用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 活動教學的小學(沙田區)
go

活動教學的小學(沙田區) [複製鏈接]

醒目開學勳章

上網搵了很久. 也搵不到有關活動教學的小學名單. 從bk此處知道
私立的有培僑+王錦輝
資助的有培基
請問仲有無mama可介紹活動教學的小學?

星期六跟老師傾過. 小兒中英數都無問題..最大問題係小學多岩"活動教學"式的. 否則會誤了自己誤了小孩

希望有mama可以分享一下.謝謝.
   1    0    0    0

醒目開學勳章

原帖由 giveupaguy 於 10-10-25 16:18 發表
活動教學的小學(沙田區)

上網搵了很久. 也搵不到有關活動教學的小學名單. 從bk此處知道
私立的有培僑+王錦輝
資助的有培基
請問仲有無mama可介紹活動教學的小學?

星期六跟老師傾過. 小兒中英數都無問題..最大問題係小學多岩"活動教學"式的. 否則會誤了自己誤了小孩

希望有mama可以分享一下.謝謝.

培僑 & 浸小, 都唔係私立學校, 呢兩間都係直資學校

培基 <  係津貼小學, 唔係咩資助小學

我諗你先要攪清楚, 私立, 直資, 官立, 同津貼小學之分

醒目開學勳章

原帖由 kc_01k 於 10-10-25 16:32 發表

培僑 & 浸小, 都唔係私立學校, 呢兩間都係直資學校

培基 <  係津貼小學, 唔係咩資助小學

我諗你先要攪清楚, 私立, 直資, 官立, 同津貼小學之分

謝謝你的糾正.
對於小一..看了很多仍有很多問題不太明

醒目開學勳章

原帖由 giveupaguy 於 10-10-25 16:37 發表

謝謝你的糾正.
對於小一..看了很多仍有很多問題不太明

有唔明你問啦, 唔怕, 呢度實有人教你.   

個個父母都唔會一開始就識.

培基
好多人叩門嫁

我聽人講
舊年200個學生爭12個叩門位咁上下..

醒目開學勳章

原帖由 kc_01k 於 10-10-25 16:40 發表

有唔明你問啦, 唔怕, 呢度實有人教你.   

個個父母都唔會一開始就識.

謝謝你.
我看過bk的討論. 很少提及沙田/馬安山區的"活動教學小學". 多數也討論培基vs培僑vs浸小

照計津貼小學也有活動教學式的吧? 我上了學校概要的介紹網頁內. 看了5-6間津貼的.也看不出邊間才是真正的活動教學

活動教學小學. 不會標明"活動教學"的字眼嗎? 還是有另一些詞彙表達.只是我看不明?

其實很喜歡培基..知道太多人爭取. 所以都想多了解有沒有其他的津貼小學也是活動教學的.

醒目開學勳章

原帖由 dk486 於 10-10-25 16:48 發表
培基
好多人叩門嫁

我聽人講
舊年200個學生爭12個叩門位咁上下..

做父母的個個都為小孩而奔波. 而位係得咁多就咁多..真係都幾講彩數. 你的小孩選擇了沒?

醒目開學勳章

原帖由 giveupaguy 於 10-10-25 17:18 發表

謝謝你.
我看過bk的討論. 很少提及沙田/馬安山區的"活動教學小學". 多數也討論培基vs培僑vs浸小

照計津貼小學也有活動教學式的吧? 我上了學校概要的介紹網頁內. 看了5-6間津貼的.也看不出邊間才是真正的活動教學
...

沙田區活動教學嘅津小, 應該有以下兩間:

基督教香港信義會馬鞍山信義學校

浸信會呂明才小學

醒目開學勳章

原帖由 kc_01k 於 10-10-25 17:24 發表

沙田區活動教學嘅津小, 應該有以下兩間:

基督教香港信義會馬鞍山信義學校

浸信會呂明才小學

十分感激你呀..
我昨晚看到一間..唔sure係唔係.見有人提及沙田循道衛理. 我而家去看看學校介紹先.
‹ 上一主題|下一主題