用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 馬頭涌官立小學 關於福馬問題
go

關於福馬問題 [複製鏈接]

我仔幸抽到福馬,今年9月入小一, 想請教各位福馬家長 :
1. 老師對小朋友細唔細心, 或者會唔會惡?
2. 如果小朋友有科目跟唔上, 老師會點處理?
3. 課本是中文 / 英文?
4. 中文科是講國語 or 廣東話?
5. 小朋友容唔容易投入學校環境?
6. 平日 和假日功課 / project多唔多?
7. 需唔需要出去補習?

唔好意思,好多問題, 因為我真係好想多d了解學校, 雖然知道呢個forum唔係好多家長入, 但希望可以有家長比d意見我, 因為你地都係過來人, 明白搵學校的煩惱, 唔該晒.
   2    0    0    0

想問吓有無媽媽可以幫吓我???唔該!!!!

1.  睇下邊班啦, 都係基本野啦, 睇你夾唔夾......官校老師喜歡打官腔, 無錯就可以.
2. 因為我呀仔無乜跟唔上, 但係佢班有個小朋友功課很差, 又唔似會特別照顧, 因為係開學差到學期中. 官校自求多福.
3. 課本都是中文的,咁英文就用英文啦. 很簡單就是四科的書, 加普音
4. 中文科用廣東話, 有普通話堂, 個校長特喜歡普通話活動, 很多機會講.
5. 睇一個個啦, 佢學校其實無乜野玩, 食飯唔可以講野, 小息只可以行來行去. 我呀仔初上學時咁報告. 科外活動有"一生一體藝"都係音樂多, 小一無乜可選.
6. 平日功課多D, 假日少D(係好奇怪架), 平日呀仔用1-2小時做(我覺得都叫快啦). 上學期輕鬆D, 下學期功課就再多D, Project小一未有, 但常識科考試前要寫詞語, 試過2張紙Full, 即係每頁20行字, 要你寫哂第二天交. 寫到我呀仔要喊. 好心啦, 分開一日都好呀, 或者星期六日先做都好. 每個星期要寫"周記", 每個學期做讀書報告, 每日一篇....真係幾多野做.
7. 小一而已, 功課唔係唔識做, 係要做好耐. 好多係要抄, 其實唔算太難.

默書就2-3個星期一次中, 一次英, 都唔算太難. 測驗2次, 考試2次.

其實這應該是一間好學校, D人都純品, 唔多野搞, 唔會搞埋D又無謂又無野學的IT, 多媒體教學...等等... 但咁就可以學到紀律, 學到傳統的知識, 小一生都是坐係度學字, 寫字, 計數, 話就係活動教學, 但無話周圍去. 但我又咁睇, 打好扎實的基礎知識還是重要的.

BBC,

多謝你回覆, 等左咁耐終於有你肯答我, 真多謝!

呀...仲有一件事想問, 想請問你知唔知學校d保母車ok唔ok架? 會唔會要小朋友轉搭第二架車先返到學校架?因為我住得唔近, 學校車唔到, 要搭保母車.....唔該晒!!!

原帖由 mercysheep 於 11-4-14 01:30 發表
呀...仲有一件事想問, 想請問你知唔知學校d保母車ok唔ok架? 會唔會要小朋友轉搭第二架車先返到學校架?因為我住得唔近, 學校車唔到, 要搭保母車.....唔該晒!!! ...

BBC 說得很清楚亦很對!我女兒已是六年級了,過了六年福馬生活似是開心的,要得到多少就看你自己,學校及老師只係俾D基本的嘢,要出色就靠自己.低年班要打好基楚,高年班就無題,四年班開始發力包無錯(一定要入到精英班)一至三年班多參加學校的活動無妨,學校裹面辨的奧數及劍橋英文都不錯,仲有"新聞一得"是很有用,不防多花時間陪小朋做及多做,以前好的老師會每星期改七篇,但有些老師只改二篇. 校車就幫唔到你,保母車可能好些,因為如果你個小朋友參加放學后的活動,只有部份保母車可以幫你回家.

mankamama,

謝謝你的意見, 想請問點樣入到精英班, 如果入唔到又會點呢? (唔好介意, 因為我未知怎樣定為精英班) 謝謝你先!

原帖由 mercysheep 於 11-4-16 01:21 發表
mankamama,

謝謝你的意見, 想請問點樣入到精英班, 如果入唔到又會點呢? (唔好介意, 因為我未知怎樣定為精英班) 謝謝你先!

精英班梗係成績最好嗰兩班,四年班開始分,但如果不努力是可以在五年班out來,但六年班不變,即係只要四升五保持在A/B班就可以順利過渡. 精英班的學習氣氛很不同,起碼學生會自動多做課外練習,家長通常都比較出心出力D,最起馬不會出現老師用半堂時間來鬧人的情况, 我女兒只會投訴老師教得比另外那班慢, 兩班之間有很好的良性競爭,而課程亦比其它班稍有同,但是很大分別. 主要是各位同學都各自發功,在互相影响下不斷提升水平.希望幫到你啦!

Very good! My girl got the first choice HP In her class 8 to wy, ~2 to Qe, 4 to HP , 1 to HY , 1 to Cheung chuk shan ~4 to WFN,~2 to Carmel..... Only 4-5 not lucky. Next class also very good result . 1 to Bps ,1 to queen  ~5 to HP , ~6 Carmel, ~4 Qe, 1 to HY.........

我都想知道. 請問邊一間是HP & Bps?

HP is Hoi Ping ,BPS is Belilios Public School. I think around 7? students is Band 1 . Each yr also have some student go-in QE. This year is more than 5 .

回覆 5# mankamama 的文章

我女就喺舊年畢業,佢話識一個唔喺精英班今年都入咗間英中,知道佢都比以前努力咗好多,所以只要努力就有機會。

我女依家都係HP,佢好開心今年有咁多學弟學妹入咗嚟:D

If my daughter havn't take mistake, this year should be 11 into HP. I know a girl who should be 9X/164 also go in WFN, so really don"t know how many Band 1 in this year.

原帖由 mankamama 於 11-7-8 17:23 發表
If my daughter havn't take mistake, this year should be 11 into HP. I know a girl who should be 9X/164 also go in WFN, so really don"t know how many Band 1 in this year.

有些CDE班同學成績中等同學都派入Band 1,
不過有些可能要跨區才入到舊英中(即原有114間)
愛收集舊書包、背囊的傻人

各位嚟緊升讀HP的同學,有個good news話你知。我女話IS科每班頭两個全年最高分就獲得新學年一套IS書本, 當中便有3個喺福馬

哈囉, 請問福馬有沒有英文課程的書, 全部都是英文故事書, 有沒有人可以答覆我, 多謝!
‹ 上一主題|下一主題