用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基慧小學(馬灣) 新校長與前關校長的分別
go

新校長與前關校長的分別 [複製鏈接]

不知是否以前關校長太好,所以令我覺得現在的簡校長太嚴厲!
1)現在校服要求十分嚴格.
2)功課又越來越多.
當初我選擇馬基主要是因為有關校長,因她為人十分有善很愛學生,而馬基的老師對學生也很有愛心,相信每一位家長也能感受到關校長的親切.

0    0    0    0

原帖由 FungKristy 於 10-10-27 17:33 發表
不知是否以前關校長太好,所以令我覺得現在的簡校長太嚴厲!
1)現在校服要求十分嚴格,不合要求便是犯校規.
2)功課又越來越多.簡校長還說功課多是必然的.
當初我選擇馬基主要是因為有關校長,因她為人十分有善很愛學生,而馬基的老師 ...

問你的小朋友幾年班?? 因為我囡囡今年小一, 所以冇得比較, so far我覺得ok.
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

我的小朋友現在小四可能是有比較所以覺得分別很大.
而且最近還常聽到其他家長說學校對校服要求的嚴格改變而沒有正式知會家長,但卻要處罰小朋友. 大家都覺得孩子穿校服是被動的, 一般都是家長決定..如家長不知道改變又如何配合呢?

原帖由 gracelam 於 10-11-1 12:22 發表

問你的小朋友幾年班?? 因為我囡囡今年小一, 所以冇得比較, so far我覺得ok.

我們一個一年級,一個二年級,只在參觀學校時見過關校長,但是印象深刻,成為讓孩子來讀基慧的主因。但是沒想到,一進來校長就退休了,非常遺憾。。。現在的感覺,確實對制服和髮飾的要求嚴格起來了(這個學期尤其明顯),而且經常由風紀指出,但是沒有通知家長何為標準,確實令人費解。學校管的方面由學生至家長義工,面面俱到,事無巨細,個人感覺有點兒over management。小朋友需要在學校學習課程,也需要有生活體驗,樣樣事情管著不讓他們做,並非一種積極的教育態度。但是,也很難說和現任校長有直接關係,因為。。。學校的很多事情,總給人無奈的感覺。功課么,確實比聽聞的多,但是,學校名聲在外,不進則退,也有為難之處。比起荃灣很多學校,進度不算快,作業不算多,我們也只能竊喜了。我覺得家長還是多爭取機會和校長或者老師溝通,表達一下我們的疑惑和期望吧!

我也明白可能是因為馬基名聲现在是很受歡迎,所以令新校長要求的嚴格為怕學校名聲被退下來. 但相信選擇馬基的家長一心是希望孩子於這樣完美的學校環境中快樂地學習及成長, 而不是田鴨式的教育. 而功課越多...跟本沒有時間去學習其他. 其實一直以來孩子對學校也沒太大投訴, 但作為家長就覺得有點倦!

原帖由 geldschaf 於 10-11-3 17:46 發表
我們一個一年級,一個二年級,只在參觀學校時見過關校長,但是印象深刻,成為讓孩子來讀基慧的主因。但是沒想到,一進來校長就退休了,非常遺憾。。。現在的感覺,確實對制服和髮飾的要求嚴格起來了(這個學期尤其明顯),而且經常由風紀 ...

每一位新校長上場, 都會面對很大壓力, 尤其是在馬基這種地區名小, 60% brand 1升中率不是白拿的, 新校長壓力之大可想而知。

作為一個小二家長, 當我和其它學校對比下, 其實馬基小朋友的功課量真的不算多, 謹及仁立的六至七成, 所以我覺得馬基尚算仁慈, 怪只能怪我們在香港教育制度下, 太著重比併分數了。

談到校服, 不知可否向校方反映, 加一件夾棉卡曲校服大褸, 夾棉卡曲褸,既輕身保暖, 又可擋風, 十分方便好用。 現在好像很多小學都有用這種夾棉卡曲大褸校服, 唯獨我們沒有, 十分奇怪。 希望小囡不用再著傳統那種又苯重, 又不保暖的傳統校服大褸。

原帖由 FungKristy 於 10-11-4 12:19 發表
我也明白可能是因為馬基名聲现在是很受歡迎,所以令新校長要求的嚴格為怕學校名聲被退下來. 但相信選擇馬基的家長一心是希望孩子於這樣完美的學校環境中快樂地學習及成長, 而不是田鴨式的教育. 而功課越多...跟本沒有 ...

我囡囡是小二,   小一入學時, 關校長已退休, 只是, 在幼稚園觀校時見過她與她傾啖過, 感覺她很好, 這樣令我更加想囡囡入讀馬基其中原因.

而簡校長, 在囡囡入學後, 都接觸過她 (學校旅行/義工活動......) 感覺都好好, 親力親為, 在學校開放日, 當中, 她講到想繼續學校進步, 知她都是一位積極的校長, 都是好事,  我明白, 要學校爭取好成績, 在現今教育制度下, 唔谷都唔谷........校長/老師/家長都好無奈.
另值得我欣慰, 囡囡P.1 & 2 班主任, 不單只教她學術進步, 對教導她品格德都好用心.

今年,  好明顯功課真係多左, 由其 WEEKEND, 多數OVER 10 樣, 就算下禮拜要評估, 今個禮拜都過10 樣功課, 我同囡囡都覺得有點吃力, 同時知道其他同學仔/家長都有咁感覺, 但諗深一層又唔可以怪學校, 唔付出又可來 KEEP 到好成績 (香港教育制度太注重分數了) (只想, 快些可以適應 & 盡量安排時間好同d).

至於, 服飾我同意, 今年安排有點混亂, 從呀女口中說 : {JACKET 只可著動運服時著} 我記得上年是可以在著裙時著, 有時, 涼涼著佢都幾擋風, 而家又話唔得,
同學仔家長說: 女仔一定要著有紅邊灰襪, (上年, 冬天買校服時, 問過可以著其他灰襪都得, 小朋友好緊張學校規則, 著得唔岩, 真係連門口都唔敢出, 而我地家長又唔知, 幾時變了 ......其實, 如果學校改變了, 無之前咁寬鬆, 不如出張通告啦....家長都係想小朋友著夠暖返學....唔好太嚴會好些.

原帖由 moon11 於 10-11-4 21:24 發表
每一位新校長上場, 都會面對很大壓力, 尤其是在馬基這種地區名小, 60% brand 1升中率不是白拿的, 新校長壓力之大可想而知。

作為一個小二家長, 當我和其它學校對比下, 其實馬基小朋友的功課量真的不算多, 謹及仁立 ...

校服方面, 那件又不方便咩背包又不保暖的校褸其實應該改為jacket. (可能校方認為jacket形式唔成體統,又唔合"大會"要求, 唔改得啦!?)

以前半日制同d書無咁大同多的年代, 就話用手提或單邊"咩"書包,家吓又怕對小朋友腰骨唔好要用背包.....著住件"紅褸"真係又硬又頂住點"咩得好呢"...

而且"家長備忘錄"說因學校位置"特殊", 如已知特殊,就唔好限死人"14c以下"先可以改穿其他"褸"啦. 大風上黎16度都可以凍過12度啦......

anyway, 已離原先學校理念, 邁向傳統教學.
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

昨天收到換季通告, 似乎校方都看到家長的煩惱, 所以列明要求.   但我收到通告, 感覺仍是"好麻煩", 由於小女去年剛買了一件紅色羽絨, 今年仍然合身, 而校方未有預告, 亦未有寬限期, 只以一刀切叫小朋友穿黑. 藍. 啡, 作為家長就算心不服, 也要去撲一件, 唔通叫小朋友比學校罰?  希望在未涷前可以買到, 否則小朋友好易涷病 !

本人觀點, 馬基的優點不是在學術上, 選擇馬基是因為活動教學, 功課不多, 老師有愛心, 學生愉快學習.   我也希望小朋友保持童真, 有一個愉快的小學回憶, 如果單單要一間成績好的小學, 馬基絕對不是我唯一選擇!

而且現在的畢業生不是都在自由輕鬆的環境中成長, 也不見得成績不好, 本人絕不同意多功課 = 成績好 !  

如果校長能夠多與學生溝通, 多問 / 多聽家長聲音, 相信家長會有較大的親切感, 歸屬感, 否則家校距離愈來愈遠 !  也愈來愈邁向傳統教學.

一位個位"坐唔暖"及以其說的過往"業績"是以安排學校搬遷為首任的校長....本人對她的領導方針有所保留.

如因這所學校因"前人"以愉快學習下而已有一定的"入中學保證", 令其再施以"有效學習"來得到以為"更好的保證", 暫時還未出"成績表", 不知有效學習下的成敗, 不過, 可以見到的是.......小朋友有機會因此策因"失去學習興趣".

本人愚見...."愉快下可以有效的學習", "有效下未必可以愉快的學習".
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

妳問題正正是今早我同另一位家長頭痛事, 我地件紅色羽絨, 掂好呢 ?????, 另外, 如小朋友已小五, 六, 預備離校又如何好呢 ? 我相信學校執行一件新事都有佢地目的, 我地家長都要向學校反映返實質問題, 我相信學校都會好接受意見, 從而解決問題.

另一件事, 我同學校溝通中, 就是, 請一天假, 學校唔建議取功課 (又是突然改的.......) 我囡囡禮拜一請了病假, 工人姐姐到車站取唔到功課, 最終, 琴日, 連做2日功課,足足攪到10點幾, 我同呀女都好吃力, 今早, 已向學校反映, 校務處小姐話, 其實, 老師已溝通都唔使做之前抄寫功課, 但我唔覺有少都功課喎......稍後, 我會同副校都溝通下.

近期, 學校行政上確係有點混亂, 希望大家努力同學校發表意見,  明天會更好

原帖由 Gabrielma 於 10-11-16 14:23 發表
昨天收到換季通告, 似乎校方都看到家長的煩惱, 所以列明要求.   但我收到通告, 感覺仍是"好麻煩", 由於小女去年剛買了一件紅色羽絨, 今年仍然合身, 而校方未有預告, 亦未有寬限期, 只以一刀切叫小朋友穿黑. 藍. 啡,  ...

DELETE....................

各位

同副校溝通過, 學生請假一天, 唔建議取功課, 原因背後原來有很多工序, 令同班同學/校務處姐姐/校車EE/司機都帶來額外工作.

日後, 我地家長/同學仔都唔使擔心要第2天, 趕回做返功課, 因老師有了共識, 可以每天補做一樣...慢慢做返, 12月備忘錄會詳細講解....

另講開校服方面, 學校有意思轉著 "綿褸", (但今年趕唔切) 大家可以考慮會唔會買校褸啦.

原帖由 tramtram 於 10-11-17 14:51 發表
妳問題正正是今早我同另一位家長頭痛事, 我地件紅色羽絨, 掂好呢 ?????, 另外, 如小朋友已小五, 六, 預備離校又如何好呢 ? 我相信學校執行一件新事都有佢地目的, 我地家長都要向學校反映返實質問題, 我相信學校都會 ...

原帖由 Gabrielma 於 10-11-16 14:23 發表
昨天收到換季通告, 似乎校方都看到家長的煩惱, 所以列明要求.   但我收到通告, 感覺仍是"好麻煩", 由於小女去年剛買了一件紅色羽絨, 今年仍然合身, 而校方未有預告, 亦未有寬限期, 只以一刀切叫小朋友穿黑. 藍. 啡,  ...

我都為呢件事煩 , 我又係舊年先買件紅色羽絨比亞囡返學 , 而家又話要著深色..... 件校褸又硬掘掘 , 亞囡而家三年級 , 前兩年件校褸都著唔夠 5 次 , 亞囡話揹書包好麻煩 , 落雨仲麻煩 , 著雨褸個陣件校褸又頂住哂

咁點解以前安排到, 而家反而安排到呢?我覺得LOR返當日日功課起碼可以讓小朋友跟返進學習進度, 你知而家D書教得幾快架啦, 唔同佢打定底返到去都唔知老師教緊乜!

我希望學校有任何變動之前都盡早通知家長, 一D正式通告都無靠小朋友口述, 我地呢D在職媽媽都唔知學校生咩事。我囡囡舊年用的頭飾今年通通都不能用, 實在有點浪費。
原帖由 tramtram 於 10-11-17 17:09 發表
各位

同副校溝通過, 日後, 學生講假一天, 唔建議取功課, 原因背後原來有很多工序, 令同班同學/校務處姐姐/校車EE/司機都帶來額外工作, 我地家長/同學仔都唔使擔心要第2天, 趕回做返功課, 因老師有了共識, 可以每天 ...

Gabrielam, 本人十分同意!!!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
馬基的優點不是在學術上, 選擇馬基是因為活動教學, 功課不多, 老師有愛心, 學生愉快學習.   我也希望小朋友保持童真, 有一個愉快的小學回憶,如果單單要一間成績好的小學, 馬基絕對不是我唯一選擇!

而且現在的畢業生不是都在自由輕鬆的環境中成長, 也不見得成績不好, 本人絕不同意多功課 = 成績好 !  

而一直以來關校長說的理念是已學生為先,但現在卻是有點背道而馳!

我也到處抓黑/藍/ 啡羽絨,但現在市面上很多羽絨都比較光身又怕學校不接受!!!真唔知點好!!!

原來大家都有好多相同的煩惱, 我囡囡今年都要買過一批頭飾, 因為學校改左policy???  我到現在也不知道女仔灰長襪是否要有二條紅界?  

如果出年要改"棉褸", 點解唔話比家長知先??   如果今年買完校褸, 下年出棉褸, 咪好浪費?  

而家一日d 功課都有6-7樣, 一日唔返(每日補一樣) 咪要補足一個禮拜功課, 老師壓力不是很大 (要記住邊個小朋友要補做邊一樣功課), 而且老師同老師之間點協調?  真懷疑這樣做是否會比校車ee送功課更有效率 !

上次有家長說囡囡缺課三天, 要做差不多20樣功課, 幾嚇人 !    家長都頂唔順 !

另外, 聽講小四開始沒有普教中班, 但到而家都沒收到校方咨詢或通知, 唔通要比家長2011年7月才有surprise !

原帖由 FungKristy 於 10-11-18 13:13 發表
Gabrielam, 本人十分同意!!!
馬基的優點不是在學術上, 選擇馬基是因為活動教學, 功課不多, 老師有愛心, 學生愉快學習.   我也希望小朋友保持童真, 有一個愉快的小學回憶,如果單單要一 ...

家長須知入面都只係話可以戴藍黑(白?)色頭飾,都無規定size, 今年開始大小小既頭飾都唔可以用!

以前放假就7-8樣功課, 而家平日都7-8樣!上星期放假成十幾樣, 其實只係放多一日假, 都唔可以俾小朋友抖下!似乎想放假同小朋友出去玩下都唔可以, 去玩都要掛住d功課。

之前口頭又話淨係可以著有雙紅間灰襪, 但前幾日既通告又淨係話要著灰襪, 又無要求一定有紅間, 咁即係點呀,我都好亂呀!
原帖由 Gabrielma 於 10-11-18 18:57 發表
原來大家都有好多相同的煩惱, 我囡囡今年都要買過一批頭飾, 因為學校改左policy???  我到現在也不知道女仔灰長襪是否要有二條紅界?  

如果出年要改"棉褸", 點解唔話比家長知先??   如果今年買完校褸, 下年出棉褸,  ...

副校都有解釋起初, 校車送功課, 係早前流感...(停課)安排, 後來, 慢慢變成現在環境.
原來, 大家都有咁多問題, 有無機會同學校傾下, 例如.....經家教會之類, 有/無媽咪係家長會委員????
我相信大家提出問題, 學校會理會的, 好似上次同副校傾安排功課佢都好 NICE, 我同佢講囡囡要補做上日功課, 攪到成11點, 佢知道後都同我" 道歉", 我都有點唔好意思.
原帖由 YeungSiuB 於 10-11-18 10:59 發表
咁點解以前安排到, 而家反而安排到呢?我覺得LOR返當日日功課起碼可以讓小朋友跟返進學習進度, 你知而家D書教得幾快架啦, 唔同佢打定底返到去都唔知老師教緊乜!

我希望學校有任何變動之前都盡早通知家長,  ...

另外, 聽講小四開始沒有普教中班, 但到而家都沒收到校方咨詢或通知, 唔通要比家長2011年7月才有surprise ! >>>> 我都等緊下聞, 靠妳報料.

原帖由 Gabrielma 於 10-11-18 18:57 發表

如果出年要改"棉褸", 點解唔話比家長知先??   如果今年買完校褸, 下年出棉褸,  ...
‹ 上一主題|下一主題