用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 學習是什麼?
go

學習是什麼? [複製鏈接]

讀書可以讀得開心, 是否很困難?

無了期不停死背課文為考試然後極速忘記再背下一科的課文.對年紀少的學生是好事嗎?  教育是那麼的一回事?  我要高分, 我要高分, 但我們真的在學一些有用的東西嗎?

個人認為, 小朋友可在大人陪同下看電視, 學到很多很多的說話技考和人生遁道理. 但似乎就讀本地學校的小朋友就忙碌得看電視或和大人分享小小生活點滴的時間都會被列為不專注學習和心散.

香港很多小朋友都沒有充足睡眠和運動, 將會長遠對身體做成傷害, 中年的父母沒有足夠時間休息和運動, 亦會有很壞的生理影響.

大家選校時, 要三思學校的教學理念, 功課安排是否附合課程需要 (因有些學校給予學生大量不附合考試程度的功課, 學生要做校內的功課時又要不停操練坊間較艱深的試卷, 引致學生雙重壓力, 做完又做的情況).家長學生長期在功課和操卷的生活下, 孩子可有快樂的童年?

0    0    0    0

[quote]原帖由 mattmame 於 10-12-22 23:45 發表
本人絕對同意mattmame的講法但無奈香港現今的教有制度是你讀一年級就要學三年級的課程,一定要學得比人快,比人叻,如追不上就請自行找補習社進行惡補,補習後也不達標,就唔好意思!請另謀高校啦!搞到現今做父母的也別無他選,只好盲目跟隋。
唉!真係替現在的小朋友辛苦,小小年紀除了上學,補習中文、英文、數學還有各種唔同的興趣班,咁樣學法唔好講話咁細嘅小朋友啦就連大人都頂唔順!都未計付出的金錢、時間和精力,呢D咁嘅惡性循環都唔知要到幾時先可以改善?總知一句講晒,都唔知道係邊個嘅錯?

原帖由 mattmame 於 10-12-22 23:45 發表
讀書可以讀得開心, 是否很困難?

無了期不停死背課文為考試然後極速忘記再背下一科的課文.對年紀少的學生是好事嗎?  教育是那麼的一回事?  我要高分, 我要高分, 但我們真的在學一些有用的東西嗎?

個人認為, 小朋友 ...

Totally agreed.    This kind of 惡性循環 creates lot of pressure for our children.   Besides heavy homework, they still need to learn lot of things, to increase the competitive ability.    Every kid is too busy to have a normal life of a kid!     If there are enough seats from universities in HK, the situation should be better.

回覆 1# Daisy12345 的文章

呀囝出世時, 我真係覺得生命很寶貴, 我叫自己要好好愛佢, 但這幾年來, 在測驗考試壓力之下, 我不其然地責罵他, 有時還會打他, 因為時間緊迫起來, 自己又眼訓, 就什麼說話都可以說出口, 在長期的壓力下, 對丈夫都會不時埋怨, 考試後, 又會成日諗, 他今次很低分, 要惡補一下, 有些科目OK的, 又要KEEP住, 總之, 人無十全十美, 要呀仔全科都好, 就要靠呀媽EQ, 呀仔專注和學野快, 呀爸有錢補習, 種種...天時地理人和.

但係最後, 習你會覺得呀仔成日溫書, 都會擔心下次會唔會突然失手, 都唔知佢係唔識定係不小心. 所以傳統小學係用了一個要求, 快, 準, 但當中的訓練可以話係好似中國的小朋友自小練體操一樣, 總之一見卷就狂做, 好變態!

點解亞洲的小朋友比起美國或歐洲的小朋友做功課多咁多,又不見得香港小朋友特別聰明,而且出來做事,大多數做老板的都是金頭髮的呢?佢地點解成日玩都可以聰明?

現今己有很多數據出來, 小朋友玩得多先開朗先聰明, 但偏偏香港的小朋友就要留在家中操卷.  真慘!

自從上個月我決定幫呀囝轉了活動式教學, 全家明顯開心左, 呀囝都有溫書, 但課文內容有趣, 連我都很想一起學, 即使要讀書, 讀的東西都是生活必須的, 壓力沒有了, 呀囝說話多了, 吃飯也多了, 拉小提琴時間也多了, 全家開心晒.

醒目開學勳章

其實不單是家長助長了惡性循環
政府也是,我記得小時候,是小三才學九因歌,
現在是小二,有朋友是老師,說正常架,因小三的TSA要考
這樣說,現時的小朋友比我小時候已經學深了一年
這不是家長的問題吧?

原帖由 Daisy12345 於 10-12-23 02:03 發表
Totally agreed.    This kind of 惡性循環 creates lot of pressure for our children.   Besides heavy homework, they still need to learn lot of things, to increase the competitive ability.    Every kid i ...

hi mattmame,

請問你囝轉了哪間學校, 可否pm我, thanks!!

原帖由 mattmame 於 10-12-28 10:36 發表
呀囝出世時, 我真係覺得生命很寶貴, 我叫自己要好好愛佢, 但這幾年來, 在測驗考試壓力之下, 我不其然地責罵他, 有時還會打他, 因為時間緊迫起來, 自己又眼訓, 就什麼說話都可以說出口, 在長期的壓力下, 對丈夫都會不 ...
‹ 上一主題|下一主題