用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 怎樣教3歲小朋友 A-Z 及 1-10
go

怎樣教3歲小朋友 A-Z 及 1-10 [複製鏈接]

我個仔3歲多,  因從小到現在都是在奶奶家, 今個暑假帶他上英文班, 發覺其他小朋友比仔仔細的都全部已懂 A-Z 及 1-10,  所以老公非常心急,  在家教他,  但他學極都唔識,  老公話仔仔應該識, 但他唔肯講,  請問大家有甚麼方法教他?  3歲多唔識 A-Z 及 1-10 是否有問題?
   0    0    0    0

原帖由 KINKIN豬 於 10-8-10 15:51 發表
我個仔3歲多,  因從小到現在都是在奶奶家, 今個暑假帶他上英文班, 發覺其他小朋友比仔仔細的都全部已懂 A-Z 及 1-10,  所以老公非常心急,  在家教他,  但他學極都唔識,  老公話仔仔應該識, 但他唔肯講,  請問大家有 ...

記得我個位親戚的小朋友,為左入名幼稚園,3歲時要背A-Z 及 1-10,唔識就打到識,打到貼左落隻門,扒係地下求『唔…好…打…』(我唸返起都好傷心),考到,今年讀緊小四,要留班。

:D 唔好打小朋友呀, 咁佢地會唔鍾意學GA.  可能唔好咁心急要佢一次過識哂, 或者可以用一星期為限只係重覆教佢一個英文字 OR 數字, 每次時間唔好太耐, 但係可以一天教多次 , 好似FLASH CARD原理咁, 貼D ABC / NUMBER POSTER 响牆上 , 佢經過時同佢讀下 ....

醒目開學勳章 貢獻勳章

只係生活有關嘅嘢, 小朋友就好易學到~
e.g. 街見到嘅字, 唔怕同小朋友講, 講得多就自然識~
多d數數字, 行樓梯數, 打韆鞦數
買嘢俾錢學加減數~

仲有好多好多.. 唔單只ABC/數字, 中文都會好快學識!
恐龍家

我女半岁開始, 我就買了本A-Z的硬皮書( 手掌咁大) 有圖的, 我每日都唱比佢聽, 唱完拍手掌, 佢就好開心, 現時差不多岁半, 開始在youtube開abc songs 比佢看, 我唱了差不多一年, 佢開始講了.

其實不用急, 要好有心機的教.

絶招 : 佢一分神就停止不唱, 不要迫佢, 當佢的興趣來時只唱几分鐘, 在佢的興趣消失前一定要停止, 不要繼續, 這樣可以令佢下次有要求的學, 好有效的.

你試試.

唔係三歲一定要識A~Z, 識1~10更奇怪, 1~10只係一堆符號, 三歲學左, 但唔知代表物, 何解?

我個仔兩歲未夠已識26個字母, 個女而家成4歲, 有時重會有d唔認得.  我個女而家可以數到十幾, 唔係唸口璜個種, 係知道個量, 但係6同9嘅數字都會調轉, 8字都唔係次次講得出, 但係佢係學校用教具, 可以做到四位加數同三位減數, 點解三歲要執著佢識數字呢種符號? 學數目字早d, so what? 除非有學障, 唔係實唔會唔識, 早d識代表物野.  如果係為佢學數學, 佢了解量仲緊要, 對嗎?

醒目開學勳章

可以用連線或者填顏色的方式教佢,可以提起佢的學習興趣!

買d有關abc的玩具俾佢玩

醒目開學勳章

These kinds of concept should have been taught in kindergarten???

原帖由 elmostoney 於 10-8-15 21:12 發表
唔係三歲一定要識A~Z, 識1~10更奇怪, 1~10只係一堆符號, 三歲學左, 但唔知代表物, 何解?

我個仔兩歲未夠已識26個字母, 個女而家成4歲, 有時重會有d唔認得.  我個女而家可以數到十幾, 唔係唸口璜個種, 係知道個量,  ...

原帖由 KINKIN豬 於 10-8-10 15:51 發表
我個仔3歲多,  因從小到現在都是在奶奶家, 今個暑假帶他上英文班, 發覺其他小朋友比仔仔細的都全部已懂 A-Z 及 1-10,  所以老公非常心急,  在家教他,  但他學極都唔識,  老公話仔仔應該識, 但他唔肯講,  請問大家有 ...

無論大人還是小朋友, 永遠在愉快中學習係記得最好的.
看看以下的遊戲:
http://www.baby-kingdom.com/?uid-80723-action-viewspace-itemid-80239
(分辨及排列a至z)

http://www.baby-kingdom.com/?uid-80723-action-viewspace-itemid-76166
(邊玩邊認數字)

Hi KINKIN豬,
千祈唔好急呀,要俾小朋友一個自然/舒服既環境學習,
如果你地父母一心急,就會無形中俾到壓力個仔同你地,
你地可以試吓每日都播ABC既DVD俾佢聽吓,就算佢唔係坐定定睇,其實佢都可以入到腦,
至於數字,佢有咩鍾意既玩具,你地以喺果樣玩具中一齊同佢數,由於佢鍾意某樣野,所以用果樣物件教佢數,佢會更易入腦,我個仔就係咁,用左3,4日,佢就識講/識認1-10 (佢當時係兩歲八個月)
你可以試試,但千祈唔好強迫佢或俾到壓力佢呀,弄巧反拙就麻煩了...

Hi,

You can try this online game for ABC learning.

Cheers.

http://www.fisher-price.com/us/fun/games/abczoo/default.asp

And this one for number.

http://www.fisher-price.com/us/f ... hescore/default.asp

同意樓上講法,愉快學習是最為有效的,因為小朋友的學習動力會大大提高。

第二是爸爸講小朋友是認識這些內容,我想小朋友是把這些東東記住了,但沒有進行內化(既是記得但唔知點解,一系了解唔充份),比d時間,時間一到就自然講到出黎。

不要擔心,免你個b有壓力
迷途中的教育心理學碩士,希望能與您交流育兒心得!

怎樣叫做懂得數1-10呢?

如果只是用口順著讀出1,2,3,4,5,6,....你覺得咁樣算唔算識呢?

我接觸非常多小朋友,1-10或者更多數目可以順住數到出黎, 但係如果我比D實物佢地數, 好多都出現困難. 例如隻手仔指到5(係實物,唔係數字呀!)但係把口已經講到7!

由呢個例子可以睇到小朋友根本唔了解1-10的意思
ABC可以話無意思,係符號, 不同的字母組合成字才有意思
但1是有意義的.

家長不要盲目要求小朋友數到多少. 亦不應盲目跟同齡小朋友作出比較.(人家2歲就練習然後學懂,你沒教過的話100歲也不一定懂)
女兒一歲了

1.播學習ABC既DVD, 每日唸口黃咁A for apple, B for boy.....
2.貼ABC掛圖
3.利用實物, 好似玩咁同佢講
數字可以利用食物, 如熊仔餅, 數一數, 數完就食

1.播學習ABC既DVD, 每日唸口黃咁A for apple, B for boy.....
2.貼ABC掛圖
3.利用實物, 好似玩咁同佢講
數字可以利用食物, 如熊仔餅, 數一數, 數完就食
‹ 上一主題|下一主題