用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 前真道書院老師的blog
go

前真道書院老師的blog [複製鏈接]

燕燕老師的blog
http://blog.sina.com.cn/s/blog_4a60b64e0100bbod.html

1    0    0    0

這些都是陳年舊事, 2008, 現在是2011的小一選校, 學校是否已有所改變?

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 EYUNG 於 11-2-24 16:37 發表

這些都是陳年舊事, 2008, 現在是2011的小一選校, 學校是否已有所改變?

路過~~
學校一定每天都在變
我亦好肯定老師每年都在變 (一眾新派直資嘅常見現像)
唔聽話嘅學生間間學校都有..
身邊教中學嘅朋友一坐埋就吐苦水
盡心嘅老師可以做到肝炎.. band 2 band 3嘅學校都係咁樣.. (身邊嘅朋友又真係無人教band 1喎~ 教過嗰個.. 唔想响官校做contract, 轉咗band 2學校教..)
記得我地自己細個時.. 都會識得蝦某d老師, 所以.. 呢d唔係個別問題, 家長們唔好發夢囉~~

所以, EQ差嘅人千其唔好去教書!
恐龍家

我有幾個警察朋友的子女也正在讀,原因

1. 近,油塘宿舍去將軍澳
2. 懶,有直資收了,不想煩
3. 平,減去阿爺資助後所費無幾

不知公務員子女比例是不是很多呢?
無知是福

個BLOG睇左幾日...不想只是討論某校, 但無論從家長或港人既角度睇都好有反省空間同啟發...

其實寫BLOG我諗有一部份是個人情緒的宣洩, 對老練既香港人, 特別是老師的話,當然不會隨便表達自己工作的觀感...

但似乎該位老師在自己個BLOG上面是很率直的, 一方面工作跟學生給他很大的壓力, 當然某程度是"初出矛蘆+人在異鄉"的衝擊, 但中間佢無論對學生&學校在正反兩方面都有評價, 比如她不止一次表示那些最頭痛的學生, 在課餘反而很乖, 很守規舉, 對課餘活動比上課積極投入...

觀察到的是, 似乎"學習差異"亦同樣出現在學生"千挑百選"既直資學校之中, ...或許只是推遲至高小/中學才出現, 而似乎當時(08-09)學校仍未有積極方法面對...老師唯有從管治方面去著手..

要留意的是BLOG主的學生已是反叛的中學生, 她多次指出同學的行為問題好可能是對課堂缺乏興趣所致...反映直資學校在這方面亦沒有MAGIC, 始終有人會跟不上, 但跟津校不同, 家長付了學費而孩子表現如此, 他們的家長一定很頭痛吧?

最後觀察到...BLOG主有碩士學歷, 到香港當外籍語文教師, 人工6千, 會不會太低?相信英語NET不會如此的,  是不是單獨某一學校的情況? 當我們口口聲聲話重視語文程度同普通話既學習, 但外籍語文教師拿的只是比最低工資多一點的薪水, 會不會有點那個?

Hi! 我有兩隻化骨龍!

回覆 5# victorf 的文章

如果她一星期工作一天多, (好像是, 有錯請指出), 6000也差多吧....

原帖由 Naurto 於 11-2-25 10:31 發表
如果她一星期工作一天多, (好像是, 有錯請指出), 6000也差多吧....

這個應該是說留在國內教書的工作量?
http://blog.sina.com.cn/s/blog_4a60b64e0100biqq.html
Hi! 我有兩隻化骨龍!

原帖由 Naurto 於 11-2-25 10:31 發表

她是教中文科的, 應該無可能一星期只教一天多
另外我記得她其中有一篇寫, 一日係要教六節課, 忙到連備課的時間都無
‹ 上一主題|下一主題