用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天神嘉諾撒學校 2011-12 小一的家長,你哋點幫女兒預備銜接 ...
go

2011-12 小一的家長,你哋點幫女兒預備銜接 [複製鏈接]

你哋點預備,尤其係英文課程,一返學就讀小二英文,小二英文咁深,佢會唔會跟唔上。我好似開始有啲升小一恐懼症!有冇人可以分享一下?
   2    0    0    0

放心,學校會預備暑期作業俾囡囡,如果做晒兼同佢做下溫習(係學校嗰d暑期作業),咁應該冇問題啦.其實學校仲緊張過你,由於一條龍關係,佢地唔想學生成績差既.

回覆 2# tak0clive 的文章

Thanks for your sharing.  Can you share the numbers of homework per day in P1 and is it easy to do it?  Thanks.

not difficult to finish.

usally will be 5-6 items including correction.

Friday will be more but also easy to handle

原帖由 MaggieHei 於 18/2/2011 15:08 發表
not difficult to finish.

usally will be 5-6 items including correction.

Friday will be more but also easy to handle

我通常6:45 p.m.返到屋企,佢多數都已經做完功課(除左有唔明嗰d或者有課外活動).晚飯之後(大約8:00)就改正做得唔好既功課/做網上練習/溫習默書,再有時間剩就俾佢睇下電視

回復 1# tak0clive 的帖子

你就好啦...

我只野.......我唔返到家都唔肯做功課

MaggieHei & tak0clive, thanks for your sharing.  My daughter got the offer from HACS (11-12), I'm worrying about the dictation, is it difficult?  Is it 1 Eng + 1 Chi dictation per week?  Also, how many subjects in P1?  Thanks.

beibeimomo, 中英默書是一星期一次,不過到十月先開始先有默書,而且不是太難.

學科分別有:中,英,數,常,宗教,音樂,視藝,電腦,普通話同體育.

有一點可以分享 - 上星期學校派成績單,原來學校想要學生總平均分超過85分,才應為囡囡達到學校標準成績.

Thanks tak0clive, your reply is very informative.   Just want to know how many student can reach the school's requirement (85 marks).  

原帖由 tak0clive 於 11-2-21 08:53 發表
beibeimomo, 中英默書是一星期一次,不過到十月先開始先有默書,而且不是太難.

學科分別有:中,英,數,常,宗教,音樂,視藝,電腦,普通話同體育.

有一點可以分享 - 上星期學校派成績單,原來學校想要學生總平均分超過8 ...

原帖由 beibeimomo 於 11-2-21 21:58 發表
Thanks tak0clive, your reply is very informative.   Just want to know how many student can reach the school's requirement (85 marks).  

多謝各位的分享!我想問學校對於那些未到85分平均分的同學,有什麼後果(好驚)!

原帖由 celesta 於 21/2/2011 23:45 發表

多謝各位的分享!我想問學校對於那些未到85分平均分的同學,有什麼後果(好驚)!

未達標就要再努力d(如果差太多可能會有d輔導班俾囡囡,之前說過學校都好緊張學生成績,唔會睇住你死既)

beibeimomo,幾多人超過85分真係唔知道,但我估計應該多過半級人數.

Thanks for your sharing.

我囡囡都係11-12的P1生,知道入到的時候十分高興,現在卻有點緊張,囡囡是根德園學生,不知能否跟上?另有否天神的補習班可介紹呢?

根德園程度甘高,應該不用擔心吧??

今日註冊無派書單,想問下大家,中英數常用邊個出版社既書?吾該!!!

Thankyou, 但聽說中文科都很深,真的嗎?

回覆 2# share123 的文章

朗文中國語文,一年級
Primary Longman Elect 2A/2B, Workbook 2A/2B, Grammar 2A/2B
Primary Level Grammar & Usage Book 1 (SAP)
小學數學 (新亞洲出版社)一年級
全方位數學綜合練習(新亞洲出版社)一年級
今日常識新領域(教育出版社)一年級
說好普通話(朗文)一年級

請問小一有無課外活動,如有可選多少項,是老師選還是小朋友自己選,有多少選擇呢?

回覆 6# yammielau 的文章

‹ 上一主題|下一主題