用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 全腦學習法
go

全腦學習法 [複製鏈接]

請問你地有無試過全腦學習法?

我小朋友有專注力border line, 我唔知食唔食藥好, 看了網上的科學家說, 一個食藥的人和不食藥的人 (add), 最終個腦筋會出現明顯的不同, 食藥的整個腦會用, 但不吃藥的可能不會像其他正常小朋友一般用到腦的全部功能引致不聽明的後果.
   0    0    0    0

我唔係好贊成食藥, 因為大部份嘅藥都係會減低孩子的活動力, 令佢地quiet down, 所以好似可以好專注. 腦部發展無可能只單靠食藥或唔食藥, 其實你可以係任何時候都幫助到小朋友嘅專注力border line問題. 如果你嘅小朋友都有3,4歲,不防多d同佢去唔同的地方explora下,對佢嘅問題都會有幫助.例如去supermarket, 入去之前比個task佢, 好似如果你當日想買栗米, 你可以同佢玩個guessing game, 叫佢估下你其實想買乜嘢, hint係留意一d黃色的物件.

希望幫到你 :)

回覆 1# Glucks 的文章

我試過啦. 佢而家都9 歲, 佢要好細班學習果隻, 我懷疑佢有輕度自閉.但醫生話係都好少問題嗜.

但我知輕度自閉可以有好多問題連帶出來.我其實唔知佢係米, 個心其實唔想知道.

想請問仔仔有無以下行為:
1) 不想和父母以外的人溝通
2) 沒有眼神交流
3) 固執行為
4) 害怕改變
5) 要跟一定程序做某些事,如果唔跟,會大吵大叫
6) 小許自我刺激行為,例如把身體貼近牆壁搖晃
7) 非常專注一些喜歡的事實 (例如巴士路線), 記憶在這方面也特別良好
8) repeat 說一些topic

9歲之前,仔仔情況都跟現在一樣嗎?

回覆 1# Glucks 的文章

你所講的, 他都沒有.

我做了IQ評估, 他的IQ一般, 我要開始找最好的IQ班級他, 而且感統都可以幫佢有較怏的反應, 言語治療都要.

個IQ發現他有特異功能, 一D大人都做唔倒的推理他都做倒, 找奇型怪狀的圖形佢好難麵得拉高佢分.

還要一些開腦班.有無好介紹?

仔仔做的IQ測試是韋氐嗎?那個subtest是你說比較高分的一個,因為我都會幫小朋友做IQ test,睇下可唔可講多d比你知.
‹ 上一主題|下一主題