用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 資優就好相似自閉
go

資優就好相似自閉 [複製鏈接]

請問資優兒童...會唔會有一些行為好似自閉小朋友, 會唔會很喜歡LIFT的數目字, 即是會唔會資優就好相似自閉咁~? TKS!
   0    0    0    0

回復 1# uarecheap 的帖子

有一個心理學測試大概是這樣:全班同學都做IQ test,將這班小朋友隨機分開3批,第一批靜靜地/刻意不經意告訴老師這些是IQ高的,第二批,也是靜靜地/刻意不經意告訴老師這些是IQ低的,第三批沒有告訴老師。

經過一段時間之後,第一批學生IQ提高了,第二批學生保持不變,第三批學生IQ低了。

在我看來,無論誰人都應當作天才教導,今日未有成果,但有一日會開花。

祝聖誕快樂

你應該是把第二批和第三批調轉了, 應該係第二批(不經意告訴老師這些是IQ低的)的IQ低了, 第三批(沒有告訴老師)的IQ不變。結果應該和期望相符。

原帖由 pattsui11@yahoo 於 10-12-25 19:38 發表
有一個心理學測試大概是這樣:全班同學都做IQ test,將這班小朋友隨機分開3批,第一批靜靜地/刻意不經意告訴老師這些是IQ高的,第二批,也是靜靜地/刻意不經意告訴老師這些是IQ低的,第三批沒有告訴老師。

經過一段時間之後,第一 ...

其實有d 特性稱為自閉三寶: 數字王, 記憶王, 寫字狂. 如果你的自閉兒只有這些"天份", 都應該夢醒, 加緊其他方面的追趕!

原帖由 uarecheap 於 10-12-25 09:28 發表
請問資優兒童...會唔會有一些行為好似自閉小朋友, 會唔會很喜歡LIFT的數目字, 即是會唔會資優就好相似自閉咁~? TKS!

就算資優兒童對某d 嘢嘅沉迷程度頗高, 都唔會同自閉兒童相似, 因佢地溝通同語言一定冇問題.

我亞仔的表哥是亞氐保加, 佢真係學野好快, 又資優, 但固執性格都好頭痛, 讀幼稚園時, 每日放學都要睇到果一架巴士開走左, 佢先返屋企, 試過等足二小時, 每次出街都搭巴士, 其他交通工具唔要, 每次同佢傾計, 都係佢有佢講, 我都唔想聽, 因佢只講佢有興趣的野, (如, 巴士路線, 九大行星.......), 玩遊戲又一定要跟住佢意思,其他事佢只係好以好無興趣咁, 佢已小4, 在學校無乜朋友, 佢媽咪專程同佢去教會, 等佢多些朋友

回覆 1# ha! 的文章

我相信閣下係一個比A 仔 manipulate 到的家長. 亦相信所有治療方法係建議你做相反的事.

回復 2# ha! 的帖子

有個家長知道自己第二個小朋友都是資優的時候哭起來,因為她知道那些難處;無論是資優或是自閉,都是需要管和教,教的方法也很相似。

原帖由 ha! 於 10-12-28 21:43 發表
Right I am really a parent being manipulated but I don't understand your meaning of "所有治療方法係建議你做相反的事"...what do you mean by 做相反的事? He always need me to follow him n I really give l ...

亞士保加症係好stubborn同完全睇唔到人地嘅需要, 如果「佢要」你就跟佢, 佢更加難學到要去明白人地點解要咁決定........

回復 1# ha! 的帖子

只係覺得你的兒子天生可能係一塊寶玉(A grade), 這樣教養好像有點可惜. 每次都佢話事, 在家中可以生存, 係學校就會無朋友了.

舉你個巴士為例(2個站, 9個站), 站的數目係一個因素. 車費, 風景, 趕時間,...(小孩可能唔知, 靠你 spotlight 比佢知)

1. 如果佢講比你聽: 今日有時間, 可以經過我愛看的消防局, 等等.
-> 佢的思想都幾 dynamic.

2. 如果你對他說, 今天趕時間, 遲到就..., 佢答: 咁下次先啦.
-> 佢都幾 flexible.

3. 如果你對他說, 今天趕時間, 遲到就..., 佢瞓晒地哭鬧, 你又就佢.
-> 佢咁醒下次實用返呢招.

4. 如果佢下次選擇其他東西時, 能夠用返呢d 技巧.
-> 即係可以 generalize 到.

不過由 Mr. Rigid 變成 Mr. Flexible, (Stage 4 in RDI: Variation), 要花點時間, 可能要用上半年.

回覆 14# kelvin_hmlau 的文章

原帖由 ha! 於 10-12-29 11:37 發表
一般去街,不是很固執一定坐邊架車,我常教他要靈活,邊架來先撘邊架,他都很受教。

但偶爾有意外,那天情況是一架車去美孚,一架車去尖沙咀經美孚。我地那天正要去美孚,所以他認為要撘去美孚嗰架,他末搭過,好期待。但事實上,去美孚 ...

你雖然教他要靈活, 並覺得他受教.........
但你教緊(教咗)佢d 乜你知唔知?
你只係教咗佢喊就冇, 唔喊先有...... , 即係話佢學到嘅, 係可以stubborn, 可以唔顧人感受, 同可以冇道理, 只係唔好喊!

回覆 2# ha! 的文章

其實 RDI 係其中一個方法, 由父母學做小孩的師傅, 小孩學做好徒弟, 學動力智能(A仔天生所缺失的). 用特別的方法, 重新再學一次. 不過 concept 都幾複雜, 好難三言兩語概括.

原帖由 ha! 於 10-12-29 16:51 發表
喊就冇, 唔喊先有係他小時的做法...不過我都發覺有問題, 之後改為說道理+愈喊愈無。

他發脾氣要我順他意, 我會同佢講道理的, 點解唔俾佢, 下次乖至買等, 他發緊脾氣大大聲喊緊都聽唔入耳。嗰晚我地下車教訓了他20分 ...

要搭住罸嚟用的, 係口頭讚同獎勵......
好似你話佢6個鐘都冇事但臨尾先出事, 如你將時間劃分兩段甚至多段, 咁每段時間冇「壞行為」出現就可以讚, 咁係俾佢知乜嘢係大人認為係恰當嘅行為(係會讚). 亦唔駛堅持到尾先衰, 衰咗又係被罸, 抹煞之前嘅努力.
建議你揾d 教亞士保加症小朋友嘅course上吓, 瞭解多d, 因佢地嘅問題真係要大d (甚至中學)先出, 及早預備會好好多!
‹ 上一主題|下一主題