用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海壩街官立小學 已經更新左新一年老師名單
go

已經更新左新一年老師名單 [複製鏈接]

如題!! ,去看看吧!
   0    0    0    0

版主

一個只識鬧/拍枱/罸抄/只偏愛成績好及乖的女生,可以令一個小朋友既成績(佢教個科由天堂趺到落谷底)...居然做5年級既班主任 ,願主保佑呢班既男生

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

版主

原帖由 queeniekwang 於 10-8-28 16:53 發表
我估D班那位!  

no no la

請問何以見得?

原帖由 Lovely媽咪 於 10-8-27 11:20 發表
一個只識鬧/拍枱/罸抄/只偏愛成績好及乖的女生,可以令一個小朋友既成績(佢教個科由天堂趺到落谷底)...居然做5年級既班主任:toocold: ,願主保佑呢班既男生:igiveup: ...

你好!
這位老師(名字不能提供),小兒也是被她教過!!!
上年,小兒在其教導下成績一落千丈(也可能是小兒的問題),但操行也由A跌至C!其怪的是一直阿仔也沒有這方面的問題?而她也多次投訴他不專心上堂...但阿仔從小都出名專心,為何上她堂會這樣呢?
今年剛過去的家長日,我問下老師升班後小兒上課如何?老師說他非常乖及勁專心上堂.只有她教的一年才出問題?
無論如何,我相信老師教得好,小朋友自然好!
至於買書問題,我不讚成出去買,這太保護小朋友的做法,(個人意見)                     
我同個仔去買書咪又係我有我買,佢有佢睇文具,何為親子话動..可能這種方法不是我的親子活動la,至於書太重?我覺得要比佢自己禙返家才叫做讓他知道何為責任.因為是他讀書不是我讀書,讓他感受一下這是他學習的一部份,我哋小時候咪一樣揹新書回家,當年個個父母都要揾食,我哋咪一樣長大,所以為甚麽而家的小朋友多了一個稱號"港孩",甚麼都不懂的小孩.一學期先揹書一次 ok la!.
原帖由 super_k 於 10-10-26 12:16 發表
請問何以見得?

多謝你的消息, 我都會留意下我個小朋友嘅態度有無變異!

至於買書及校服方面, 我細個果陣都係我媽同我一齊出去買的, 如一至三年級, 我覺得有家長幫佢地安排會好D, 因為佢地個高度仲未可以攞到個校服膠袋, 但四至六年級, 就應該自己攪掂, 即可以經學校購買再自行帶回家!

原帖由 kiukiuleung 於 10-10-28 17:29 發表
你好!
這位老師(名字不能提供),小兒也是被她教過!!!
上年,小兒在其教導下成績一落千丈(也可能是小兒的問題),但操行也由A跌至C!其怪的是一直阿仔也沒有這方面的問題?而她也多次投訴他不專心上堂...但阿仔從小都出名專 ...

dear super-k
好高興認識您,得閒上來傾吓!!
‹ 上一主題|下一主題