用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 救世軍卜維廉中學b.2家長交流區
go

救世軍卜維廉中學b.2家長交流區 [複製鏈接]

卜維廉一改以前校風,我朋友個仔話,今年換左新校長,校規好嚴,改善左學生的學業水平,如果入精英班,就會派好既老師去谷學生成績,未來幾年應該會升返band2,冇咩打架,學生好乖(不過下年升中五,中六既學生表現一般)好似都有八個學生入到大學,仲話不過依家D人成日針對卜維廉,
先搞到間學校咁差,其實依家D衰的學生,間間都有,只係你係唔係針對某一間學校既學生.

1    0    0    0

原帖由 momther 於 10-8-27 13:04 發表
卜維廉一改以前校風,我朋友個仔話,今年換左新校長,校規好嚴,改善左學生的學業水平,如果入精英班,就會派好既老師去谷學生成績,未來幾年應該會升返band2,冇咩打架,學生好乖(不過下年升中五,中六既學生表現一般)好似都 ...

間間都有衰學生,咁駛乜去呢間啫?

原帖由 Sindy 於 10-8-30 00:26 發表

間間都有衰學生,咁駛乜去呢間啫?

咁又唔係咁講,阿太
呢個post係糾正d家長,其實呢間都唔係咁衰啫
衰既學校重有好多,加上我地(家長)知到呢間升返b2尾
我所知有d Band1學校重有d學生食煙同索野添,不過
我唔係尼到講

原帖由 momther 於 10-8-30 01:48 發表

咁又唔係咁講,阿太
呢個post係糾正d家長,其實呢間都唔係咁衰啫
衰既學校重有好多,加上我地(家長)知到呢間升返b2尾
我所知有d Band1學校重有d學生食煙同索野添,不過
我唔係尼到講 ...

升返band2尾?數據?

原帖由 Sindy 於 10-8-30 02:00 發表

升返band2尾?數據?

是丫--already--升返b2,靚太!升既原因係改善左學習質素及環境,在學習上學生現有明顯進步,加上贏取多個學校的獎項及有學生入大學同加訓練學生獨立能力.

另外,希望d人不要對呢間校的學生不尊重,例:眼超超等!
呢間校不是你們眼中的衰,衰是前者種的禍根,現在已經不同,希望d人唔好再無視d學生,因為現已不同 !

原帖由 momther 於 10-8-30 18:00 發表

是丫--already--升返b2,靚太!升既原因係改善左學習質素及環境,在學習上學生現有明顯進步,加上贏取多個學校的獎項及有學生入大學同加訓練學生獨立能力.

另外,希望d人不要對呢間校的學生不尊重,例:眼超超等!
呢間 ...

即係得個講字?

原帖由 Sindy 於 10-8-31 04:51 發表

即係得個講字?

呀Sindy太,你唔信你可以多留意呢間校,不過我同你講定先
宜家升中五,中六果批學生表現一般,唔係好似中一,二,三,四咁好,希望你唔好tag錯對象喇=

原帖由 momther 於 10-8-31 14:20 發表

呀Sindy太,你唔信你可以多留意呢間校,不過我同你講定先
宜家升中五,中六果批學生表現一般,唔係好似中一,二,三,四咁好,希望你唔好tag錯對象喇=

都無具體數字....有明顯進步,有學生入大學....咁點說服人呢?你咁BUY佢,我幫你說服人咋...我對呢間學校完全無興趣

原帖由 Sindy 於 10-9-1 02:47 發表

都無具體數字....有明顯進步,有學生入大學....咁點說服人呢?你咁BUY佢,我幫你說服人咋...我對呢間學校完全無興趣

我理得你對呢間學校有冇興趣喇!總之我個女讀得開心,唔會學壞,咁就得喇,為人父母都希望自己既子母開心咁長大~
最後我同Sindy太你講,要衰仲有全港約七十多間b3中學,一齊衰,同埋有d學校掛名係band2,但其實上堂係''垃垃''亂,例
可道中學等!
當然我承認呢間校係有d衰學生,但唔多,集中係今年
(10-11)升中五,中六果批#

原帖由 momther 於 10-9-1 19:54 發表

我理得你對呢間學校有冇興趣喇!總之我個女讀得開心,唔會學壞,咁就得喇,為人父母都希望自己既子母開心咁長大~
最後我同Sindy太你講,要衰仲有全港約七十多間b3中學,一齊衰,同埋有d學校掛名係band2,但其實上堂係''垃 ...

我教我女唔好同人比較,同衰既比,無謂,同好既比都仲叫有心改進,但都影響自己水準,...........你都咪咁在意間學校係點啦,比得佢讀就.....唔通人地話佢係BAND1,就係BAND1咩,人地話係衰到貼地,你覺得唔係咪得囉...又唔需要指名道姓咁踩人地間學校,咁會比人覺得呢間學校家長唔好印象呀...唔啱聽就當我無講過啦下

momther ,
我也同意您的講法 , 卜校早於多年前也是一間不錯的學校 , 只是有一段長時間質數 ( 校風 / 成績 ) 下降 , 近年我也聽聞學校的質數已改了得多 . 能否升回 b 2 尾列的學校也要看一定時間 , 因這區也有很多像 sindy 媽列家長 , 臭名已根深在腦海 , 不是一下子能改變 , 但起碼已不是臭名遠播 ........全區 .
補充 : 邊個阿媽吾想個 baby 入到側邊果幾間中學 ( 全是 b1 ) , 但讀書好壞也是自已的 baby , 最重要是我們家長的角式是要幫 baby 適應新改變 , 因在這個升中階段 , 如 baby 適應不到升中后變化............后果會是我們控制不到更大 . 報章也報導了不小 .

原帖由 Carmen2004121 於 10-9-3 09:40 發表
momther ,
我也同意您的講法 , 卜校早於多年前也是一間不錯的學校 , 只是有一段長時間質數 ( 校風 / 成績 ) 下降 , 近年我也聽聞學校的質數已改了得多 . 能否升回 b 2 尾列的學校也要看一定時間 , 因這區也有很多像 ...

佢唔講,我都唔知你所講既臭名(唔係我講架下)

這位 sindy 媽的理解力真是有 d 問題 . 全段回應 , 只能抽出 ( 臭名 ) 二字來理解 , 並且紐曲晒全文意思 . 吾怪得之 monther 媽要回應這麼多次 .  

原帖由 Carmen2004121 於 10-9-3 09:40 發表
momther ,
我也同意您的講法 , 卜校早於多年前也是一間不錯的學校 , 只是有一段長時間質數 ( 校風 / 成績 ) 下降 , 近年我也聽聞學校的質數已改了得多 . 能否升回 b 2 尾列的學校也要看一定時間 , 因這區也有很多像 ...

我亦同意 Carmen2004121 的講法,之後我都唔比我個女
入去尼間,但是最終我都試一試...,怎料我個女跟我講,尼間d老師好用心教學生,冇學生打架,佢仲話佢係尼間唸得好愉快,成績都唔差,聽到尼句說話我真係開心,同埋在我心目中,我將卜中都升了級,但係唔好似某d人,一直唔知學校既改善,反而仲說話多多...(果個人唔好對號入座)

原帖由 Carmen2004121 於 10-9-3 23:41 發表
這位 sindy 媽的理解力真是有 d 問題 . 全段回應 , 只能抽出 ( 臭名 ) 二字來理解 , 並且紐曲晒全文意思 . 吾怪得之 monther 媽要回應這麼多次 .   ...

我認同你既看法!!!!!

越描越黑,某人都唔好對號入座呀下......

仲有,版主係知同唔同一個IP出POST架....

我一路都係講緊,講自己學校有點好,無問題,但唔係實質野去踩其他學校似乎就好有品囉,咁只會比人睇到呢間學校家長既質素

原帖由 Sindy 於 10-9-4 12:49 發表
越描越黑,某人都唔好對號入座呀下......

仲有,版主係知同唔同一個IP出POST架....

我一路都係講緊,講自己學校有點好,無問題,但唔係實質野去踩其他學校似乎就好有品囉,咁只會比人睇到呢間學校家長既質素 ...

下...我冇踩其他學校,我只係講有d band2學校,有d老師唔理學生有冇講粗言,都唔理姐...其實我冇指名去踩!
如果踩的話,你地有d家長咪踩卜維廉更厲害,雖然卜維廉之前係不好,但到現在(已改善)家長可以給一個機會予卜維廉?

原帖由 momther 於 10-9-1 19:54 發表

最後我同Sindy太你講,要衰仲有全港約七十多間b3中學,一齊衰,同埋有d學校掛名係band2,但其實上堂係''垃垃''亂,例
可道中學等!
當然我承認呢間校係有d衰學生,但唔多,集中係今年
(10-11)升中五,中六果批#

呢度咪話可道中學囉... 不過實情呢間係乜水我都唔知....無利益衝突

仲有呢度http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2231127

天主教伍華中學b.3家長交流區
(妳大仔讀緊)

救世軍卜維廉中學b.2家長交流區
(妳細女讀緊)

標題上b.2/b.3,是否個人標籤/強調左兩間學校banding了。

妳出發點是好的,希望糾正d家長想法,但是一所學校是band 2/band 3,
不是看收中一學生banding 比例嗎?還是有其他方面來評定,請賜教。

其實,我一直以為伍華中學是曾幾可時是不一所不錯的學校,就算成績滑落,也該算band 2 吧?!

若妳伍華中學是b.3,卜維廉中學將b.2的話,是否"寧買當頭升,莫買當頭跌"

原帖由 Claudiawty 於 10-9-20 10:59 發表
天主教伍華中學b.3家長交流區
(妳大仔讀緊)

救世軍卜維廉中學b.2家長交流區
(妳細女讀緊)

標題上b.2/b.3,是否個人標籤/強調左兩間學校banding了。

妳出發點是好的,希望糾正d家長想法,但是一所學校是band 2/band 3,
...

首先如果係呢兩個blog,本人令大家有標籤的話,我願向大家說sorry,但唔代表我講既事實係錯,伍中的確係差左,d學生做咩野冇人理,好自由,好似冇校規咁,由以前既band1降至band2中,到現在既band3頭,伍中不斷咁降banding,我個仔話上堂勁嘈,學唔到野,加上伍中宜家都要搶學生...=
‹ 上一主題|下一主題