用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 大埔何郭佩珍
go

大埔何郭佩珍 [複製鏈接]

大埔何郭佩珍有無D咩意見? 同大埔救恩差得遠嗎?
   0    0    0    0

富善村三間中學都是大埔區內band 2 頭的中學,都有英文班。

救恩最受band 2學生歡迎,年年都收到四五百份申請表,競爭激烈。主要原因,可能是因為其宗教背景,區內大部份小學都是基督教的,他們都極力推薦其學生入讀。

救恩是否真辦得比何郭佩珍好,比圓玄二中好? 確很難知道! 因其一向很少資訊公開,校網也很久才更新少許。

平日觀察三間學校學生在富善村的行為,不見有明顯的差別。

何郭與救恩比較,當然係救恩受歡迎啦.....救恩都幾難入.
其實兩間好難比較,大家都係Band2頭既學校,但以本人囡囡上年考中學經驗,一般Band2頭既學生都會揀救恩,而吾會諗何郭,我都係其中一個,囡囡最後都被救恩收左,但因囡囡堅持要考羅中,又被羅中取錄,所以放棄左救恩.
其實我好明白選擇中學時既心情,上年我都經歷過.我囡囡係Band 1尾Band 2頭學生,一開始我係諗住考羅中,但因囡囡成績ok,人人都叫我吾好考住,試下大抽奬先,所以我決定參加大抽獎,但我囡囡係第三次呈分有少許退步,所以跌左落Band 2頭,最後派左救恩....但囡囡堅持要讀英中,所以最後都係考羅中......(如果我一開始考羅中,就吾使咁煩,但當時吾試過大抽奬又吾心死..)所以我好明白你既心情.
‹ 上一主題|下一主題