Point kindergartens.  I saw one at Creativity.

間間都會有唔係local parents, 以我所見,(因住QB 和阿女讀其中一間), 康X比較多D, 而D non local parents 比D 小朋友"非常自由"地在某兒童天地,走呢走去,我自己就會有點奇怪,不過只是本人所見,唔代表間幼稚園唔好,其實好見人見至,最好你也睇下你講個D幼稚園的評核報告會客觀D,因為學校和家長自己如何自處都十分重要,希望幫到你

Really thank for all those feedback. :)
‹ 上一主題|下一主題