用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 我想請問自閉小孩是否上了小一就無得羅傷殘律貼? ...
go

我想請問自閉小孩是否上了小一就無得羅傷殘律貼? [複製鏈接]

如題
thx~
   0    0    0    0

原帖由 superyen` 於 10-9-13 22:27 發表
如題
thx~

如果之前批左就唔會OUT個喎, 佢有寫明批到幾多年架麻, 咁到限期咪再評估之後羅唔羅得羅

其實是今日見完個心理專家,
佢話佢要退休,
但佢表明無人會跟你,
個牌板會放在這裡十年有需要你打回來~=~跟住再問佢咁之前在這裡幫我跟進的小組呀傷殘律貼…..
佢話升左上小一就唔會批了…..
但個心有好多疑問..
佢退休是否就等同我個女會好番不用再跟進?
是有點不明白~

原帖由 我係女仔 於 10-9-14 00:11 發表

如果之前批左就唔會OUT個喎, 佢有寫明批到幾多年架麻, 咁到限期咪再評估之後羅唔羅得羅

回覆 1# superyen` 的文章

以我所知係應該由你住個區o既社會福利署的社工跟, 社署社工會出信比評估中心o既社工/兒科醫生, 評估中心再決定批幾多年, 到期社署又出信, 評估中心又再批

原帖由 superyen` 於 10-9-14 01:03 發表
其實是今日見完個心理專家,
佢話佢要退休,
但佢表明無人會跟你,
個牌板會放在這裡十年有需要你打回來~=~跟住再問佢咁之前在這裡幫我跟進的小組呀傷殘律貼…..
佢話升左上小一就唔會批了…..
但個心有好多疑問..
佢退 ...

我個仔仲未排到心理喎, 連精神科都未見, 佢得2.5歲咋, 不過我見佢批左果封信有寫住批到2019年, 放且我去比個BOOK仔社署時, 佢話無需要就唔洗黎架啦

原帖由 kimbear 於 10-9-14 12:58 發表
以我所知係應該由你住個區o既社會福利署的社工跟, 社署社工會出信比評估中心o既社工/兒科醫生, 評估中心再決定批幾多年, 到期社署又出信, 評估中心又再批 ...

Kimbear thx!!^^

我其實是擔心升上小一就無晒小組無人再跟進小孩..
d律貼我全用來做物理自療~_~

應該唔會O架,只要你KEEP住去覆診同埋社署會有人同你跟進O架,津貼就到期,社署會打比你,會將份表格SEND去你覆診開嘅醫院,你只要按時覆診見醫生時,醫生認為你個小朋友仍然有呢個需要就會幫你填O架啦!唔關讀小一事,而係關你個小朋友當時仲有冇呢個需要。

‹ 上一主題|下一主題