用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

請教呂郭家長 [複製鏈接]

呂郭已收小兒,  但想深入一點知道這幼稚園是否著重德育? 能否培養小朋友會"主動學習"? 及小朋友會否享受他們的校園生活?  謝謝.
   1    0    0    0

回復 1# 家宇仔 的帖子

這幼稚園是否著重德育? 是
能否培養小朋友會"主動學習"? 可以
小朋友會否享受他們的校園生活? 享受

小兒已經畢業, 明年亦會再為細仔報此學校, 學校的老師,校長都非常有愛心, 熱愛培育小朋友!

回復 2# YuHangMum 的帖子

唔好意思, 想八吓你大仔派到邊間小學?
因我現在十五十六,想入華仁或軒小,但呂郭基本上不會派華仁,所以我想考聖大,但呂郭亦派好多聖雅各,我不知聖雅各好不好啊

回復 1# meloeskie2 的帖子

其實派位跟讀那間幼稚園是沒有關係, 只要您是住灣仔區, 邊間灣仔區的小學都是有機會!
因為軒小有上午&下午校, 班數又多, 數字出來一定比華小多好多! 現在的派位制度, 頭50%的位是在第1ROUND到分給有MORE THAN 15分&有兄姊在同一小學就讀的, 餘下的50%會大抽獎去派, 因為軒小有5班: 25人X5= 125 X 2 (上下午校), 50%留給抽獎都還有125個位, 而華小好似得2班: 30人X 2= 60, 50%留給抽獎只有30個位, 只要您肯搏一搏, 要派到華小不是沒可能, 不過可能大部份呂郭的家長都不想搏, 所以入軒小OR聖雅各的比較多!
如果是派位後去求的位, 先會有所謂幼稚園跟小學的關係! 以我所知, 在呂郭求位入軒小 OR 聖雅各真是有D關係分!
其實聖雅各近年都辦得不錯!
小兒當年沒派位, 因為考到直資小學, 現在港島西一直資小學讀書!

想請問一下呂郭的課程深淺程序怎樣?

同有多少英文及普通話課?

想問下呂郭課程深淺程序怎樣?
有多少英文及普通話課程呢?
thank you

想問下呂郭課程深淺程序怎樣?  
個人認為中文good,英文淺比起名校果D....
有多少英文及普通話課程呢?
冇計過, 學校以基督品德教育為主, 我仔讀得開心, 笑住返學. 自己主動學習, 呢點好重要, 而學校做得好成功.  小朋友唔識自己去探索, 比幾多英文及普通話課程佢都冇用.

多謝兩位家長意見.
‹ 上一主題|下一主題