用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問九龍塘小學、宣道小學及民生小學大家點選? ...
go

請問九龍塘小學、宣道小學及民生小學大家點選? [複製鏈接]

請問九龍塘小學、宣道小學及民生小學大家點選?
可否交流吓意見?
   1    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

我自己就鍾意 KTS>APS>MS
恐龍家

回覆 1# 小曳人 的文章

謝謝你的回覆,不過我有考慮民生的因素是有中學.

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 龍鳳 於 11-3-17 10:41 發表
謝謝你的回覆,不過我有考慮民生的因素是有中學.

除非你好鍾意MS嘅中學,否則,KTS/APS嘅升中成績都非常好,根本唔駛擔心!
如果你咁鍾意MS中學,咁~ 又點解仲要問呢? 其實你唔係鍾意佢嘅中學,只係鍾意佢"有"中學囉~
講真,KTS都有中學架,只係你唔會想小朋友响度讀之嘛!
恐龍家

MS既中學都係要派位,朋友既仔仔都比人西左出去,所以要當佢3間都無中學喇~

AGREED!! KTS OF COS.

原帖由 小曳人 於 11-3-17 10:16 發表

我朋友兩個女都讀民生,佢話只要全級考100名之內,就可以直升中學,但當然你第一志願要揀民生中學!

但係就算係咁,如果比我揀,我都係揀KTS同APS

原帖由 fc1668 於 11-3-17 13:23 發表
MS既中學都係要派位,朋友既仔仔都比人西左出去,所以要當佢3間都無中學喇~

請教點解你揀KTS>APS?

原帖由 小曳人 於 11-3-17 10:16 發表

點解大家會覺得民生冇其餘2間好?

民生俾我感覺係校園大, 校風好, 成績亦屬中上, 中學係津貼學校, 唔使交學費, 仲係英中Band 1.

同學好大機會一齊讀書十幾年, 可以對學校及同學建立深厚感情.

回覆 6# 小曳人 的文章

其實我只是考慮民生有中學的條件,當然我亦覺得KTS及APS較好.所以想與你們交流吓寶貴的意見.

醒目開學勳章

或者你可以試下諗.....
你係唔係好想小朋友讀band 1 top 既中學? 唔搏過唔心息??
如果係, 就揀KTS or APS 啦~ 我唔識人讀KTS, 但BK 呢度評價好高, 至於APS 就真係好谷, 我識人係入面讀, 最後頂唔住轉咗去津校(唔係地區名校)讀, 仲要考頭10名...... 所以我相信呢d 學校點解派位咁好, 一定係谷得好勁, 真係要小朋友handle 到, 同埋家長有時間support 先得~ (no pain no gain!!)

or 你覺得 band 1 中or 尾都已經好滿足?
咁既話, 我會揀MS...... 而且MS 中學都係派位入, 即係如果你小朋友係民小讀得好, 中學派位時你都可以揀間比民中更好既中學, right?

原帖由 龍鳳 於 11-3-18 10:42 發表
其實我只是考慮民生有中學的條件,當然我亦覺得KTS及APS較好.所以想與你們交流吓寶貴的意見.
棉花爸...棉花媽...棉花糖(BB糖)...

回覆 1# 棉花糖媽媽 的文章

謝謝棉花糖媽媽的詳細意見 !!

醒目開學勳章

唔好客氣..... 呢d 只係我個人既愚見.....
雖則你要知, 係民生要做叻果批都唔係一件易事!!

原帖由 龍鳳 於 11-3-18 15:55 發表
謝謝棉花糖媽媽的詳細意見 !!
棉花爸...棉花媽...棉花糖(BB糖)...

我自己就鍾意 KTS >APS>MS

想請問你小朋友是否讀緊KTS?
‹ 上一主題|下一主題