用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 好DOWN,,,, 係咪真係會冇書讀呀~~~
go

好DOWN,,,, 係咪真係會冇書讀呀~~~ [複製鏈接]

我囡囡係0810, 報左11間
已知有5間REJECTED, 3間未知, 3間未IN...
未知o個3間都打定輸數, 因為我個女好自我,
佢鍾意就好多野講, 唔like 就十問十唔應....
唉,,,, 依家勁驚冇書讀,, 拿拿林搵多一間唔出名既報, 今日下午去IN, 希望打定底....
真係好DOWN, 一個OFFER 都冇o向手,
日日望住個信箱, 真係想喊.....
點算呀~~~~

0    0    0    0
My Love, My Soul mate~~

你囡囡有無讀nursery, 屋企附近的學校有沒有報 ?!

If you accept to study in not so famous schools - there must be a chance. Some KGs in housing estate still have places even after school year commence.

因為打算下年搬屋, 依家既N1 唔會再讀啦...
今日下午會去報新居附近既, 希望打定底,,,

Don't worry! You can find KG eventually. Yours is 0810, you can try K1 again next year or K2 as well. You have chance!

Add oil!

其實一啲唔出名既幼稚園應仲可以伸請既..快啲去問吓喇.

原帖由 mythseason 於 10-11-30 13:56 發表
因為打算下年搬屋, 依家既N1 唔會再讀啦...
今日下午會去報新居附近既, 希望打定底,,,

一定有書讀的, 只要唔target出名果d, chance高好多....

o岩o岩先見一間唔多出名既,
真係一見即收.....
信都唔駛等, 叫我即刻登記!

雖然唔係我心儀既kg, 但起碼打定底,
真係成個人都鬆晒呀~~~

原帖由 mythseason 於 10-11-30 18:39 發表
o岩o岩先見一間唔多出名既,
真係一見即收.....
信都唔駛等, 叫我即刻登記!

雖然唔係我心儀既kg, 但起碼打定底,
真係成個人都鬆晒呀~~~

咁就好喇. 有間打底, 個心定晒. 大家一齊努力.

親子童讀樂

WAITING SC & KV 0809, SC當日表現覺得佢好好, 笑容一流, 只係唔識答眼睛用嚟做咩, 因為佢本身講野唔叻, 其他全部做到, 可能係我地背景唔夠好, 唔關小朋友事! 暫時一個OFFER都冇喺手情況好唔樂觀, 我報嗰D幼稚園實在太多人爭, 好後悔一間屋村幼稚園都冇報.

原帖由 alicialee1210 於 10-11-30 18:56 發表
WAITING SC & KV 0809, SC當日表現覺得佢好好, 笑容一流, 只係唔識答眼睛用嚟做咩, 因為佢本身講野唔叻, 其他全部做到, 可能係我地背景唔夠好, 唔關小朋友事! 暫時一個OFFER都冇喺手情況好唔樂觀, 我報嗰D幼稚園實在 ...

而家先報邨校都唔遲. 就算waiting都比名校快有位.

簽名被屏蔽

原帖由 alicialee1210 於 10-11-30 18:56 發表
WAITING SC & KV 0809, SC當日表現覺得佢好好, 笑容一流, 只係唔識答眼睛用嚟做咩, 因為佢本身講野唔叻, 其他全部做到, 可能係我地背景唔夠好, 唔關小朋友事! 暫時一個OFFER都冇喺手情況好唔樂觀, 我報嗰D幼稚園實在 ...

數數下原來我都報左13間....
唔只九龍塘多人爭, 荃灣出名既一樣唔收,
快d好似我咁搵間近屋企既打定底先啦.
btw, kv & sc 都仲未收到信.... 不過多數冇行.
thomasthomas456 該用戶已被刪除

我女女都係0811, 我兩歲班同三歲班都有同佢報 ... in 咗10間8間,
啟思 - am
聖母 - pm  
TT - reject
其他未有result ...

其實細B既話, 點解唔考慮比佢明年再報, 今年都係上住NURSERY先?
起步慢行得穩, 總好過起步快但行唔穩.

回覆 10# alicialee1210 的文章

我都係ar, <暫時一個OFFER都冇喺手情況好唔樂觀> 報左樓下個間(唔係o甘鍾意)又要等,間間都係waiting,幾時先可以放下個心...........

有其他post話超大b都未必有優勢, 有d學校未必鍾意超齡學生, 所以呢一點你要好好考慮

我同我個女主要都係報九龍塘, 但都一樣有報一間屋企附近做back up

就算我地覺得小朋友好叻好聰明, 但出面始終競爭大, 點都應該作最壞打算

其實waiting都唔代表冇希望既, 唔好俾咁大壓力自己啦

我地都係0 offer. 出了3間results 也rejected/waiting.

不過我唔係好擔心,因為實在有太多人有幾個offer係手,點都會放番d出來.從另一角度睇,我唔駛交定幾間留位費,焉知非福?

11月不斷地填表及面試已經好累了,希望這段艱難的日子快快過去吧!
‹ 上一主題|下一主題