用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 元朗區升中
go

元朗區升中 [複製鏈接]

你好! 請想大家比個意見, 我個女現讀光明英來, 考50幾名, 應該選那一間中學比較好?

她曾獲校際水運個人第3名, 拯總游泳賽第1名, 鋼琴6級等...
   0    0    0    0

原帖由 et_525 於 11-1-2 20:06 發表
你好! 請想大家比個意見, 我個女現讀光明英來, 考50幾名, 應該選那一間中學比較好?

她曾獲校際水運個人第3名, 拯總游泳賽第1名, 鋼琴6級等...

1. 新界鄉議局元朗區中學

2. 趙聿修紀念中學

我怕未必可以, 我個女成績唔係頭10名. 加上好似減班. 我都十五十六, 唔知點....好擔心

摶下信義, 因為個人女有特異功能.

你誇獎啦... 但我唔想佢去天水圍. 但係我又想搵一間好既中學, 唔好學壞. 做父母真係好擔心...

原帖由 yan98 於 11-1-2 21:57 發表
摶下信義, 因為個人女有特異功能.

原帖由 et_525 於 11-1-2 21:53 發表
我怕未必可以, 我個女成績唔係頭10名. 加上好似減班. 我都十五十六, 唔知點....好擔心

但元朗學界游泳女子組最好就是 - 趙聿修

唉... 我都知, 但係我個女成績一般, 只係band 1 中/尾, 加上減班 & 直繫小學, 我諗機會好細.

妳個女成績係band 1 中/尾, 係咪老師講嘅? 我覺得應該係band 1 中, 崇德、商會、基元同盧幹庭都應可考慮.

學校講大約有75名內係band 1 生囉. 唔知祟德收唔收佢, 有些人講商會唔好, 都唔知係唔係?!

原帖由 PPP2010 於 11-1-2 23:15 發表
妳個女成績係band 1 中/尾, 係咪老師講嘅? 我覺得應該係band 1 中, 崇德、商會、基元同盧幹庭都應可考慮.

咁老師講有無比啲乜野意見給你?邊間中學岩你嗰女多啲。
商會有網友話佢哋啲會考成績喺好飄忽嘅!

老師對元朗中學唔係好熟悉, 佢建議選基元, 基朗, 鄧佩瓊, 我應為都係好睇學生既除基number.

基元係全收band 1生,有五班英文班,但基朗同鄧佩瓊屬於Band2頭(接近Band1尾),係較安全的選擇。

回復 1# PPP2010 的帖子

你對於升派位好似好熟喎, 請多多指教.

我諗住第一志願選崇德, 第二志願選商會, 好唔好呢? 到時攪珠都係一樣, 機會大唔大呀?

[quote]原帖由 PPP2010 於 11-1-3 17:15 發表
基元係全收band 1生,有五班英文班,但基朗同鄧佩瓊屬於Band2頭(接近Band1尾),係較安全的選擇。 [quote]

我建議妳選1. 祟德
               2.  基元/盧幹庭 (這兩所都是英中, 而且很積極
                   幫助/吹谷學生)
               3. 可以跨區屯門選: 田家炳/馬可賓 (前者可能
                   舒服些, 因為吹谷不及後者)

商中學生品行不佳, 這是四年前的資料, 可於午飯時間到學校附近觀察是否屬實.
趙中成績正在下降中, 請多注意這點.

原帖由 et_525 於 11-1-3 17:41 發表
你對於升派位好似好熟喎, 請多多指教.

唔係好熟!
我只是最近這兩三個月經常上呢度睇其他人嘅留言(好似hkmama,mamafufu同ricetaster)、去吓人哋果啲Blog度,仲有睇啲官方網如:小學、中學概覽、元朗區中小學網站度睇,综合啲資料,咁啫。

chariho嘅建議似乎係屬於甲部, 對嗎?

相信你都係同路中人, 今年要煩升中問題呢?

我諗自行機會不大, 因成績唔係太好, 為有等攪珠吓好唔好彩啦....

原帖由 PPP2010 於 11-1-3 20:58 發表

唔係好熟!
我只是最近這兩三個月經常上呢度睇其他人嘅留言(好似hkmama,mamafufu同ricetaster)、去吓人哋果啲Blog度,仲有睇啲官方網如:小學、中學概覽、元朗區中小學網站度睇,综合啲資料,咁啫。 ...

原帖由 et_525 於 11-1-3 21:18 發表
相信你都係同路中人, 今年要煩升中問題呢?

我諗自行機會不大, 因成績唔係太好, 為有等攪珠吓好唔好彩啦....

既然游泳好,可必浪費機會

回復 1# elbar 的帖子

你指趙律修, 我可無位
‹ 上一主題|下一主題