用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 是否可用私家醫生轉介信排政府機構?
go

是否可用私家醫生轉介信排政府機構? [複製鏈接]

小兒兩歲, 剛剛在私人機構做了評估, 言語及發展遲緩, 只有9-12月大, 要做密集式訓練, 但承擔不起每天做訓練, 頂多每個星期一至兩堂, 而要到1月才會見政府醫生, 可能排到做幾個月或一年之後的事

我聽朋友說, 可以透過私家醫生寫轉介信, 然後自己排政府機構, 可以嗎? 有沒有人過來人可以分享下應怎麼申請呢?  THX

0    0    0    0

醒目開學勳章

私家醫生會俾封轉介信去評估中心,就可以轉介,呢個方法係最快既;但係我唔記得係自己交,亦或醫生可以幫忙交去評估中心.我囝囝就係由私家醫生轉介,三年幾前既事喇.

1. 請看http://www.swd.gov.hk/tc/index/site_pubsvc/page_rehab/sub_listofserv/id_earlyeduca/ 你說的是否這些?
2. 有些私人機構的評估是受認可的,你小朋友做的是否那種呢?

原帖由 Roseyuen 於 10-11-18 12:48 發表
小兒兩歲, 剛剛在私人機構做了評估, 言語及發展遲緩, 只有9-12月大, 要做密集式訓練, 但承擔不起每天做訓練, 頂多每個星期一至兩堂, 而要到1月才會見政府醫生, 可能排到做幾個月或一年之後的事 我聽朋友說, 可以透過 ...

我個仔係由兒科醫生寫信, 轉介去CAC排期評估. 要自己拿信去CAC, 先約期見護士, 再排左5個月先正式評估.

HI !
我係過來人, 若你們$許可, 我強烈建意你們快找私家醫生做一個詳細評估!
據我所知唔係普通樓下睇傷風感冒啲醫生可以寫到, 佢地只可以轉介CAC!
1) 去私家醫院找一些專為兒童作評估(兩年前, 我去沙田徐子琪老公家族0個間, 佢有個姓劉架醫生係幫小朋友做評估, $~6000-9000/2-3 hrs, 佢有專業資格填政府轉介排服務的From)
當年我就係用了這方法快6個月排服務!
con't......

我同阿女接受評估後, 當然結果係傷心, 小肌, 表達(語言 &非語言)都勁遲緩 .其後我取了Dr. LaX 的轉介form 找我所住之區的社工(醫生會指導), 間file 由他們幫我入紙排期!
其實這方法都幾貴, 而且0個0的社工不是做開lee 的case, 佢地真係填份form 都唔識填, 又要做一次家訪, 都幾煩, 我當年就係為咗0個社工連form都唔識填又無理解能力,令我坦誤了1個月時間!

其後我一路找私人訓練(wait 政府服務),我知道一些訓練中心的心理學家係有資格, 而$係平過私家醫院!
例如: 邁X自閉症訓練中心及協hong 會之青葱計劃內的心理學家之consulation都可以快些接受評估然後排政府服務!
請有興趣之朋友先上網/打電話問詳細資料, 當然要清楚係咪可以填form排政府服務(如有須要)即特殊S 位, I 位, 早期E位!
上述是本人意見, 唔係賣廣告, 亦唔係唯一做法, 如有其他朋友有資料, 請幫下樓主! 因為我知道樓主現在一定好偽傷心同無奈!

[quote]原帖由 tonghomama 於 10-11-22 23:03 發表
我小朋友當年都系由睇開嗰個兒科E生轉介, 五個月排到CAC.

排了CAC後如果無事就當然好la!但小朋友一有事, 再排政府服務講近係1年.
我住沙田區, 早期教肓我排了1年才輪到我!
我有位朋友S位也要1年!
I位好啲幾個月都OK!
係我地發展遲緩BB , Time is $$$$!越早介入對小朋友有重大幫助.

冇錯..真係好耐。我地嘅里程碑如下:
18個月 健康院普遍打針,姑娘建議見醫生
19個月 見健康院醫生/寫轉介信
21個月 見CAC姑娘做問卷
28個月 見CAC醫生做評估/見社工排E+S位
41個月(近3歲半) 入讀S位 (E位仲未有位)
整個過程歷時2年。

好多謝你地的分享, 對我呢d新手來講, 多左好多知識
今年星期六會上第一堂的言語治療, 到時問下個姑娘應該點樣申請, 希望佢可以話到我知啦
‹ 上一主題|下一主題