用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港同 vs 培內僑 vs 播道 (一條龍直資"千禧"學校) ...
樓主: Billyonnie
go

港同 vs 培內僑 vs 播道 (一條龍直資"千禧"學校) [複製鏈接]

醒目開學勳章

笑死我啦,令我想起我外甥,他今年升中一,開學的事,有一天他唔記得帶小學的成績表返學給老師
老師罰佢畫返一份一模一樣的
他畫足了2,3個小時,哭出來

原帖由 Charlotte_mom 於 10-11-29 15:41 發表
我唔清楚播道做法呢
港同都係用POSITIVE RE-INFORCEMENT, 但唔係完全無"罰"的
例如無做功課, 要去勤學室補做
周圍跑(有跑步徑唔用), 就要去靜思區罰坐
做左其他"壞事", 一樣無小息, 更嚴重的, 當然有更嚴重既後果了
...

ziyi:
大家都是TKO人,應該多D帶小朋友出來一齊玩,但我女好霸道(唔旦旦馬騮咁簡單),所以我好怕帶佢出來見人,怕佢容易小姐脾氣又霸道,到時真是失禮C人. 每次帶佢出去見朋友我都好大壓力,佢成日要人地聽晒佢話.  

醒目開學勳章

個個小朋友都係咁啦

原帖由 ggoo 於 10-11-29 16:08 發表
ziyi:
大家都是TKO人,應該多D帶小朋友出來一齊玩,但我女好霸道(唔旦旦馬騮咁簡單),所以我好怕帶佢出來見人,怕佢容易小姐脾氣又霸道,到時真是失禮C人. 每次帶佢出去見朋友我都好大壓力,佢成日要人地聽晒佢話. ...

ggoo & ziyi,

我都係 TKO人喎 ! 帶多D出街就會無壓力架喇 !   

原帖由 ggoo 於 10-11-29 16:08 發表
ziyi:
大家都是TKO人,應該多D帶小朋友出來一齊玩,但我女好霸道(唔旦旦馬騮咁簡單),所以我好怕帶佢出來見人,怕佢容易小姐脾氣又霸道,到時真是失禮C人. 每次帶佢出去見朋友我都好大壓力,佢成日要人地聽晒佢話. ...

醒目開學勳章 王國長老

畫2,3個鐘, 唔怪得喊lor

原帖由 ziyi 於 10-11-29 03:58 PM 發表
笑死我啦,令我想起我外甥,他今年升中一,開學的事,有一天他唔記得帶小學的成績表返學給老師
老師罰佢畫返一份一模一樣的
他畫足了2,3個小時,哭出來

...

醒目開學勳章

自此之後,他再沒有唔記得帶東西返學俾老師
我笑得唔勁啦
他爸媽笑得重勁,四圍唱,成績表上有相嗎,唱佢畫得唔似,如果佢係老師,唔收貨,重畫

原帖由 Charlotte_mom 於 10-11-29 16:39 發表
畫2,3個鐘, 唔怪得喊lormouth:" />

EC 是 小一至小五都是雙班主任,
而家好似一個星期只有一日係在最尾個堂做功課, 而其中有一日係課外活動, 餘下加多一堂上課.   
要呈分.

港同
- 要搬兩次屋
- 校長是新的
=================
培僑(沙田)
- 考試無名次
- 附近有變壓站
- 半山接送問題(黑雨, 8號波點算)
- 普通話教數學
- 校長是新的
播道
- 附近垃圾堆填區
- 課程較淺
- 校長兼顧兩校(小及中學)職務
- 老師較green (over 10年教學經驗 24%)
點算好呢??

醒目開學勳章

很奇怪搬2次屋?
原帖由 Billyonnie 於 10-11-30 14:17 發表
港同
- 要搬兩次屋
- 校長是新的
培僑(沙田)
- 考試無名次
- 附近有變壓站
- 普通話教數學
- 校長是新的
播道
- 附近垃圾堆填區
- 課程較淺
...

樓主是否不想小朋友返學太遠,如果選港同,因小學部與中學部地點不是同一區,打算為上學而搬屋呢?
原帖由 ziyi 於 10-11-30 14:49 發表
很奇怪搬2次屋?

Here is my personal preference     : )

港同 > 播道 > 培僑

原帖由 Billyonnie 於 10-11-30 14:17 發表
港同
- 要搬兩次屋
- 校長是新的
培僑(沙田)
- 考試無名次
- 附近有變壓站
- 普通話教數學
- 校長是新的
播道
- 附近垃圾堆填區
- 課程較淺
...

ziyi, Charlotte_mom :
噚日我返到屋企,我老公有個surprise比我,佢話知我唔舍得港同,所以佢下午去港同註著冊留著位,等我再考慮下,以免後悔.(其實我要再考慮的是校網問題)
sorry咁多位,我冇放到位比其他人.(如果想鬧我就盡情咁去鬧啦)

No need to apologized. You have the rights to consider and you need time to consider....
HKUGA is a very good school!! Don't give up, ask more people and meet kids from this school, talk to them before you give up...

原帖由 ggoo 於 10-11-30 15:50 發表
噚日我返到屋企,我老公有個surprise比我,佢話知我唔舍得港同,所以佢下午去港同註著冊留著位,等我再考慮下,以免後悔.(其實我要再考慮的是校網問題)
sorry咁多位,我冇放到位比其他人.(如果想鬧 ...

醒目開學勳章 王國長老

唔緊要啦!
揀學校真係好煩架..........明白, 請你慢慢唸 ^^
原帖由 ggoo 於 10-11-30 03:50 PM 發表

醒目開學勳章 王國長老

好似我咁住中學同小學中間LOR, 呵呵呵
原帖由 小玲 於 10-11-30 02:57 PM 發表
樓主是否不想小朋友返學太遠,如果選港同,因小學部與中學部地點不是同一區,打算為上學而搬屋呢?

motherotk,Charlotte_mom :
好多謝你地冇鬧我,我真是好掙扎,我依家明白點解咁多人都要上網問人,落唔到決定.因為我地個個都咁緊張小朋友既教育,好怕揀錯著冇得返轉頭.未來的日子我會同老公多d去兩間學校附近行下觀察下,希望盡快下決定,冇影響其他人.(我依家最主要考慮的是中學校網).

原帖由 motherotk 於 10-11-30 16:05 發表
No need to apologized. You have the rights to consider and you need time to consider....
HKUGA is a very good school!! Don't give up, ask more people and meet kids from this school, talk to them befor ...

醒目開學勳章

唔緊要啦,考慮清楚一些咪好
使唔使我e-mail校車list俾你,加埋Charlotte mom給我的ELA list
係PM我你的E-mail啦

原帖由 ggoo 於 10-11-30 15:50 發表

我完全明白,因我之前都係咁。
原帖由 ggoo 於 10-11-30 16:12 發表
好多謝你地冇鬧我,我真是好掙扎,我依家明白點解咁多人都要上網問人,落唔到決定.因為我地個個都咁緊張小朋友既教育,好怕揀錯著冇得返轉頭.未來的日子我會同老公多d去兩間學校附近行下觀察 ...

ziyi:
我老公噚日去報名時攞埋校車資料啦,thanks.我可能會自己接送,坐mtr好方便,半個鐘左右,可以等個女瞓多小小.
steve666:
好多謝你地既體諒,我都知你響高主教同油天之間掙扎著好耐.
同個女揀小學仲緊張過自己既人生大事.

醒目開學勳章

如果論中學校網,呈分,那HKUGA會好一些
所以我囡囡咁好彩中了自行,最後都放棄
你估一個月差成3仟幾,真係多錢得沒有地方使
但考慮使所有factor,都係HKUGA適合囡囡
想清楚才作決定啦

原帖由 ggoo 於 10-11-30 16:12 發表
好多謝你地冇鬧我,我真是好掙扎,我依家明白點解咁多人都要上網問人,落唔到決定.因為我地個個都咁緊張小朋友既教育,好怕揀錯著冇得返轉頭.未來的日子我會同老公多d去兩間學校附近行下觀察 ...
‹ 上一主題|下一主題