用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 製作Portfolio分享 - Part 2
go

製作Portfolio分享 - Part 2 [複製鏈接]

今日出埋個part 2先.....

1.
表達媒介
好喇, 當主題定好左, 有概念喇, 開始有D衝動想付諸實行喇, 咁又要點落手呢?

Portfolio 不外乎文字, 圖片, 相片, 圖表.
而我個人傾向採用少量文字加相片及圖片.
文字是中是英, 任君自選; 不過根據某小一面試研習班既原則, 如果您選擇中文, 請您全份均以中文書寫; 切勿又中又英.
我認為合理, 故亦採用.
相片則主要配合主題; 圖片則主要是scan証書獎狀.
Table亦非常有用.
當某些小學規定portfolio的頁數, 令您無法將所有証書獎項如數家珍時, 將所有獎項以列表方式, 分日期, 獎項, 主辦機構詳列, 亦可使portfolio簡潔易明.

2.
用乜Software做好?
我個人習慣用Illustrator, 好處係在處理文字, 圖片, 相片時更容易就手.
Microsoft Word
亦無不可, 只不過在spacinginsert圖片時可能要多花時間.

3.
Portfolio
要有乜野內容?
頁數
根據某小一面試研習班既原則, Portfolio最好不超過十頁.
我認為合理, 故亦沿用.
坦白講, 學校收咁多Portfolio, 我就真係唔信佢地個個都睇哂!
就算睇, 頂哂籠咪睇您頭兩三頁, 無興趣都唔會睇落去啦.
D小學講明要五頁, 您唔好諗住偷雞, 因為有D真係會係交表時數您頁數! 真係估佢唔到!

個人資料
由於入表申請時, 小朋友既個人資料其實已經在申請表內全部有齊, 所以我只係用小朋友既姓名加日常生活照做封面, 無再重覆個人資料.
(
當您日後需要扣門時, 由於不會附上任申請表格, 通常只會寫信, 緊記要在portfolio內加回小朋友既個人資料及聯絡方法等)

目錄
我個人就捨而不用.
主要原因係您可以慳番一頁 (特別當學校有規定頁數時).
再加上如果您一開始就係portfolio內加上頁數時, 萬一日後再有加減, 您又要再將目錄修改, 太過麻煩!

學校推薦信
請提早向現時就讀學校索取推薦信.
根據某小一面試研習班既原則, 學校推薦信

應放在Portfolio內文第一頁.  但係, 我個人比較自我, 我都係放喺第二頁.
我既做法係將推薦信scanjpeginsertA4, 然後將D好既comment用顏色highlight (呢個都係某小一面試研習班所教既), 令人更易閱讀.

學校評估報告
一樣, 我亦係將評估報告scanjpeginsertA4, 然後在空白位置以電腦字體重打好既Comment (當然只係phase既節錄啦), 如處係您一張A4 紙可insert兩個學期既評估報告, 人地又睇得方便.

獎項証書
展示方法同學校評估報告一樣, highlight既就係獎項.

其他
因人而異, 自由發揮喇!
我總覺得, 您想加D, 先係戲肉.
呢樣野真係留待大家去思考!

4.
釘裝
我只係用釘書機將十頁紙釘埋一齊.
但請留意, 個別學校會有不同您要求, 請留意申請表內的要求或在簡介會中的指示.
D講明唔好用folder, 交表時又真係見到D家長用哂folder, 要一張一張拆番出黎, 非常狼狽!
大家切記要小心!

以上只係我幫阿仔做Portfolio 既一D分享, 未必一定啱聽正確, 請多包涵!

但係我可以話您知我享受整個過程.
都係嗰句: 反正都係要做, 千祁唔好當係苦差;
最終如果天從人願, 考到心儀小學就皆大歡喜啦, 就算唔係, 您都真係通過製作Portfolio, 認真咁總結左仔仔女女既成長, 就當係送俾佢既禮物啦!

如有需要, 歡迎PM討論分享!
   7    0    0    0

Very useful and strongly agree with you.  Thanks for sharing!

原帖由 Happyfather2007 於 10-7-15 08:49 發表
今日出埋個part 2先.....

1.
表達媒介
好喇, 當主題定好左, 有概念喇, 開始有D衝動想付諸實行喇, 咁又要點落手呢?

Portfolio 不外乎文字, 圖片, 相片, 圖表.
而我個人傾向採用少量文字加相片及圖片.
文字是中是英, ...

多謝妳的分享!

[quote]原帖由 Happyfather2007 於 10-7-15 08:49 發表

想請教下,如果用英文寫,但一些獎項名稱及成績表評語是中文的話,應該翻譯嗎?

原帖由 share123 於 10-8-19 16:01 發表
[quote]原帖由 Happyfather2007 於 10-7-15 08:49 發表

想請教下,如果用英文寫,但一些獎項名稱及成績表評語是中文的話,應該翻譯嗎? ...

"請教"就唔敢當, 分享就絕對可以. 我幫仔仔做portfolio時, 主要用中文; 但好似您講一樣, 有D獎項或主辦單位係英文, 我都無將佢翻譯. 我諗呢個情況別人係會睇得順眼嘅.
至於成績表上既評語, 我亦唔建議翻譯.  反而我比較傾向將整份SCAN, INSERT入您個portfolio入面, 再用highlight既方法原文加大重打, 咁會eye-catching D, 同更有說服力!

Thank you happyfather's sharing!!!  

as your mention "反而我比較傾向將整份SCAN, INSERT入您個portfolio入面, 再用highlight既方法原文加大重打, 咁會eye-catching D, 同更有說服力!"

how to highlight and 原文加大重打? would u mind explaining to me??

原帖由 Happyfather2007 於 10-8-19 18:24 發表

"請教"就唔敢當, 分享就絕對可以. 我幫仔仔做portfolio時, 主要用中文; 但好似您講一樣, 有D獎項或主辦單位係英文, 我都無將佢翻譯. 我諗呢個情況別人係會睇得順眼嘅.
至於成績表上既評語, 我亦唔建議翻譯.  反而 ...

This is very useful.  Thank you for sharing.

Hi Happyfather2007,

好多謝你既經驗分享!

share123
‹ 上一主題|下一主題